Zaterdag 19/10/2019

Stress, e-mail en potplanten

Els Robberechts:

Waarom psychologie van pas komt in een hoedenwinkel

Ze hebben het allebei op eigen houtje geleerd: zij hoeden maken, hij schoenen, pakken en dassen. Samen hebben Els Robberechts en Aravinda Rodenburg A ce soir. Werner de Smet bestelde er zijn trouwkostuum en ook Raf Walschaerts van Kommilfoo liet zich door Aravinda een pak aanmeten. Wie deze week in Gent is voor Stof-e-ring, moet eens een ommetje maken langs hun zaak.

Mocht er nog iemand zijn die dacht dat het leven langs één rechte weg is uitgestippeld, dan zal het voorbeeld van dit stel hen van het tegendeel overtuigen. Els (37) is van opleiding ergotherapeute en werkte tien jaar in de psychiatrie. 's Avonds volgde ze tekenlessen en toen die cursus afgelopen was, leerde ze hoeden maken aan Brucemo (nu Syntra), waar ze les kreeg van Christophe Coppens.

De carrière van Aravinda (30) begon op een nog raardere manier. Hij volgde schilderkunst aan Sint-Lucas, ging werken in de tuinaanleg, maar droomde ervan schoenen te maken. Op een dag stuitte hij op een oude stikmachine van een schoenmaker. Hiermee, en met een boek Handgemaakte schoenen ging hij aan de slag. Hij toont me het eerste een paar dat hij voor zichzelf maakte: "Ik had wel zere voeten, maar ik bleef er koppig mee rondlopen." Omdat hij nogal klein van stuk is, vond hij moeilijk kleren die hem goed pasten, en zo stapte hij over van de schoenen naar het textiel. "Mijn moeder was naaister en het begon met het uiteenhalen van een broek om ze na te maken. Daarna ben ik wel een cursus industriële stiktechnieken en patroonmaken gaan volgen."

"Hoeden blijft een moeilijk artikel om te verkopen," zegt Els, "het is een stap om er een op te zetten. Zelf ben ik ook hoeden beginnen màken, voor ik ze ging dragen. Maar nu ga ik in de winter altijd de straat op met iets op mijn hoofd."In de winkel hangen leuke zomerse herenhoeden aan de muur, en overal staan elegante krullen van gaas, frivole zwarte fluwelen dopjes en witte pillendoosjes - zelfs een met het portret van Jackie Kennedy op - voor dames.

"Het klinkt wellicht raar, maar mijn tien jaar in de psychiatrie komen me van pas bij het verkopen van hoeden", zegt Els. "Ik ben al gauw een uur bezig met een klant. Want het gaat niet alleen over welke hoed bij je hoofd past, je moet ook rekening houden met je gestalte, met je levenswijze en met je karakter. Aan een introvert meisje moet ik geen grote rode hoed verkopen, want dan zal ze daar nooit mee buiten komen."

Inmiddels geeft Els zelf les in hoeden maken en werkt ze samen met een bruidswinkel en met een haarkliniek in Sint-Niklaas. Daar komen vrouwen die door een ziekte hun haar verliezen. "Ik wil hen iets leukers bieden dan het obligate sjaaltje. Ik bedenk hoedjes waardoor je niet van een kilometer ver ziet dat er een kaal hoofd onder zit."

Het heeft een tijd geduurd, vertelt Els, vooraleer ze de stap durfde te zetten en van het hoeden maken haar beroep te maken. "Maar toen leerde ik Aravinda kennen, en die is zo ondernemend. Hij heeft me aangemoedigd. Intussen voel ik dat het helemaal mijn ding is."

