Vrijdag 20/09/2019

Stripfestival wordt 30 jaar

TURNHOUT l Het stripfestival van Turnhout, dat dit jaar zijn dertigste verjaardag viert, gaat een nieuwe fase in. De organiserende vzw Strip Turnhout is door Vlaams cultuurminister Anciaux gevraagd een stripcentrum uit te bouwen. Het festival in december belooft alvast iedereen van 7 tot 77 jaar te bedienen met hun enorme aanbod.

door Kris Jacobs

Symbolisch voor de ambities om stripcentrum voor Vlaanderen te worden zijn de expo's die het jaarlijkse festival ditmaal ook opzet in het Kempense hinterland. Alleen spijtig dat je daarom bijvoorbeeld naar Mol moet om Frans Masereel. Verteller in beelden te zien. Van wat De Morgen-cartoonist en Bronzen Adhemarwinnaar Kim Duchateau gaat doen, willen ze in Turnhout vooral niks kwijt, behalve dan dat Ladingverlies "een bevreemdende inkijk zal bieden in de bovenkamer van de laureaat".

Waarlijk voor alle leeftijden is Vrooaw, het passend betitelde overzicht van 50 jaar Michel Vaillant. Philippe Graton, zoon van bedenker Jean en tegenwoordig de man die aan het stuur van het imperium zit, is behoorlijk ingenomen met hoe Turnhout eer betuigt aan het geesteskind van zijn vader. "De expo focust op mijn vaders relatie met Le Mans, waar hij als dertienjarige voor het eerst kwam en later nog vaak terugkeerde. De band met de echte piloten wordt ook uitgewerkt. We tonen meer dan honderd originele pagina's, een echte Vaillant-auto, en als het lukt een racewagen die ooit de 24 uur heeft gewonnen."

Opvallend is ook Kinderen baas!, een fikse boterham voor de min-18-jarigen, met signeersessies waar de eeuwige verzamelaars op leeftijd geweerd worden. Beter nog om de nieuwe generatie te enthousiasmeren, zijn de sessies waar kinderen kunnen leren striptekenen (met Conz) of zelf een animatiefilmpje maken.

Kiekeboetekenaar Merho is een cabaretliefhebber en presenteert op vrijdag 14 december een dito nacht, met Vitalski, Hans Dorrestijn, Thomas Smith en Alex Agnew (bijna uitverkocht). Spinvis sluit twee dagen later het festival af met een concert waarin hij begeleid wordt door het livewerk van een tiental tekenaars, onder wie Hanco Kolk, Kim en Jan Van der Veken.

In de kelderlokalen van nieuw gebouw de Kuub kun je naar kleine expo's van vooral jonger talent gaan, zoals de tekeningen die Judith Vanistendael maakte in het zog van Jos Van Immerseel en Anima Eterna. Ook te zien is het werk van de Fransman Winschluss, onder zijn echte naam Vincent Paronnaud coregisseur van de animatiefilm Persepolis, die eveneens in Turnhout te zien is. Het Taxandriamuseum presenteert de expo Kort Amerikaans, Matena's verstripping van Jan Wolkers. En meesterillustrator Jan Van der Veken is te bewonderen in het speelkaartenmuseum.

Het hoogtepunt, de uitreiking van de Bronzen Adhemar, wordt in goede banen geleid door Martin Heylen, Kim Duchateau wordt in de bloemetjes gezet door minister Anciaux én de krasse 84-jarige Jean Graton. Vrooar. Anciaux zal die avond ook meer toelichting geven bij het opvallendste nieuws uit Turnhout, dat van "een volwaardig, pluriform en professioneel centrum en platform voor het Vlaamse beeldverhaal", naar analogie met het Gents Poëziecentrum.

Strip Turnhout 2007, van 14 tot 16 december, www.stripturnhout.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234