Donderdag 17/10/2019

"Straks is regen ook nog de schuld van kinderopvangdecreet"

Beeld PHOTO_NEWS

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen is niet te spreken over de manier waarop het Roeselaarse kinderdagverblijf Baby-Belle maandag haar sluiting heeft aangekondigd. Volgens Vandeurzen was er volop overleg tussen Kind & Gezin en de kinderopvang. "Dan plots op die manier aankondigen dat de opvang de dag nadien de deuren sluit, is onaanvaardbaar", zo antwoordde Vandeurzen vandaag op vragen van Michèle Hostekint (sp.a) en Vera van der Borght (Open Vld).

Vandeurzen is het ook beu dat het nieuwe decreet kinderopvang genoemd werd als oorzaak. "Op den duur is het de schuld van het decreet dat het regent".

Maandagavond kondigde de initiatiefneemster van kinderopvang
Baby-Belle in Roeselare via Facebook aan dat ze al de vestigingen van haar crèche de dag nadien zou sluiten. Daardoor moesten de ouders van meer dan 200 kinderen plots op zoek naar een alternatieve opvangplaats. De initiatiefneemster wees het nieuwe kinderopvangdecreet aan als oorzaak. Dat zou ervoor zorgen dat ze het hoofd niet meer boven water zou kunnen houden.

Avond- vs. dagopvang
Uit de feiten blijkt echter dat de crèche al langer in overleg was met Kind & Gezin, met name over de omzetting van plaatsen voor avondopvang naar dagopvang. Gisteren werd een oplossing uitgewerkt waarbij de crèche een vergunning kreeg voor 88 (ipv 64 plaatsen). Daardoor kon de crèche vandaag opnieuw de deuren openen.

Open Vld-politica Vera Van der Borght hekelt de houding van Kind & Gezin. De administratie heeft de crèche volgens haar twee maanden "aan het lijntje gehouden". Zij verdedigt ook de actie van de uitbaatster. "Plots kon op één dag wel wat op twee maanden niet kon". Van der Borght kreeg in haar kritiek op Kind & Gezin de steun van Marijke Dillen (Vlaams Belang) en Mieke Vogels (Groen).

Vandeurzen: "Onaanvaardbaar"
Minister Vandeurzen toonde zich echter niet te spreken over de manier van handelen van de uitbaatster. "Onaanvaardbaar", zo vatte hij in één woord samen. "Als je in overleg bent, zet je ouders niet op die manier met hun rug tegen de muur". Dat de aankondiging gebeurde op de vooravond van de invoering van het nieuwe decreet en dat het via de media is gespeeld, stuit de CD&V'er ook tegen de borst. "Dat zijn voor mij dingen die niet kunnen. Ik ga hierover overleggen met de koepels".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234