Zaterdag 25/01/2020

Strijd om hoger inschrijvingsgeld is begonnen

Als het aan drie professoren van de UCL, de Franstalige universiteit in Leuven, ligt, wordt het inschrijvingsgeld voor een universitaire opleiding straks 4.000 of zelfs 6.000 euro. Voor de universiteiten wordt het anders onmogelijk om met de huidige financiering een degelijke opleiding aan te bieden. Om de pil voor studenten iets te vergulden, zou de rekening maar na de studie vereffend moeten worden. In Vlaanderen zijn de universiteiten er nog niet uit maar dat ook hier de discussie in alle hevigheid gevoerd zal worden, staat vast.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kim Herbots

Op dit moment betaalt een student die zich inschrijft aan een universiteit in het Franstalige landsgedeelte 726 euro. In Vlaanderen is dat 488 euro. Voor wie een beurs heeft, zakt dat bedrag tot 80 euro. Studenten die net geen recht hebben op een studietoelage betalen 257 euro. Volgens Jean Hindriks, Vincent Vandenberghe en Philippe Van Parijs, professoren aan het departement economie van de UCL, moet er worden afgestapt van de kosteloosheid van onderwijs en moet het inschrijvingsgeld fors omhoog. Zelf stellen ze 4.000 of 6.000 euro voor maar ze zien ook in dat de onmiddellijke verwezenlijking daarvan moeilijk zal zijn. Daarom vinden ze een overgangsmaatregel van 1.000 euro billijk. Volgens de drie is een stijging van het inschrijvingsgeld onafwendbaar gezien de dalende subsidiëring. Om de pil enigszins te vergulden, stellen ze voor dat studenten het inschrijvingsgeld pas na hun studies terugbetalen en dat vanaf het moment dat ze een job hebben die bij hun diploma past en ook navenant betaald worden. Om het aantal niet-geslaagde en dus niet-betalende studenten terug te schroeven, pleiten ze voor een toelatingsproef.

Minister van Hoger Onderwijs van de Franse gemeenschapsregering, Françoise Dupuis (PS), is radicaal tegen het voorstel. "Dit is een totaal onrechtvaardig systeem dat de problemen naar later verschuift", zo laat ze weten. "Daar kan geen sprake van zijn." Ook haar Vlaams collega, minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD), ziet het plan niet zitten. "Zolang deze regering aan de macht is, komt er geen verhoging van het inschrijvingsgeld", zegt woordvoerder Jo De Ro. "Wij willen net verder gaan op de weg van stijgende studietoelages en een betere financiering voor de universiteiten."

Het plan om na de studie te betalen, ziet hij eveneens niet zitten. "Je ziet vandaag veel gezinnen die in de kansarmoede sukkelen omdat ze een zware schuldenlast meedragen. Door jongeren pas later te laten betalen, zadel je ze op met schulden", aldus De Ro. "Iemand uit een rijk milieu zal dat met de glimlach afbetalen terwijl iemand anders daardoor misschien echt in de problemen komt."

Ook de Vlaamse vereniging voor studenten is tegen het voorstel. "Betalen na de studie schrikt mensen af. Het is waar dat het inschrijvingsgeld in Vlaanderen relatief laag is", zegt Jorn Peeters, "maar er zijn dan ook heel weinig mensen die een studietoelage krijgen. Als studenten, zoals in Zweden, maandelijks een bedrag van enkele honderden euro's zouden krijgen, dan krijgen we een ander verhaal." Peeters wijst er ook op dat zoveel inschrijvingsgeld koren op de molen is voor de voorstanders van de privatisering van het hoger onderwijs. "Met overdreven hoge inschrijvingsgelden heb je geen verhaal meer om vol te houden dat onderwijs een publiek goed is. Dan riskeer je om op de vrije markt terecht te komen en dat is gevaarlijk."

Vraag is natuurlijk of een verhoging van het inschrijvingsgeld er niet sowieso zit aan te komen. Nederland voert de discussie en ook in Groot-Brittannië wordt er volop gedebatteerd over een verhoging van het inschrijvingsgeld. "Ook in Vlaanderen staat dat er aan te komen", zegt professor Dirk Van Damme van de Vlaamse interuniversitaire raad. "In 2006 moet een nieuw financieringssysteem af zijn. Dat gaat dan niet alleen over de subsidies maar ook over de privé-financiering, wat de studenten betalen dus." Aangezien de Vlaamse universiteiten al vaak hebben laten weten dat hun financiering onvoldoende is, zeker in het licht van de invoering van de bachelor-masterstructuur, is het niet ondenkbaar dat de rectoren zullen pleiten voor zo'n verhoging. "De discussie moet nog beginnen", zegt Van Damme, "maar het is een feit dat een universitaire opleiding loonsgewijs voor een return van 15 procent zorgt. Dat is meer dan om het even welke belegging. Sommigen vinden het daarom niet meer dan juist dat studenten meer zouden investeren dan vandaag of na hun studies een grotere teruggave zouden doen."

'Een hogere opleiding zorgt voor een hoger loon. Volgens sommigen is een grotere investering dan ook niet meer dan juist'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234