Donderdag 22/08/2019

Stripkunstenaar Steven Dupré wint Bronzen Adhemar

De Bronzen Adhemar, de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor de Strip, gaat dit jaar naar Steven Dupré, bekend van Sarah en Robin, Coma en Kaamelott.

"Ik heb lang rondgelopen met de hoop ooit de Bronzen Adhemar te winnen", zegt Steven Dupré, vierenveertig jaar en al een kwarteeuw striptekenaar en -scenarist. "Mijn naam ging al een paar jaar over de tongen, maar omdat het er maar niet van kwam, had ik het hele idee losgelaten."

Het is er toch van gekomen. Omdat Dupré, zo staat in het juryrapport, "een uitstekend ambassadeur van de Vlaamse strip" is: "Zijn tekenwerk bezit universele kwaliteiten, hij heeft visie en integriteit, weet goed waar hij mee bezig is en heeft succes in het buitenland." Dat succes kwam vijf jaar geleden, toen hij de opdracht binnenrijfde de Franse tv-reeks Kaamelott te verstrippen, een satire op de Arthurlegende.

Volgens Dupré heeft het succes in Frankrijk echter weinig te maken met het feit dat hij nu de hoogste onderscheiding in de wereld van het Vlaamse beeldverhaal krijgt. "Ik denk dat het eerder tegen mij heeft gewerkt. Kaamelott is een commercieel succes en daar zijn jury's meestal niet zo gek op."

Uiteraard is Kaamelott niet de enige belangwekkende strip op Duprés cv. Al vijfentwintig jaar timmert hij aan de weg. Zijn jeugdreeks Sarah en Robin, over het dromerige meisje Sarah en haar onzichtbare vriendje Robin, werd uitgegeven bij Standaard Uitgeverij, maar uiteindelijk stopgezet wegens te weinig lezers. En er was ook Coma, dat zich afspeelde in het onderbewustzijn van een comapatiënt en van 2002 tot en met 2004 verscheen bij Glénat.

Knokken

Daarnaast assisteerde Dupré Jan Bosschaert ook met het inktwerk en de decors van Sam. Lange tijd combineerde hij zijn stripwerk met opdrachten voor een animatiestudio. "Ik heb lang moeten knokken om enige naam te verwerven in het stripwereldje en van mijn werk als stripauteur en -scenarist te kunnen leven", vertelt Dupré. "De grote ommekeer is er gekomen toen ik kon uitwijken naar de Franse markt. Frankrijk is en blijft het Europese stripland bij uitstek. Als je in zo'n levende stripcultuur kunt werken, gaat het allemaal een stuk makkelijker."

Het neemt niet weg dat Dupré zich actief inzet voor de Vlaamse strip - wellicht nog een reden waarom hij de Bronzen Adhemar krijgt. Zo zetelt hij in het bestuur van de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde, die zich in september ook ontpopt tot uitgeverij, als alternatief voor de gevestigde uitgeverijen. Een van de eerste boeken die er uitgegeven zullen worden, is Duprés nieuwste: Midgard. Hij kreeg er een werkbeurs van het Vlaams Fonds voor de Letteren voor. Dupré: "Het wordt een kruising tussen sciencefiction en mythologie en gaat over een buitenaards wezen dat op aarde terechtkomt ten tijde van de Vikings. Ik loop al meer dan tien jaar met het idee rond, maar destijds werd het overal geweigerd. 'Desnoods geef ik het zelf uit', heb ik dan maar beslist en in zekere zin is dat nu ook het geval. Al komt de Franse versie wel uit bij Casterman."

Dupré neemt zijn Bronzen Adhemar op zaterdag 10 december in ontvangst tijdens het Strip Turnhout-festival. Aan de prijs is 12.500 euro verbonden. Het is de tweede in een reeks Cultuurprijzen Vlaanderen 'nieuwe formule', die minister van Cultuur Joke Schauvliege in het leven riep. Vanaf dit seizoen wisselt de Cultuurprijs voor strip om het jaar af met die voor de poëzie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden