Zaterdag 26/11/2022

Strandkroegen

De Belgische kust is niet alleen volgeplamuurd met appartementsblokken, ook beachbars staan er sinds enkele jaren, van Knokke tot Oostduinkerke, zij aan zij. Wij schuimden de kustlijn af, snoven de sfeer op, vleiden ons neer op de loungezetels en proefden overal een gin-tonic. Zodat u weet waar u deze zomer moet zijn.

BAMBOO BEACH

Neen, dit is niet Afrika, maar Blankenberge. De beroemde big five zijn er prominent aanwezig, zij het niet levend, maar van plastic, en verspreid over de grond, het dak en de ligzetels, in de vorm van zebra- en luipaardvelletjes. Op die manier voel je je erg welkom in de jungle. De palmbomen, houten kleurrijke maskers en het personeel deinen vrolijk mee op de wind en reaggaetonen.

Sfeer & gezelligheid

Hier kun je wegduiken in een dierenvelletje, schuilen achter een palmboom of gorilla. En dat in een hoekje met twee of in het midden, met zicht op zee en de rest van het diverse publiek. Dit is het échte strandleven. Hier geeft het niet als iets een beetje scheef hangt of verouderd is. De bediening is zoals het hoort in het zuiden: chill.

Food & Drinks

Er is een groot aanbod van cocktails en verse sapjes, die worden geserveerd in houten bekers met kleurrijke rietjes. De hapjes, helemaal gratis, zijn sympathiek, maar cheesy. Elke gast krijgt een verlepte olijf, dito druif, kaasje, brokje droge worst en iets wat ooit een garnaal was.

De gin-tonic

Hendrick's Gin met Fever-Tree Indian Tonic, een stevige schijf komkommer en rozenblaadjes. Niets op aan te merken. 13 euro.

Zeedijk Blankenberge, op Facebook: Bamboo Beach

BRUNELLO'S BEACH CLUB

Tegen een houten blauwwit decor staat een gebronzeerde overjaarse barman in bloot bovenlijf. In tegenstelling tot wat die eerste indruk doet vermoeden, is het onthaal niet bepaald warm. Bestellen moet aan de bar, zoals overal in de beachbars, met een knik worden we er attent op gemaakt dat onze bestelling klaar is. Het grootste deel van het publiek heeft een voorliefde voor korte gebloemde shorts en schelpenkettinkjes.

Sfeer & gezelligheid

Brunello's ziet eruit zoals heel veel beachbars. Een wit houten huisje met bar, krukjes en banken met lichtgrijze of blauwe kussens. Enkele verdwaalde en verdorde sanseveria's maken het verschil. Door de boxen klinkt afwisselend lounge en house met een Ibiza-sausje. Het zitgedeelte ligt achter de bar en de kleedhokjes, dus veel zeezicht is er niet. Voordeel is dat, naast de zee, ook de wind afwezig is.

Food & drinks

De kaart is veelbelovend. Hier kun je een leven lang overleven op hapjes en drankjes. Naar eigen zeggen streven ze er naar de perfecte koffie, lekkere cocktails en verse smoothies. De koffie is ok, maar de verse smoothie is er een van ingevroren fruit en lijkt op de suikerbrij van op de kermis. De blokjes manchego zijn Jenga-gewijs georganiseerd, er is abrikozenconfituur over gedrapeerd.

De gin-tonic

Hendrick's Gin met Schweppes Pink Pepper. Dat zit goed. In een groot wijnglas, met veel ijs en een heel fijn sliertje komkommer. 11,50 euro.

Knokke-Heist Zeedijk, Albertstrand, brunellobeach.be

'T STRANDHUIS

Deze bar ligt niet zomaar aan de dijk. In Bredene moet je eerst onder een tunnel door, en via een strandpad langs de duinen. Daar ligt, goed verscholen, 't Strandhuis. Hier moet je zijn om de tijd te laten voorbijglijden. En voor de mooiste zonsondergang, niet voor de smaakvolle inrichting.

Sfeer & gezelligheid

Mannen in roze broeken zitten er zij aan zij met een jong hip koppeltje. Hier hebben de kinderen geen ingewikkelde speeltuigen in schreeuwerige kleuren, maar zijn ze tevreden met een emmertje en wat zand. De sfeer is gemoedelijk, je hoort er weinig meer dan het ruisen van de zee. Zitten kan aan witte picknickbanken of op plastieken loungezetels.

Food & drinks

De drank- en eetkaart is basic. Twee soorten gin, enkele cocktails en verschillende biertjes. Je kunt er tapas en vers gebak eten. Bij een aperitief horen enkele zoute nootjes. De zuinige 'alsjeblieft' krijg je er ook gratis bij.

De gin-tonic

Captains Gin met Fever- Tree Indian Tonic, peperbolletjes en limoen. Met ijs wordt zuinig omgesprongen. 12,20 euro.

