Vrijdag 24/01/2020

Update

'Strenge maatregelen' gevraagd na slaan agenten in Vilvoorde

In Vilvoorde zijn gisteravond drie agenten verwond bij schermutselingen na een identiteitscontrole. Er werden ook autoruiten aan diggelen geslagen. In totaal zijn 6 personen ter beschikking gesteld van het Brusselse parket, meldt Frits Coenen, de korpschef van de politiezone Vilvoorde-Machelen. Het Brusselse parket start een onderzoek. De partijen vragen bijna unaniem 'strengere' maatregelen.

De politie wou gisteravond rond 20.30 uur de identiteit controleren van een allochtone man die met een sjaal zijn aangezicht bedekte op het Stationsplein. De man verzette zich daartegen.

Schermutselingen
Het groepje omstaanders zwol aan, wat leidde tot een schermutseling waarbij geduwd, gespuwd en getrokken werd. Drie politiemensen raakten gewond, en onder meer een agente kreeg een slag in de hals.

Het bleef nadien onrustig in het centrum van Vilvoorde. "Enkele uren later, rond 01.15 uur, werden in de Tuchthuisstraat enkele ruiten van auto's aan diggelen geslagen. Daarnaast kliste de politie nog twee jongeren die in een park benzine bij zich hadden", aldus Coenen.

Onderzoek
Het Brusselse parket start een onderzoek naar de onlusten. Gezien de ernst van de feiten, zal er in de loop van de dag een onderzoeksrechter aangesteld worden. Magistraten zijn onderweg.

Zes ordeverstoorders zijn ter beschikking gesteld van het parket, en twee verdachten zijn bestuurlijk aangehouden.

De reactie van de partijen:

• Open Vld vraagt een strengere aanpak van personen die de politie bedreigen of aanvallen. Indien nodig dient de nultolerantie te worden ingevoerd. Van de burgemeester en korpschef wordt een krachtig signaal geëist "om duidelijk te maken dat deze amokmakers niet welkom zijn in onze stad".

De partij vraagt ook een grondig onderzoek naar de exacte feiten, en in het bijzonder naar de verantwoordelijke amokmakers die ervoor zorgden dat de gemoederen werden opgehitst en dat enkele uren na het eerste incident verschillende wagens en eigendommen werden vernield. "Het staat vast dat het om Vilvoordse jongeren ging. De leiders dienen geïdentificeerd zodat de gepaste maatregelen kunnen getroffen worden om de daders te bestraffen".

De Vilvocraten, een afscheiding van Open Vld, wijzen erop dat "elke Vilvoordenaar deze heibel van ver zag afkomen. Het veiligheidsbeleid in Vilvoorde heeft volgens de partij volledig gefaald. Het huidig politiecollege blijft bovendien de signalen minimaliseren en negeren."

• De Vilvoordse afdeling van het Vlaams Belang laat weten dat de rellen aantonen "dat Vilvoorde in ijltempo verbrusselt". "Deze toestanden zijn het gevolg van de toestroom van allochtonen uit het demografisch exploderend Brussel, die aangezwengeld wordt door het onthaalbeleid van de huidige meerderheid in Vilvoorde".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234