Zaterdag 22/02/2020

Stripgidsdagen staan voor historische editie

strip

oudste stripfestival van belgië presenteert gevarieerd programma en huldigt dick matena

Voor stripfanaten is het nog een kleine maand wachten op de Stripgidsdagen. Op 13 en 14 december maken die van Turnhout de striphoofdstad van de lage landen en dat al voor de vijftiende keer. Daarmee is dit tweejaarlijkse festival meteen ook het oudste in zijn soort.

Turnhout

Eigen berichtgeving

Karl van den Broeck

De Stripgidsprijs, die al sinds 1977 wordt uitgereikt, mag zich vanaf dit jaar ook de Vlaamse Cultuurprijs voor Strips noemen en dat betekent een officiële erkenning voor het werk van de organiserende Bronzen Adhemarstichting, voorgezeten door VTM-journalist Patrick Van Gompel. Die presenteerde gisteren het programma. Eregast op de persconferentie was Dick Matena. Hij is de eerste Nederlander die (voor zijn verstripping van De Avonden van Gerard Reve) de Stripgidsprijs krijgt en meteen ook de eerste Nederlander die een Vlaamse Cultuurprijs (voorheen Staatsprijs) in ontvangst mag nemen.

Over die bekroning (12.500 euro en een bronzen beeldje van Adhemar, de zoon van Nero) was er de afgelopen maanden heel wat te doen in het piepkleine maar hypernerveuze Vlaamse stripwereldje. Zo noemde De Standaard-recensent Michel Kempeneers De Avonden "een bastaardje" omdat het een bewerking van een roman is en geen "echt oorspronkelijke Nederlandstalige stripproductie". Ook vond hij de band tussen de strip en Vlaanderen "arbitrair".

Matena tilde zwaar aan kritiek als deze. Hij vond het ook "schandalig" dat op stripfora op het internet een regelrechte "lastercampagne" gevoerd werd tegen de jury van de Stripgidsprijs. "Ik zou mijn bekroning te danken hebben aan mijn goede contacten met een zogenaamde Turnhoutse stripmaffia", zo las ik op een van die fora. "Ik heb deze prijs verdorie eerlijk verdiend. Het lijkt wel alsof sommigen niet wilden dat een Nederlander hem krijgt."

Patrick Van Gompel, die mee in de jury van de prijs zetelt, wees erop dat de laureaat volgens het reglement "een binding" met Vlaanderen moet hebben. "Matena woont al twintig jaar in Vlaanderen", zei hij.

En er was nog meer commotie op de persconferentie. Zo haalde Staf Pelckmans, directeur van het cultuurcentrum De Warande fel uit naar het Vlaams Fonds voor de Letteren. De Warande is medeorganisator van EroStrip - Erotiek in het stripverhaal, de belangrijkste tentoonstelling op de Stripgidsdagen (zie kader) en vroeg daarvoor een tussenkomst van het Fonds. "De Werkgroep Strips van het Fonds liet ons weten dat we geld zouden krijgen als we het concept zouden aanpassen aan hun wensen. Dat de commissie gaat bepalen hoe een organisator een tentoonstelling moet maken. Een verontrustende evolutie." Tine Van den Heuvel, stafmedewerker van het VFL, nuanceerde: "De commissie wilde alleen wat meer uitleg. Na overleg met de aanvragers werd een compromis bereikt. Dat uiteindelijk maar 3.000 in plaats van 6.600 euro subsidie werd toegekend is niet ongebruikelijk." Toch is dat 'incident' een illustratie van de gespannen sfeer binnen de Werkgroep Strips van het VFL en een zoveelste conflict in een stripwereld die nog maar twee jaar subsidies mag verdelen.

Al die commotie zou haast doen vergeten dat de Stripgidsdagen vooral een feest zijn voor stripliefhebbers en dat ze cultuurcentrum De Warande opnieuw uit hun voegen zullen doen barsten. Zo kun je er tijdens de tweedaagse veertig stripauteurs ontmoeten op de permanente stripmarkt. Ze zullen hun werk signeren in de centrale hal van de Warande. Een paar namen: Marc Sleen (die zijn laatste 'Nero' signeert), Kim, Ilah, Erik Meynen, Jan Bosschaert, Marvano, Peter van Straaten, Steven Dupré enz.

Ook de fans van games komen aan hun trekken. Tijden het festival lopen ook de 'fantasyspeldagen', waarbij er wedstrijden Magic, Warhammer, Tombraider enz. worden gespeeld. Er zijn ook zeven tentoonstellingen (zie kader).

Vorig jaar zakten 15.000 mensen af naar de Turnhoutse Stripgidsdagen. Van Gompel verwacht nu meer volk. "Door de bekroning van Matena is de belangstelling in Nederland toegenomen."

Op zaterdag 13 december zullen Vlaams minister van Cultuur Paul Van Grembergen en zijn Nederlandse ambtsgenote Medy C. van der Laan de Vlaamse Cultuurprijs aan Matena overhandigen. Hopelijk ontaardt de plechtigheid niet in een afrekening in maffiastijl.

Dick Matena: 'Kritiek op mijn bekroning met Vlaamse Cultuurprijs is schandalig'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234