Zondag 25/09/2022

CoronavirusUpdate

Strengere maatregelen voor fietsers en wandelaars? Voor De Crem mag het, voor De Block hoeft het niet

De politie vraagt duidelijke en concrete regeles, zoals in Frankrijk. Beeld VTM
De politie vraagt duidelijke en concrete regeles, zoals in Frankrijk.Beeld VTM

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vindt dat mensen kunnen fietsen zover ze willen zolang ze de nodige afstand houden. ‘Laten we het wat leefbaar houden’, zei ze vanavond in Het journaal op VRT. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem had eerder gezegd niet uit te sluiten dat de Nationale Veiligheidsraad morgen toch een afstandsbeperking oplegt voor uitstapjes in coronatijden.

Redactie

De Crem deed de uitspraken deze middag in VTM Nieuws en Het journaal. Hij reageerde daarmee op de vraag van de politie om duidelijkere regels voor wandelaars, lopers en fietsers. Morgen zit de Nationale Veiligheidsraad daarover samen.

Het advies luidt nu dat alles in de nabijheid van je huis moet gebeuren en dat het niet in groep mag, maar dat vindt de lokale politie te vaag. “Op basis hiervan kan de politie amper handhaven. Als we nu een wielertoerist aantreffen op 50 kilometer van zijn huis, hebben we niets in handen om te zeggen dat het niet mag. En wat met al die wandelaars? Als ze zeggen dat ze de wagen niet genomen hebben en van bij hun thuis al vijf kilometer gestapt hebben, kunnen we niets doen”, zei Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, in Het Nieuwsblad en De Standaard.

Daarom vraagt de politie concrete richtlijnen. Zoals in Frankrijk, waar alle niet-essentiële verplaatsingen beperkt zijn tot één uur per dag, één kilometer rond de woning. Paelinck wil zich niet uitspreken over de precieze afstand of tijdsduur. “Zolang het maar duidelijk is. Niet alleen voor ons, maar ook voor de sporters”, klinkt het.

“Mensen hebben het recht om buiten te komen. Als mensen in appartementen of woonwijken wonen en in een straal van 1 kilometer buitenkomen, gaan er veel samen buiten komen op een kleine plaats. Dat gaat een contraproductief effect hebben”, reageerde De Crem deze middag op de vraag van de politie.

De Crem benadrukte tegelijk ook dat “de speeltijd is voorbij is” en pleitte voor een verduidelijking van de regels. “Het is niet uit te sluiten dat er een kwantificatie komt van wat men kan doen, binnen welke straal.” Een fietstocht van 50 kilometer kan niet meer volgens de minister.

‘Leefbaar’

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block is een andere mening toegedaan. “Waar het eigenlijk om gaat, is dat de mensen niet allemaal samen op hetzelfde moment op de dijk moeten gaan fietsen”, aldus De Block aan VRT. Wel moeten de regels over de afstand tussen de verschillende mensen in acht worden genomen. “En dan kan je in feite fietsen zover als je wilt. Maar ik begrijp dat de politie dat wil controleren.”

De minister benadrukt dat “wandelen en fietsen gezond is voor de mensen”. “Laten we het wat leefbaar houden. In andere landen mag je soms zelfs niet meer de deur uit. Wij willen dat mensen toch nog hun vrijheid hebben om te bewegen, om met de kinderen te gaan wandelen, om een fietstocht te doen.”

Het onderwerp zal morgen ter sprake komen op de Nationale Veiligheidsraad. “Eerst en vooral is er een uiteenzetting en een stand van zaken van de wetenschappers. Dan moeten we zien waar we staan en of de mensen de regels voldoende hebben opgevolgd”, aldus de minister van Volksgezondheid. Ook is het volgens haar zeer belangrijk dat de sociale contacten met minstens 50 procent zijn afgebouwd.

‘Aantal kilometer maakt verschil niet’

Ook viroloog Marc Van Ranst is niet gewonnen voor het beperken van het aantal kilometers dat mensen mogen afleggen tijdens een fietstocht. “Het aantal kilometer maakt volgens mij het verschil niet. Als het risico op overdracht niet groter is, moet je zo’n maatregel niet nemen”, zei hij in De afspraak op Canvas.

“Eigenlijk moeten we in deze crisis de virologische leer volgen”, zegt Van Ranst. “Wat kan er niet? Dingen waarbij er gevaar is dat mensen bij elkaar komen en het virus overdragen van de ene op de andere persoon. Het aantal kilometer dat u fietst, maakt volgens mij het verschil niet.” Afstand bewaren is belangrijker, aldus de viroloog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234