Zaterdag 01/04/2023

Verenigde Staten

'Strengste sheriff van Amerika' aangeklaagd vanwege etnisch profileren

Sherriff Joe Arpaio in 2013. Beeld REUTERS
Sherriff Joe Arpaio in 2013.Beeld REUTERS

Sheriff Joe Arpaio, die er prat op gaat dat hij de 'strengste sheriff van Amerika' is en zijn gevangenen in roze onderbroeken in de bloedhitte in een tentenkamp liet opsluiten, hangt een aanklacht boven het hoofd wegens minachting van het hof. Arpaio weigert zich te houden aan een gerechtelijk bevel op te houden met het etnisch profileren.

Bert Lanting

Politieagenten in Phoenix in de Amerikaanse staat Arizona waar Arpaio sinds jaar en dag sheriff is, houden regelmatig Latino's aan op basis van hun uiterlijk om te controleren of ze wel legaal in het land zijn. Onwettig, oordeelde een rechter vier jaar geleden. Hij gaf de opdracht het politieapparaat te reorganiseren, zodat er een einde zou komen aan de praktijk.

Volgens dezelfde rechter zijn Arpaio's agenten met diens zegen doorgegaan met het aanhouden van mensen van een Latijns-Amerikaans uiterlijk. Hij dreigt nu het politiekorps onder curatele te plaatsen en de politie te dwingen schadevergoedingen te betalen aan mensen die ten onrechte zijn aangehouden. Hun advocaten dringen aan op 1.500 dollar voor het eerste uur dat ze werden vastgehouden en 200 dollar voor elke volgende 20 minuten.

De rechter moet nog beslissen of de inmiddels 83-jarige sherriff ook strafrechtelijk zal worden vervolgd. Als hij veroordeeld zou worden wegens minachting voor het hof hangt hem een gevangenisstraf boven het hoofd.

Gevangenen van Tent City. Beeld AP
Gevangenen van Tent City.Beeld AP

Omstreden praktijken

Critici van de sheriff maken zich al vrolijk over het vooruitzicht dat Arpaio zelf in Tent City terecht zal komen. Die openlucht gevangenis, die bestaat uit een aantal tenten, liet hij in 1993 inrichten om overtreders af te schrikken. De temperatuur kan er soms tot ruim boven de vijftig graden oplopen, maar volgens Arpaio moeten de gedetineerden niet klagen. "Onze soldaten overzee zitten ook in de hitte in tenten", betoogt hij altijd.

Arpaio laat zijn vrouwelijke gevangenen ook vaak in chain gangs, in gestreepte gevangeniskleren en met een ketting aan elkaar vastgeklonken, langs de straten van Phoenix werken. Om hen te vernederen moeten de mannelijke gevangenen roze ondergoed dragen met zijn handtekening erop.

De omstreden praktijken van Arpaio zijn de stad al op ruim honderd miljoen euro aan advocatenkosten, boetes en schadevergoedingen komen te staan, maar toch steunt een groot deel van de bevolking hem nog steeds. Veel inwoners van Phoenix maken zich zorgen over het grote aantal illegalen die vanuit Mexico de grens oversteken. Iedere keer wordt hij met ruime meerderheid herkozen. Hij is al sinds 1992 aan de macht en wil zich dit jaar nog eens verkiesbaar stellen. Maar mogelijk zal de 'racial profiling'-kwestie ditmaal toch zijn ondergang worden.

Een protest buiten het kantoor van de sheriff in Phoenix, Arizona, op 25 mei dit jaar. Beeld AP
Een protest buiten het kantoor van de sheriff in Phoenix, Arizona, op 25 mei dit jaar.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234