Zaterdag 04/02/2023

Streekbier heeft zijn streek al lang verlaten

De verhuizing van het witbier van Hoegaarden naar Jupille blijft een storm van protest ontketenen. Zaterdag kwamen zo'n drieduizend mensen betogen voor het behoud van de brouwerij. Bierkenner Bob Magerman: 'Hoegaarden is een symbool- dossier. De gemeente heeft een hele rijke brouwgeschiedenis.' Toch is het niet ongewoon dat een zogenaamd 'streekbier' niet meer in zijn oorspronkelijke streek wordt gebrouwen. Magerman: 'In de meeste abdijen is de bierproductie al tijdens de Frans revolutie gestopt.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Tine Peeters

In Hoegaarden kwamen zaterdag zo'n drieduizend mensen op straat voor het behoud van de plaatselijke brouwerij. Niet alleen de arbeiders van de brouwerij, maar ook lokale politici en plaatselijke verenigingen protesteerden tegen de plannen van Inbev om de productie van het witbier van Hoegaarden over te hevelen naar Jupille. Meer dan tweeduizend mensen hebben ondertussen ook hun steun betuigd aan het protest op de website www.redhoegaarden.be.

Bierspecialist Bob Magerman: "In 1968 heeft Artois een Leuvens witbier opgekocht dat Pieterman heette, om daarna de brouwerij te sluiten. Zij geven dus maar weinig om de rijkdom van het bierlandschap. Pierre Celis, die in 1966 begon met het brouwen van Hoegaarden, heeft een complete kentering in het bierlandschap teweeggebracht. Hoegaarden is een authentiek, oud streekbier, troebel bovendien. Celis begon met het brouwen ervan toen de pils erg populair was. Celis heeft met zijn troebele witte de boom van de speciale bieren vanaf de jaren zeventig ingezet."

Als de productie verhuist, zou het niet om het eerste streekbier gaan dat zijn streek verlaat. De voorbeelden zijn legio. Zo komt het abdijbier dat is vernoemd naar de abdij van Grimbergen vandaag uit het Waalse Jumet, een deelgemeente van Charleroi. Grimbergen wordt gebrouwen onder de vleugels van Alken-Maes. Of neem de abdij van Maredsous, die niet ver van Dinant ligt. Het bier wordt gebrouwen in de brouwerij van Duvel-Moortgat in Puurs. Tongerlo werd dan weer eerst gebrouwen door Stella Artois, maar verkaste dan naar brouwerij Haacht. Ook Leffe hoort helemaal niet meer thuis in haar oorspronkelijke streek, maar wordt bij Inbev in Leuven geproduceerd.

Bieren die wel in hun eigen streek gebleven zijn, blijken onder meer de lambik, geuze, faro en kriek. Zij worden van oudsher gebrouwen in en rond de Zennevallei, in Brussel en het Pajottenland. Ook Rodenbach blijft trouw aan zijn geboorteplek Roeselare, net zoals de saison-bieren in Henegouwen.

Magerman: "De productie van bieren is in de meeste abdijen al tijdens de Franse revolutie gestopt. Maar in de jaren vijftig zijn er in België een heel aantal abdijbieren ontstaan. Die werden echter niet gebrouwen in de abdijen, maar in nabijgelegen brouwerijen. Die plaatselijke brouwerijen sloten een overeenkomst met de abdij en ontwikkelden een bier in dezelfde stijl als de oude abdijbieren. De fysieke link tussen de abdij en de nabije brouwerij is echter vaak verdwenen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234