Maandag 18/01/2021

Streep door klimaatbeleid

Geflankeerd door mijnwerkers heeft Amerikaans president Trump een decreet ondertekend dat het klimaatbeleid van Obama terugdraait. Trump had hen dat beloofd tijdens zijn kiescampagne, maar of het ook hun job kan redden, is twijfelachtig.

De belangrijkste maatregel die het decreet schrapt, is Obama's Clean Power Plan, dat Amerikaanse staten verplicht om de CO2-uitstoot van energiecentrales terug te dringen. Het moest ervoor zorgen dat de VS tegen 2025 de uitstoot van broeikasgassen met 26-28 procent terugschroeven, een afspraak uit het klimaatakkoord in Parijs in 2015.

Verschillende Republikeinse staten en ondernemers hebben het Clean Power Plan aangevochten, waardoor het bevroren werd. Nu geeft Trump het nekschot nog voor het in werking is. Het decreet beëindigt ook andere klimaatstappen van Obama, zoals een tijdelijk verbod op nieuwe steenkoolmijnen op overheidsgronden.

Voor Trump gaat het erom enkele belangrijke beloftes uit zijn kiescampagne waar te maken. Toen noemde hij de opwarming van de aarde een "totale en zeer kostelijke hoax", die door de Chinezen was uitgevonden.

De afgelopen jaren sloten honderden steenkoolmijnen in de VS en Trump beloofde de mijnwerkers op verkiezingsbijeenkomsten om hun job terug te geven. Experts twijfelen eraan dat dit decreet daarvoor zal zorgen.

"Steenkool is economisch minder rendabel geworden door de winning van het goedkopere schaliegas", zegt Wendel Trio, directeur van Climate Action Network (CAN) Europe. "En in de zuidelijke staten is zonne-energie zeer voordelig. Misschien kan hij de sluiting van een aantal centrales hiermee afremmen, maar dan nog zullen het vooral machines zijn die het werk doen."

Trump schrapt de gemaakte afspraken in Parijs niet, maar maakt het wel moeilijk om ze nog te halen. Dat zou een signaal kunnen zijn naar de overige ondertekenaars van het klimaatakkoord.

Vrees voor excuus

"De eerste indicaties zijn dat Europa en vooral China het leiderschap van de VS willen overnemen", zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu. "Dat heeft ook economische redenen, omdat ze zich zo profileren als economieën van de toekomst. De grootste vrees is dat landen zoals Brazilië, Rusland en Saudi-Arabië hier een excuus vinden om minder te doen dan afgesproken."

Net zoals het Clean Power Plan nog niet van kracht was, zou het volgens juristen nog jaren kunnen duren om het te schrappen. Daardoor zijn klimaatspecialisten niet pessimistisch.

"Het zou best kunnen dat Trump zichzelf in de voet schiet", zegt Bienstman. "Een aantal progressieve staten zal dit niet pikken. Zelfs een deel van de Republikeinen en enkele olieproducenten hebben gevraagd om het Parijs-akkoord niet op te blazen. Ze vrezen voor economische gevolgen als de VS geïsoleerd geraakt."

►4-5

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234