Vrijdag 27/01/2023

Strip-Belgen boven in Frankrijk

De top 20 van best verkochte boeken vertegen-woordigt alle genres, maar de - Belgische - strip, springt eruit. In het lijstje prijken Thorgal, De Kat, Lucky Luke, Largo Winch en de nieuwste Blake en Mortimer. Vaak gaat het om reeksen die per titel rond het half miljoen exemplaren schommelen.

Opvallend is dat vier van de vijf Belgische striptitels behoren tot het genre van de avonturenstrip. Lucky Luke is een humoristische avonturenstrip, Blake en Mortimer, Largo Winch en Thorgal worden gerekend tot de meer realistische avonturenstrip. Bovendien zijn het striptitels die de tand des tijds al hebben doorstaan en zelfs als klassiekers erkend worden. Largo Winch is 20 jaar oud, Thorgal 33 en Lucky Luke en Blake en Mortimer hebben beide de gezegende leeftijd van 64 jaar. Het zijn, toevallig of niet, de erfgenamen van het weekblad Kuifje/Tintin en Robbedoes/Spirou.

Voor drie van de vijf genoemde bestsellers is Europa’s bekendste scenarist verantwoordelijk: Jean Van Hamme. Hij is de geestelijke vader van Thorgal en Largo Winch, en de opvolger van Blake en Mortimer-auteur Edgar Pierre Jacobs. Cijfers worden er niet graag gegeven, met uitzondering van die van Largo Winch. Wereldwijd zouden er de afgelopen twintig jaar, met ongeveer één album per jaar, elf miljoen exemplaren zijn verkocht.

Volgens Alexis Dragonetti, uitgever/CEO van Ballon Media, die vanaf 1 januari behalve het eerder aanwezige Dupuis, Lombard en Dargaud ook Casterman, Glénat en Daedalus distribueert, heeft het succes van de Belgische strip alles te maken met de kwaliteit er van. “Door de geografische grootte van Frankrijk is België misschien niet langer het mekka van de Europese strip. Daar moeten we eerlijk in zijn. Maar België is en blijft de bakermat van de strip. Ook de nieuwe generatie is bij wijze van spreken met de strippaplepel groot geworden. Dat laat zijn sporen na.

“Nu, blijkbaar bestaat er nog erg veel interesse voor die klassieke stripreeksen. Als je gaat kijken naar de nieuwe generatie Franse stripmakers, dan valt toch op dat ze grafisch gezien schitterend werk brengen, maar dat ze er inhoudelijk niet in slagen zo’n groot lezerspubliek achter zich te scharen. De oplage van de nieuwe generatie Franse stripmakers als Joann Sfar, Guibert of Trondheim is lang zo groot niet.”

Spin-offs

Een opvallende bijkomende trend is dat de best verkopende Belgische stripseries sinds kort spin-offs krijgen. Zo verscheen deze maand naast een album uit de reguliere Thorgal-serie ook nog een spin-off die bijna geheel werd opgebouwd rond de jeugd van Thorgals aartsvijandin Kriss van Valnor. Die formule is vrij nieuw, maar heeft zijn degelijkheid al bewezen. Enkele jaren geleden werden al met succes spin-offs gestart van de succesvolle reeks XIII, telkens opgebouwd rond de verschillende hoofdrolspelers uit de populaire reeks.

Volgens Dragonetti heeft dat alles te maken met kwaliteit en vraag/aanbod. “Neem nu Grzegorz Rosinski, de tekenaar van Thorgal. Die man is bijna zeventig jaar, maar blijft van zijn honderdduizenden lezers de vraag krijgen om meer continuïteit in zijn reeks te houden. Kortom: meer albums uit te brengen. Zelf wil hij kwaliteit blijven leveren, maar dat streven - sinds een aantal jaren schildert hij zelfs alle plaatjes uit een album - alsook zijn leeftijd staan niet toe dat hij meer albums kan maken. Het is dus bijna logisch dat nieuwe auteurs in het vizier komen. Onder impuls van Yves Sente heeft hij toestemming gegeven een nevenreeks te laten opstarten, mét een andere auteur (De Vita, GDW) En ook dat blijkt een schot in de roos. Dus waarom niet?! Het mooie is ook dat de nieuwe auteurs de nog niet verkende werelden uit XIII of Thorgal gaan ontrafelen. Het publiek houdt daar blijkbaar wel van.”

Het zijn ook niet langer de oorspronkelijke auteurs die er aan meewerken. Zo gaf Van Hamme ook voor Kriss van Valnor de scenaristenfakkel door aan Yves Sente, terwijl de oorspronkelijke tekenaar van dienst, Rosinski, een nieuwe collega aantrok, De Vita. Ook Blake en Mortimer, dat door verschillende scenaristen en tekenaars wordt gemaakt, krijgt een nevenreeks. Vijf jaar geleden bracht het duo Barral/Veys al met veel succes een parodie op de markt: De avonturen van Filip en Francis. Het eerste album, Schaduw over het Britse rijk, bleek erg populair, en dus verschijnt in mei het tweede deel, De duivelse valstrik.

Maar niet altijd zijn die spin-offs of nevenreeksen even populair. Van Lucky Luke werd al een nevenreeks rond de jeugd van Lucky Luke uitgebracht, maar die stierf een snelle dood. De nevenreeks Rataplan loopt dan weer wel nog. Auteur Philippe Geluck van De Kat ten slotte maakte jaren geleden een aantal kinderboeken rond de zoon van de kat.

Films

Maar er is nog een constante op te tekenen. Van heel wat Belgische strips worden films gemaakt of, om te beginnen, filmopties genomen. Binnenkort verschijnt de tweede Largo Winch- en ook tweede XIII-film, terwijl er al eerder opties werden genomen rond Thorgal en de historische reeks Rani van die andere succesvolle Belgische stripscenarist Jean Dufaux. In Frankrijk kwam zopas ook de nieuwe Lucky Luke live action-film uit, terwijl in de VS de eerste trailer van de Smurfenfilm al werd gereleased.

Dragonetti: “Het is een trend die kwam overwaaien vanuit de VS, waar enkele van de grootste box-officehits gebaseerd waren op comics als Spider-Man, X-Men of Batman. Volgens mij heeft dat ook alles te maken met de diepgang van het universum van de reeksen. Neem nu Thorgal: dat is een reeks die inhoudelijk zijn mannetje staat. Het gaat dus niet enkel om mooie plaatjes. Ook hier staat het verteltalent hoog aangeschreven. Dat zien ook de filmmakers. Die inhoud is de barometer van zo’n film. Noem het de reden waarom een strip mag overgaan in een nevenproduct als een film of een spin-off.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234