Dinsdag 07/12/2021

Strijd om het e-book barst los

Het traditionele 'papieren' boek mag dan nog steeds springlevend zijn, toch staat de elektronische variant, het zogenaamde e-book, onmiskenbaar op de drempel van een internationale doorbraak. Niet alleen worden steeds meer teksten uitsluitend in elektronische vorm gepubliceerd, ook de drager waarop die teksten kunnen worden gelezen, wordt stilaan betaalbaar.

Frankfurt-Brussel / Eigen berichtgeving

Armand Plottier

Bij de opening van de Frankfurter Buchmesse, dinsdag, was het voor iedereen duidelijk: de uitgevers wedden op twee paarden, het 'papieren' boek en het 'e-book'. E-books zijn niet langer een rariteit, zoals Riding the Bullet, het boek dat thrillerauteur Stephen King uitsluitend op internet publiceerde, aantoont. Nu reeds biedt een uitgever op vier in Frankfurt elektronische produkten aan. En er is meer aan de hand. In Frankfurt wil men de e-boeken ook op een bijzondere wijze stimuleren. Voor het eerst zullen op de beurs prijzen worden uitgereikt voor de beste e-boeken. En het gaat duidelijk niet om troostprijzen: de hoofdprijs voor het beste e-boek bedraagt honderdduizend dollar (4,6 miljoen frank). Vrijdag kennen wij de winnaar.

Ronald Ulmer, de voorzitter van de Börsenverein des deutschen Buchhandels, ziet het e-boek het traditionele boek niet verdrijven, althans wat de literatuur en de populaire non-fictie betreft. Wel meent Ulmer dat wetenschappelijke boeken meer en meer elektronisch zullen aangeboden worden. Ook Alberto Vitale, topman bij de Amerikaanse uitgeversgigant Random House, is wild enthousiast. In Frankfurt verklaarde hij aan het toonaangevende vakblad Publishing News dat het potentieel voor e-boeken enorm is. Vitale ziet enkel maar voordelen voor de uitgever: "E-boeken zal men nooit terugsturen naar de uitgeverij, er zal ook geen sprake meer zijn van beschadigde exemplaren en aan drukken moet helemaal geen geld meer besteed worden. Komt daar nog eens bij dat voor de elektronische uitgever de kosten van het inventariseren, stockeren en verzenden van de boeken definitief tot het verleden behoren."

Ziet de toekomst voor het e-boek er werkelijk zo stralend uit? Voor de consument blijven er vooralsnog enkele problemen. Keer op keer bleef het spannend: was het leesapparaatje (de reader) dat de lezer kocht ook effectief geschikt om de e-boeken die hij aanschafte (lees: downloadde) in te lezen? De verschillende types software en de verschillende types hardware zijn tot nu toe niet altijd compatibel geweest. Al te vaak moest de ongelukkige lezer vaststellen dat een boek van uitgeverij A niet of niet goed leesbaar was op de reader van uitgeverij B.

Een situatie die doet terugdenken aan de weinig prettige tijden toen er nog geen standaard voor de verschillende videosystemen was. En de belangrijkste producenten van e-boeken kondigen wel elke week aan dat ze zullen samenwerken om een gemeenschappelijke standaard voor het e-boek mogelijk te maken, maar deze standaardisering naar het voorbeeld van de dvd-rom is nog lang geen feit.

David Seaman van de Universiteit van Virginia merkte dan ook onlangs schertsend op : "Stel je voor dat men in een traditionele boekhandel zou zeggen dat je voor een boek van uitgeverij X een speciale bijpassende bril van die uitgeverij X zou moeten kopen. Wie zou dat aanlokkelijk vinden?"

Toch kunnen bepaalde signalen niet genegeerd worden. Wat te denken van het feit dat ook de kerk zich op de e-boekenmarkt heeft gestort? In het Vaticaan kon een trotse Dick Brass van Microsoft deze week aankondigen dat zijn firma het e-boek van Kardinaal Dinonigi Tettamanzi, aartsbisschop van Genua, over christelijke bio-ethiek gaat publiceren.

"Hoe prachtig was het niet toen Gutenberg destijds bijbels ging drukken?" aldus Brass. "Zoals de drukkers destijds zullen wij nu ook samenwerken met de kerk om de beschaving te verspreiden. Wij zijn echt trots om dit mooie werk verder te kunnen zetten."

Boekbedrijf

Elektronische boeken beheersen de gesprekken op Frankfurter Buchmesse

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234