Woensdag 07/12/2022

Stripgrootheid Didier Comès overleden

'Misschien omdat ik zelf ook zo ben', antwoordde Didier Comès (alias van Dieter Hermann) ooit op de vraag waarom de mensen aan de zelfkant van de maatschappij zijn strips telkens opnieuw bevolkten. Comès is op 70-jarige leeftijd overleden.

's Mans oeuvre, dat de volwassenwording van de Belgische stripscene inluidde, is er dan ook naar. Hij debuteerde in 1969 in Le Soir met de gagstrip Hermann en kwam vier jaar later met zijn eerste lange verhaal De levende God. Zijn boeken vielen onder de noemer magisch realisme. Vrouwen, dieren, de natuur, de oorlog, bijgeloof en Germaanse mythologie stonden vaak centraal. "Wij Belgen hebben een unieke manier om fantastische verhalen te vertellen", wist hij. "Mensen als Thomas Owen, Jean Ray en Michel De Ghelderode zijn in dat genre de beste schrijvers van België. Die manier van verhalen vertellen boeit me zeer. Tussen de regels lees je meer dan je zou willen."

Over Malpertuis van Jean Ray zei hij dat het exact overeenkwam met zijn eigen aspiraties als verteller. Grenzen van tijd en ruimte vervaagden in zijn voornamelijk zwart-witwerken, het spirituele sloop de kaders binnen en de niet aflatende zoektocht naar de fundamentele, 'primitieve' ervaring van de mens, zijnde geboorte en dood, erotiek en religie, liefde en haat, tederheid en geweld, was er om nooit meer weg te gaan.

In 1980 schreef de Ardense tekenaar geschiedenis met de striproman De dorpsgek van Schoonvergeten, waarin een naïeve, doofstomme jongen in een Ardens dorp stoot op het duistere (oorlogs)verleden van de bewoners.

Opvallend in Comès' oeuvre was hoe labiel zijn personages waren. In De dorpsgek heerste zwakzinnigheid, in De wezel autisme en in Eva shizofrenie. Comès gaf daar ooit een autobiografische verklaring voor en biechtte op zelf psychische problemen te hebben. Zijn strips beschouwde hij als een soort duiveluitdrijving. "De moeilijkheden van het leven zet ik op papier en ik probeer daarmee mijn eigen problemen te verminderen." Hij groeide op als kind in oorlogstijd, meteen ook de reden waarom hij zichzelf antimilitair noemde.

In 2006 verscheen zijn laatste album De laatste, een boek dat door een drankprobleem zes jaar op zich had laten wachten. Pas twee jaar nadat hij met drinken was gestopt, vond hij zijn energie terug om het boek te maken, zo vertelde hij. Met De laatste, waarin een onervaren Amerikaanse soldaat bij het bewaken van een voorpost in de Ardennen bezoek krijgt van drie geesten, haalde hij voor het eerst uit naar de katholieke God, 'De Grote Snoeshaan'.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234