Maandag 19/08/2019

Strip Turnhout klimt uit creatief dal

Het programma van Strip Turnhout zat in tegenstelling tot andere jaren tjokvol evenementen, expo's en panelgesprekken. Blikvangers waren de expo's rond Bronzen Adhemar-laureaat Steven Dupré en Kiekeboe-tekenaar Merho.

Twee uitgestoken middenvingers. Daarmee begroet Tomboy, naast prostituée vooral bekend als het nieuwe vast personage van de serie De Kiekeboes, de bezoekers van Museum M. Een expo waarin via het gelijknamige fictieve museum wordt getoond hoezeer auteur Merho in zijn serie put uit alle mogelijke cultuurvormen als beeldende kunsten, podiumkunsten, mode, tv of literatuur. Zo liet Merho de voorbij jaren zijn personages opduiken in een schilderij van Rubens, films van Jacques Tati, of naast figuranten als John Cleese of Michael Jackson. Verwijzingen naar Nederlandstalige literatuur zijn er ook, en daar komt Tomboy in the picture.

In 2010 liet schrijver Benno Barnard zich erg negatief uit over De Kiekeboes in Knack. Hij heeft het geweten. Zijn vernietigende citaat werd netjes onder de twee opgestoken middenvingers van Tomboy geplaatst. "Waarom verkoopt een tekenaar zijn seksuele obsessie aan kinderen van elf?", schreef Barnard, terwijl hij verder fulmineert over 'banale tekeningetjes en dwangmatige woordspelingen'. "In de catalogus bij de expo komt het niet voor, maar hier mocht dat toch echt niet ontbreken. Ik ben er bijna trots op", glunderde Merho zaterdag.

Gedoodverfde favoriet wint

Aan de overkant van Museum M. ligt een bijna levensecht rund op haar zij op de vloer. Het refereert aan een van de strips van Steven Dupré, die op het galabal officieel de Bronzen Adhemar / Vlaamse Gemeenschapsprijs voor Strips kreeg van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege. Eindelijk, verzuchtten velen, want de man was al jaren de gedoodverfde favoriet.

Indrukwekkend is de drakkar die er staat opgesteld en waarin op het voorsteven zowel een viking als een blauw buitenaards wezen staan. Het vat het verhaal van 's mans recente Midgard samen. Aan de muren rondom hangen originelen uit zijn reeksen als Sarah en Robin, Wolf en Kaamelott. Op enkele tekeningen uit de oude doos na, toont de expo echter niet veel meer, zoals schetsen of illustraties. Blijkbaar werd er dit jaar komaf gemaakt met de traditie dat de Bronzen Adhemar-laureaat de grootste expo krijgt. Die eer viel te beurt aan Merho, wellicht ook omdat hij vanaf 2012 stadstekenaar van Turnhout wordt. Op het galabal zaterdag, waar vader Abraham zich liet opmerken, kreeg hij ook nog eens de Stripvos van de Stripgilde.

Enthousiasme is terug

Andere, vaak kleinere expo's werden verder gesitueerd buiten het cultuurcentrum De Warande. Ken Broeders zette zijn Romeinse reeks Apostata centraal in een knap decor, maar andere expo's hadden minder om het lijf, zoals die rond goT, die in het stadhuis een saai, decorloos zaaltje toegewezen kreeg en enkel 'Iamboree'-originelen toonde. Wat verloren tussen het drukke programma gingen ook de initiatieven rond het gastland Verenigd Koninkrijk. Sterauteurs als Posy Simmonds kregen amper aandacht, idem voor panelgesprekken waar een lage opkomst opviel. De kleine expo's rond Sarajevo-Tango en Edmond Baudoin waren tegenvallers. Een expo is niet enkel het aan de muur hangen van enkele originelen.

Los daarvan weekt Strip Turnhout zich stilaan los uit het creatieve dal waar de twee vorige edities in baadden. Er is nog werk aan de winkel, maar het enthousiasme is terug, wat zich naast de hoofdexpo's uitte in talloze zijprojecten als vakbeurzen die de sector wil samenbrengen, panelgesprekken die misschien niet altijd tot een hoge opkomst leiden, maar waar wel een hoop werk insteekt, of zelfs een veiling (voor Sensoa) of een massa-signeersessie (voor Vitalski's Het vrouweneiland). De organisatie schatte de opkomst op tienduizend bezoekers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden