Vrijdag 27/11/2020

Stralingseffect Fallujah overtreft Hiroshima

Het aantal mensen met kanker en kinderen met geboorteafwijkingen in de Iraakse stad Fallujah, die in november 2004 gebombardeerd werd door de VS, is relatief groter dan in de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki na de atoomaanvallen. Dat blijkt uit een onderzoek onder 4.000 mensen van de befaamde Britse wetenschapper Christopher Busby. ‘De oorzaak moet worden gezocht in het gebruik van uranium’, aldus Busby in een exclusief interview met De Morgen.

Onderzoek wijst op enorme toename kanker en geboorteafwijkingen in Iraakse stad na VS-bombardementen

‘Onze hypothese is dat de VS een nieuw wapen hebben uitgeprobeerd, een van op de schouder afgevuurde raket die zo’n krachtige druk verwekt dat niet alleen de buitenmuren instorten maar ook de wanden erachter.’ Volgens Busby moet er een internationaal, onafhankelijk en transparant onderzoek komen.

Al jaren wordt vermoed dat de Amerikanen bij hun bombardementen op de Iraakse stad Fallujah al dan niet verarmd uranium hebben gebruikt. Dat er op dat moment inderdaad uranium is vrijgekomen, blijkt nu uit een onderzoek van de Britse wetenschapper Christopher Busby, die bij de doorlichting van 4.000 mensen in het stadje 38 keer meer gevallen van kinderleukemie vaststelde en een vertienvoudiging van borstkanker, lymfekliergezwellen en hersentumoren. Zijn onderzoeksresultaten werden begin deze maand gepubliceerd in het Zwitserse International Journal of Environmental Studies and Public Health (IJERPH) en doken dit weekend op in de Britse kranten.

Busby, die aan de universiteit van Ulster werkt en in de jaren tachtig de milieuorganisatie Green Audit lanceerde, stelde tevens vast dat het aantal jongetjes onder pasgeborenen sterk is teruggelopen. “Normaal gezien heb je 1.050 jongetjes voor elke 1.000 meisjes, in 2005 was dat aantal in Fallujah teruggevallen tot 860. Dat wijst op een genetische aantasting, op chromosoombeschadiging veroorzaakt door straling, wellicht door uranium”, aldus Busby in een telefonisch interview met De Morgen. “Dat zoiets optreedt, weten we sinds de kernramp in Tsjernobyl.”

Hoe lang de effecten daarvan voelbaar zullen zijn? “Erg lang. We hebben onderzoek gedaan onder kinderen en kleinkinderen van de veteranen van de atoomproeven die Groot-Brittannië tussen 1952 en 1967 uitvoerde op de Christmas Islands in de Stille Oceaan. Wat bleek? Onder de kinderen waren stralingsziekten, kanker en afwijkingen bij de geboorte negen keer hoger dan normaal, bij hun kinderen was dat nog acht keer. En dan hebben we het over mensen die niet persoonlijk bij die test betrokken waren, maar die het slachtoffer werden van de fall-out ervan. Bovendien, en dat is duidelijk geworden sinds Tsjernobyl, treft die beschadiging van de spermatozoïden niet iedereen, maar ongeveer één op de vijf mensen. Idealiter zou je die stralingsnabestaanden dus genetisch moeten kunnen testen voor ze kinderen krijgen, wat uiteraard niet gebeurt.”

Busby stelt vast dat 38 keer meer kinderen leukemie kregen in Fallujah dan hun leeftijdgenootjes in Egypte op Jordanië, wat meer is dan in Hiroshima, waar zeventien keer zoveel aandoeningen werden vastgesteld na het gebruik van de atoombom in 1945. Nochtans was het dodental van Hiroshima - 90.000 tot 140.000 mensen, naargelang van de bron - vele malen groter dan dat van Fallujah. Hoe kan dat dan? Busby: “Het antwoord is uranium. Kijk, de ogenblikkelijke straling heeft in Hiroshima voor die tienduizenden doden gezorgd, maar de fall-out was minder omdat minder uranium werd gebruikt dan tijdens de Golfoorlog. Volgens ons onderzoek werd tijdens de eerste Golfoorlog minstens 350 ton uranium gebruikt, en tijdens de tweede zelfs 1.700. Het is precies de inademing van uranium achteraf die voor de genetische beschadiging zorgt.”

Waarom zouden militairen wapens met verarmd uranium gebruiken? “Een van de grote uitdagingen voor conventionele legers is oplossingen te vinden voor de stadsguerrilla, waarbij de vijand zich beweegt in een netwerk van dichte bebouwing dat hij/zij goed kent en dat vele mogelijkheden biedt om zich te verplaatsen en te verschansen en de militairen die het terrein niet kennen onder vuur te nemen. Wij vermoeden - maar dat kunnen we niet met zekerheid stellen - dat een nieuw wapen werd uitgeprobeerd, dat als grote verdienste heeft dat niet alleen de eerste muur wordt neergehaald, maar ook de wand die zich daarachter bevindt, die vaak beschutting biedt aan vijandelijke strijders.

“Het gebruik van uranium is in die zin belangrijk dat daarmee een gigantische druk kan worden gecreëerd, die muur na muur neerhaalt. De VS ontkennen dat uiteraard, maar we hebben ook dergelijke restanten gevonden in ex-Joegoslavië, in Libanon en in Gaza, wat ons doet vermoeden dat Washington er de bron van is. Daarom is het essentieel dat er een internationaal, onafhankelijk en transparant onderzoek komt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234