'Strategie van Bush lijkt op die van Brezjnev'
Een hoge Duitse diplomaat die op het punt staat te worden benoemd als staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken vergelijkt de politiek van Bush met die van de voormalige sovjetleider Brezjnev. Die uitspraak zal vermoedelijk olie op het vuur gooien van de al gespannen relaties tussen de Verenigde Staten en Duitsland.
Klaus Scharioth deed de uitspraak afgelopen maandag, zo meldt het tijdschrift Der Spiegel in zijn uitgave die vandaag verschijnt. De bewindsman trok een parallel tussen het nationale veiligheidsbeleid van Bush ten aanzien van Irak en de beslissing van Brezjnev in 1968 om een einde te maken aan de Praagse Lente. Moskou claimde ook dat de Praagse Lente een "bedreiging was voor de wereldvrede", aldus Scharioth.
In het voorjaar van 1968 experimenteerde het toenmalige Tsjecho-Slowakije onder partijleider Alexander Dubcek kortstondig met een communisme met een menselijk gezicht. Een Russische inval, bevolen door Leonid Brezjnev, maakte korte metten met de Praagse Lente. Onduidelijk is vooralsnog of de uitspraken van Scharioth gevolgen hebben voor de al gespannen verhoudingen tussen de VS en Duitsland. Eerder dit jaar vergeleek de toenmalige Duitse minister van Justitie Hertha Däubler-Gmelin de binnenlandse politiek van Bush met die van Hitler.
Washington was erg verbolgen over die uitspraak en over de pertinente Duitse weigering zich achter een mogelijke aanval op Irak te scharen. Eind vorige week leek de dooi in de tijdelijk verkilde relaties te zijn ingezet toen Bush een felicitatiebrief stuurde naar de Duitse regering voor de twaalfde verjaardag van de Duitse hereniging. De Duitse minister van Buitenlandse zaken Joschka Fischer zou eerstdaags naar Washington reizen. Aan gespreksonderwerpen zal er na de nieuwe uitglijder van een Duitse regeringsvertrouweling geen gebrek zijn. (ANP)