Strandpost 2 (ter hoogte van Dunegat-tunnel en Duinenstraat), Bredene, strandhuisbredene.be

BANANA MOON BEACH BAR

Een koude douche na de weelde van Knokke. Vergane glorie, als er al ooit iets glorieus aan deze plek geweest is. Banana Moon, het bikinimerk, was in een ver verleden sponsor, maar trok zich, volgens de barvrouw, een tijdje geleden terug. De naam mochten ze houden. "Naar het toilet gaan kan bij de collega's van 't Zandlopertje."

Sfeer & gezelligheid

De wind hou je inderdaad tegen met een groot en stevig scherm. Het zicht op zee ook. De bar zit in een ronde, door het zand scheefgetrokken kiosk. Muziek is er niet. Gelukkig speelt de buurman in de naburige strandcabine Andrea Botticelli. De stoelen zijn van plastiek. Ondanks dat alles is de sfeer top, want wie er zit, heeft plezier en drinkt een biertje uit het flesje. Al dan niet met kleren aan of een gedrapeerde luipaardponcho over het zwemkostuum.

Food & drinks

Aan de bar biedt een geplastificeerde kaart keuze tussen koffie, thee, frisdranken en een 'groot assortiment aan exclusieve gins die worden geserveerd volgens de regels van de kunst'.

De gin-tonic

Hendrick's Gin met Fever-Tree Mediterranean Tonic. We krijgen er gratis een beschimmelde brok komkommer van 10 centimeter bij. Achteraf blijkt die alleen maar bevroren. Neen, de verwachtingen worden niet echt ingelost. Punt voor het mooie, robuuste glas. 12 euro.

Zeedijk 15 , Zeebrugge, op Facebook: Banana Moon Beach Club

BAR MUCHACHA

Het stukje Zuid-Amerika te Middelkerke wordt Bar Muchacha genoemd. De naam, houten tonnen, dito banken, tafels en bar geven een Cubaans gevoel, de kleuren zullen wel weg gezandstraald zijn, maar daardoor gaat de bar wel organisch over in het strand.

Sfeer & gezelligheid

Veel is hier niet te beleven, maar daarom is het er niet minder gezellig. De zee is zicht- en hoorbaar. Kleine plantjes met bordjes als 'too hot to handle' leuken de boel gevoelig op. De playlist gaat van covers van Michael Jackson tot de nieuwe van Beyoncé.

Food & Drinks

Geen plakkerige geplastificeerde kaart hier, maar The Muchacha Times, een eigen krantje, waarin alles in een zwierig lettertype te vinden is. Van een uitgebreid aanbod van cocktails, een resem gins en alcoholvrije alternatieven. Er zijn taco's, guacamole en bordjes gemengd. Pindanootjes zijn gratis en zelf te kraken.

De gin-tonic

Copperhead met Fever-Tree Mediterranean Tonic, sinaasappelzeste en koriander. Na een indigestie aan komkommer, origineel en lekker. 16,50 euro.

Zeedijk 190, Middelkerke, op Facebook: Muchacha Beachbar

DE STRANDJUTTER

Technisch gezien is dit inderdaad een beachbar. Want ze staat op het strand. Verder is er weinig beachy aan. Zitten doe je op groene en gele plastic stoelen achter glas en op een tegelvloer. Door de ramen, en langs een ingewikkeld kluwen van springkasteel, springrekkers en trampoline is de zee te ontwaren.

Sfeer & gezelligheid

Café Sanseveria is gezelliger. De vlaggen van Ola, Palm en Maes doen er ook geen goed aan. De erg vriendelijke bediening, die suggesties geeft in het aanbod gin-tonics, kleurt wel mijn gemoed. Wie zijn kinderen graag op een speelplein dropt, zit goed. Wie geen af en aan geloop van opgedraaide kleuters verdraagt, blijft beter ver uit de buurt.

Food & Drinks

Tearoomachtige drank- en eetkaart. Koffies en frisdranken, enkele aperitieven, salades, tapas en snacks. De veredelde lookbroodjes heb je aan 2 euro per stuk. Culinair geen topper, maar dat is niet nieuw in het aanbod beachbars.

De gin-tonic

Genius Gin met Fever Tree Premium Tonic, pompelmoes en lavendel. Lekker, maar vijf ijsblokken extra was beter geweest. 18 euro.

Zeedijk 11, Nieuwpoort

BLUE BUDDHA BEACH CLUB

Origineel is de Boeddha als beachmascotte niet, maar what's in a name. Ook de rest van het decor getuigt niet van veel creativiteit. Zonder dat het stoort. Een beachbar is nu eenmaal wit en moet aan enkele praktische vereisten voldoen. Ligbedden met kussens, binnen- en buitendouches en betalende toiletten. De Thaise massages die er tijdens de zomermaanden worden gegeven maken veel goed. Kidproof.

Sfeer & gezelligheid:

Het meisje achter de bar is charmant en glimlacht breed. Aan de toog en op de houten banken hangt een bont publiek. In zwemshort en T-shirt of skinny met hemd. Overdag heerst er een aangename, rustige sfeer. In de gelijknamige Club organiseert Patrick Soks, de man achter fuiven in het Blitz in Knokke en concept Paradise in Café d'Anvers op regelmatige basis feestjes.

