Vrijdag 21/01/2022

Streetfood deluxe tijdens Brussel Danst

Eetkraampjes genoeg deze zomer, maar de Belgen van Meteor slagen er toch in om op te vallen. Zij spijzen met hun foodtruck festivalgangers en zelfs de bezoekers van de Parijse mannenmodeweek. Deze week parkeren ze hun Peugeot J7 op het Muntplein, voor Brussel Danst.

Een rilette met gezuurde uitjes en een sneetje zuurdesembrood of een salade met kaas, gebakken boontjes een een crumble, volgens Maarten Van Essche en Floris Van Looy zijn het typische Meteorschotels. Meteor is de naam van hun foodtruck, het oude busje dat de twee omvormden tot een restaurant op wielen.

Aan het begin van deze zomer stonden ze onder andere op MAN, een beurs voor mannenmode op de Parijse modeweek. The New York Times ging proeven en keurde hun 'brute, rechttoe rechtaan keuken' goed.

De twee leerden elkaar kennen op de koksschool en fantaseerden al langer over een project samen. "Een restaurant zagen we niet zitten," zegt Van Looy. "Dat vonden we te eentonig. Met Meteor staan we elke keer ergens anders. We leren ook tot onze eigen scha en schande bij, zoals dit weekend, toen de dijk toch iets te winderig bleek voor onze foodtruck."

De koks bereiden alles voor in hun keuken en werken dan af in hun truck. "In die kleine ruimte is het soms dansen naast elkaar", zegt Van Essche. "Floris bedient, ik kook, maar van stress hebben we geen last. Het zorgt er alleen maar voor dat we ons beter concentreren."

De retro look van de wagen wordt doorgetrokken in elk klein detail. Grafisch ontwerper Viktor Hachmang verzorgde hun logo, de borduursels op hun schorten en de tekening op hun bordjes. Floris Van Looy, die ook werkt als decorateur op filmsets, richtte de truck in.

Het belangrijkste blijft echter het eten. "Gisteren stonden we in de file en hebben we alvast een menu voor komende vrijdag bedacht", zegt Van Looy. "We bouwden ondertussen een vrij groot repertoire op waaruit we kunnen putten volgens onze eigen goesting. De menu's zijn sowieso seizoensgebonden. Wij willen als koks onze verantwoordelijkheid nemen en serveren enkel min of meer gelukkige beesten en biologische groenten. We pakken daar niet groot mee uit en het blijft een oefening die niet evident is, zeker niet bij vis."

Wat Meteor onderscheidt van veel andere eetkraampjes zijn de fraaie, emaillen bordjes.

"Die wegen niet veel en nemen niet al te veel plaats in, maar ze geven toch een ander gevoel aan je eten", vindt Van Essche. "Een kartonnen bordje, dat smaakt toch een beetje naar karton. Nadeel is wel dat we daags nadien een hele dag staan af te wassen en te poetsen." Komende vrijdag, op de Vlaamse feestdag, blijven de bordjes even thuis, want daar rekenen ze op een massa volk.

"Het mooiste aan onze job is dat we mensen dingen laten eten die ze anders niet zouden proberen. Of dat er klanten zijn die een dag later terugkomen en ons blijven volgen. Zo'n vertrouwen is een mooi, stil compliment dat nog meer waard is dan een eenvoudige 'het is lekker'."

Meteor staat komende vrijdag, tijdens Brussel Danst, op het Brusselse Muntplein, www.brusseldanst.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234