Maandag 03/10/2022
Ineos in de Antwerpse haven

Haven

Strijd om miljardenproject Ineos duurt voort

Ineos in de Antwerpse havenBeeld Photo News

Milieuadvocaten en ngo’s blijven strijden tegen de nieuwe fabriek van Ineos in de Antwerpse haven. Het miljardenproject heeft recentelijk groen licht gekregen van de Vlaamse regering.

Jeroen Van Horenbeek

ClientEarth heeft een juridisch bevelschrift ingediend om de bouw van nieuwe raffinaderijen door het Britse chemieconcern Ineos tegen te houden. De ngo staat niet alleen: dertien andere milieuorganisaties waaronder Klimaatzaak, Greenpeace Belgium, StRaten Generaal, Bond Beter Leefmilieu (BBL) en WWF Belgium hebben zich bij het initiatief aangesloten.

De geplande uitbreiding van de Antwerpse plasticfabriek van Ineos – ‘Project One’ – bestaat uit twee raffinaderijen, goed voor een investering van 3 miljard euro. De raffinaderijen zullen de aardgassen ethaan en propaan ‘kraken’ om ethyleen en propyleen te maken, grondstoffen voor plastic. Het ethaan komt uit schaliegas, een erg omstreden fossiele brandstof.

Volgens ClientEarth stelt de nationale en Europese wetgeving dat de uitbreidingsplannen van Ineos “rigoureus moeten worden beoordeeld voordat het project wordt goedgekeurd”, om er zeker van te zijn dat de volledige milieu-impact ervan naar behoren in kaart is gebracht.

ClientEarth, een ngo die internationale juristen inzet voor milieukwesties, vindt dat de Vlaamse regering dit niet heeft gedaan. Er is volgens ClientEarth te weinig gekeken naar de uitstoot van de raffinaderijen: schaliegas is 2,5 keer schadelijker dan steenkool. Ook de plasticvervuiling – pellets die in het milieu belanden – is te weinig in rekening gebracht, luidt het.

Een juridisch bevelschrift moet voorkomen dat de 56 hectare bos die in de Antwerpse haven moeten verdwijnen voor de bouw van Project One al gekapt worden door Ineos.

Salamitactiek

Ineos heeft de goedkeuring van Project One verdeeld in drie milieueffectrapportages (MER’s): één voor de ontbossing van het gebied dat nodig is voor de fabriek, en één voor elke raffinaderij. Volgens ClientEarth zal deze ‘salamitactiek’ het gemakkelijker maken om de bouw van de fabriek goed te keuren, aangezien telkens maar één fase van het project wordt bekeken.

“Dit project negeert op flagrante wijze de nationale en EU-milieuwetgeving door de vergunning in stukken te snijden”, zegt Maria Jolie Veder van ClientEarth. “Dit maskeert de verwoestende gevolgen die het project zal hebben. Vlamingen verdienen het om te weten wat de volledige impact van de uitbreiding zal zijn, niet alleen op de natuur, maar ook op de wereldwijde uitstoot. Het publiek wordt zowel door Ineos als door de overheid in het ongewisse gelaten.”

“De regering moet ervoor zorgen dat vergunningen in overeenstemming zijn met de nationale en Europese verplichtingen”, zegt Olivier Beys van Bond Beter Leefmilieu. “Zij zou van Ineos moeten eisen dat deze garanties worden gegeven in een vergunningsaanvraag voor het volledige project. Zo niet, dan doet de regering bewust afstand van haar verantwoordelijkheden.”

‘Vieze woorden’

In november 2019 kreeg het Britse Ineos een omgevingsvergunning van de provincie Antwerpen voor de voorbereidende werken van Project One. Daarop tekende onder meer ClientEarth beroep aan tegen dit besluit en werd het dossier naar het Vlaamse niveau getild.

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) zette vorige maand het licht op groen. “Aangezien het terrein gelegen is in havengebied, bestemd voor industrie, kan wel degelijk ontbost worden voor deze extra economische activiteiten”, besloot ze. Al oordeelde Demir wel dat Ineos het bos elders moet compenseren. Ineos engageerde zich om nog tien hectare extra te bebossen.

Minister Demir wil voorlopig niet meer commentaar kwijt. “We gaan niet reageren in afwachting van een uitspraak in dit dossier”, laat ze via haar woordvoerder Andy Pieters weten.

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever is een sterke voorstander van Project One. “Ineos wil 3 miljard investeren voor een nieuwe petrochemische installatie met de allerbeste technologie op het vlak van milieu”, vertelde hij onlangs. “Dat brengt veel jobs en welvaart. Maar laat dat nu net vieze woorden zijn voor zogenaamde klimaatactivisten.”

Ineos benadrukt al langer dat Project One “een van de meest vernieuwende complexen van Europa” wordt, dat een “boost zal zijn voor de Europese chemie en de lokale welvaart”.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234