Food & drinks

Er is een uitgebreide kaart met cocktails, champagnes, belegde broodjes en salades, of een gemengde fruitsalade. Geserveerd in een grote plastieken pot voor het hele gezin.

De gin-tonic

Hendrick's Gin met komkommerschijfjes, rozenblaadjes en Fever-Tree Mediterranean Tonic. In werkelijkheid krijgen we een klompje komkommer, van bloemblaadjes geen spoor. 13 euro.

Zeedijk Knokke, Duinbergen, t.h.v. Zeegrasstraat, bluebuddhabeachclub.be

SURFCLUB WINDEKIND

Windekind is alles wat een surfbeachclub moet zijn. Gebruinde zeebonken lopen er met half afgestroopt pak en op blote, met zand bedekte voeten af en aan. Met plank of drankje in de hand. De vrouwen zijn er niet opgemaakt, maar natuurlijk zongebruind, hun haren zijn afgebleekt door de zon en zee. Honden spelen er dartel tussen de kinderen. Toeschouwers drinken er ijskoude witte wijn of Desperado's uit het flesje.

Sfeer & gezelligheid

Top. Hier is het genieten van het jonge en mooie volk en de zomerse beats bij het houten clubhuis van de surfclub. Je kunt er surfen, zeilen en kiten. Of gewoon kijken. Veel wind is ideaal op de golven, aan de club schuil je ervoor. Op de achtergrond speelt rustige reggae, hier wordt voornamelijk Frans gepraat.

Food & Drinks

Eenvoudige pasta's, salades en kleine gerechten, cocktails en een selectie wijnen. De bediening is vriendelijk en vrolijk, maar moet nog ontwaken uit een winterslaapje.

De gin-tonic

Duin Gin, een Vlaamse gin, met Sea Buckthorn Berries met munt en ijs. Voor de fans van het zoetere werk. 18 euro.

Zuidenwindhelling 1, Koksijde (Oostduinkerke), surfclub-windekind.be

SUN BEACH

Groot, wit. En met een gigantische Buddha als welkomstmascotte. Een beachbar quoi? Het ziet er allemaal een beetje wannabe posh uit. Je ziet het plastiek en de met zwarte alcoholstift doorhaalde (ex-?)sponsor op de strandstoelen. Er is een verhoogd platform met windscherm en ligbanken waar je wél de zee kunt zien en dat niet voorbehouden is voor vips. Het publiek is er mooi en voornamelijk jong.

Sfeer & gezelligheid:

De vrouw in de gigantische bar is van het type no-nonsense West-Vlaams sympathiek. "Een potje chipkes juffrouwke?" De hele beachbar is net iets te uitgestrekt om gezellig te zijn. De muziek is erop afgestemd te reiken tot in de verste uithoeken en staat dus per definitie te luid.

Food & drinks:

Hier is keuze uit een tiental gins, evenveel cocktails, wijnen, sapjes en dergelijke. De honger stillen kan er niet. Eigen eten consumeren op het terras mag dan weer wel.

De gin-tonic

BLOOM met Fever-Tree Elderflower, met rozenblaadjes, frambozen en een flinke dosis ijs in een groot wijnglas. Topper. 11 euro.

Zeedijk 106, Blankenberge, sunbeachblankenberge.be

MONROE BEACH

Grote zwart-witfoto's van een knipogende en verleidelijk kijkende Marilyn Monroe moeten de beau monde naar de gelijknamige bar in Knokke lokken. Getuige van dat succes is een grote wall of fame. Monroe Beach is gigantisch. Met een apart gedeelte voor bedrijfs- en bachelorparty's, een petanquebaan en zelfs een podium voor de vips. Voor het gewone volk zijn er barkrukken, loungezetels en ligbedden. Dames lopen er in Baywatch-waardige badpakken, de mannen houden zedig polo en loafers aan.

Sfeer & gezelligheid

Met een kruising tussen Saint-Tropez en Ibiza zit de look goed. Veel wit, mooie bloembakken met verzorgde bomen en witte orchideeën op de tafels. Smaken verschillen, maar er is een stijl gekozen en daar wordt niet van afgeweken. De muziekinstallatie belooft veel. Voor een feestje moet je hier zijn. Denk: only white party's met veel champagne. Of zoals het koppel vijftigers naast mij het verwoordt: "Fjisten gelik de bjisten".

Food & drinks

Er zijn geen kaarten. Het aanbod van voedsel en drank hangt tegen de muur van de bar. Koffie, wijn, champagne, cocktails en enkele snacks. Een toast zalm wordt geserveerd op een namaakleisteen. Met gesnipperde ajuintjes en plastic mes.

De gin-tonic

Bombay Sapphire Gin met Fever-Tree Mediterranean Tonic. In een groot wijnglas met genoeg ijs en een part(je) citroen. 11 euro.

Ter hoogte van Zeedijk 711, Knokke-Heist (Zoute), monroebeach.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234