De ondernemende Aravinda Rodenburg vestigde zich twee jaar geleden als zelfstandig kleermaker. Vorig jaar nog maakte hij het trouwpak van acteur Werner De Smet, hij kleedt muzikanten Dick Van der Harst en Derek, stylede onlangs Brahim. "Maar ik maak ook pakken op maat voor zakenlui. Hier in de buurt zitten veel advocaten. Die mensen dragen dag in dag uit een pak en willen een jasje met twee broeken, zoals vroeger. Weet je dat er in heel België nog maar 70 kleermakers zijn, van wie het grootste deel ouder is dan zestig?" Ook mannen die in de confectie hun maat of smaak niet vinden, belanden bij hem. "Soms komen klanten ook wel naar de winkel met een oude broek die zo goed zit, dat ze me vragen om ze na te maken. En daarnet nog kwam er man die een jasje had gezien in de winkel om de hoek, maar dat niet in zijn maat bestond; ik ga straks eens kijken, want hij wil nu dat ik iets vergelijkbaars maak."

Ook pakken maken is geen makkie, zegt Aravinda. "Een menselijk lichaam zit ingewikkeld in elkaar en je hebt wel een lintmeter, maar die zegt niet alles."

Els droomt intussen van samenwerking met een ontwerper (ze maakte al wel eens hoedjes voor Natan) en gaat binnenkort in Nederland kijken wat de mogelijkheden zijn. "Want daar is men veel meer op hoeden gericht", weet ze.

A ce soir, Onderbergen 51, 9000 Gent

www.acesoir.be

Van zaterdag 17 tot 25 mei staat Gent helemaal in teken van mode en textiel. Op diverse plaatsen zijn tentoonstellingen, workshops en activiteiten te volgen. Het meeting point is Post Plaza op de Korenmarkt. Op zaterdag 24 mei geeft ontwerper Jan Welvaert een defilé. Alle info op www.stof-e-ring.com

Het gaat niet alleen over welke hoed bij je hoofd past, je moet ook rekening houden met je gestalte, met je levenswijze en met je karakter

Ik had het al gevoeld, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: overmatig e-mailen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Uit een onderzoek van de universiteit van Glasgow is gebleken dat e-mail de laatste jaren een van de grootste veroorzakers van stress is geworden. Zo controleren twee op de drie werknemers hun e-mail dwangmatig en slechts een minderheid kan de melding van een nieuw e-mailbericht weerstaan. Dat leidt tot een daling van de concentratie en de productiviteit. Uit onderzoek van Hewlett-Packard blijkt bovendien dat het gemiddelde IQ aan het eind van een werkdag met tien punten is gedaald als gevolg van de continue stroom e-mails. Bij het roken van marihuana is dat bijvoorbeeld 'slechts' vier punten. Dus beter een jointje opsteken dan de hele tijd e-mails lezen.

Uit een ander recent onderzoek, verschenen in The Financial Times, is gebleken dat kamerplanten op kantoor de stress doen afnemen en de productiviteit verhogen. Aan de Washington State University ontdekte men dat mensen die in een kantoor met groen twaalf procent beter scoorden in reactietests, dan in een kantoor zonder planten. Ook was hun bloeddruk lager en herstelden ze vlugger van stresssituaties. Misschien kan een universiteit eens onderzoeken wat het effect is van cannabisplanten op kantoor op de concentratie.

Zelfs een aap kan het

Wie naar Mijn restaurant kijkt - en wie doet dat niet - heeft zeker al opgemerkt dat het niet makkelijk is om geschoold personeel te vinden. Een eethuisje in Japan heeft er wat op gevonden: trek een aap een hemdje aan en leer hem het vak van kelner. Op YouTube is een filmpje te zien waarin de aap eetstokjes brengt naar de gasten, die applaudisseren en hem hapjes toestoppen. Alleen het kleine meisje lijkt niet erg happig om haar eetgerei uit de harige handen te krijgen. Volgens de eigenaars is de aap zelf beginnen bedienen, nadat hij de bewegingen van de kelners had gadegeslagen. Op het Franse zigonet.com zijn al verontwaardigde reacties geplaatst omdat de aap met een hoedje en een masker de gasten moet amuseren. "Schandalig!", schrijft een kijker. "Ze moesten de eigenaars uitkleden, een pluim in hun achterste steken en de aap de baas maken van de bar, zodat hij gratis sake kan serveren aan zijn vrienden." Op zigonet is het filmpje een poosje verwijderd, maar was daarna weer te zien.

www.youtube.com: Monkey Serves at Bar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234