Zaterdag 25/09/2021

Vijf vragen aanBert Groenendaal

Straks eet u zeewier, gekweekt tussen de windmolens in de Noordzee

Bert Groenendaal van Wier en Wind. Ze bouwen een zeewierboerderij tussen de windmolens in de Noordzee.  Beeld Henk Deleu
Bert Groenendaal van Wier en Wind. Ze bouwen een zeewierboerderij tussen de windmolens in de Noordzee.Beeld Henk Deleu

Ligt er binnenkort zeewier op ons bord dat gekweekt werd in onze Noordzee? Wier & Wind bouwt een zeewierboerderij tussen de windmolens van het Belgische windpark Norther. Bert Groenendaal, projectcoördinator bij Wier & Wind, geeft uitleg.

Wat gaat u precies doen?

“We gaan een zeewierdemonstratieboerderij bouwen in het windmolenpark Norther. Nog nooit werd er zeewier in de zee gekweekt tussen de windmolens. Vandaag zijn er steeds meer zeewierboerderijen aan de kust, maar die liggen tussen de zandbanken en zijn enigszins beschermd. We kijken of ons project haalbaar is. Kunnen we de omstandigheden op zee te baas? Wat zullen de kweekopbrengsten zijn? Welke soorten kunnen we allemaal kweken?

“Op termijn willen we ook mosselen en andere soorten kweken. We zijn nu al betrokken bij projecten die weekdieren kweken, maar die zijn kleinschalig en dichtbij de kust. Daar kom je in interactie met toerisme en pleziervaart. Als je dat grootschalig wil doen, moet je verder van de kust. Windparken zijn duidelijk herkenbaar op zee, waardoor de zeewierinstallaties beschermd zijn tegen onbedoelde doorvaart.”

Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?

“Het aardoppervlak bestaat voor 70 procent uit water, en we gebruiken het niet? Bovendien wordt in de concessies voor windmolenparken in de Noordzee steeds meer verwacht dat de ongebruikte ruimte tussen de windturbines aangewend wordt voor andere activiteiten. Een windpark kan voor veel meer benut worden dan enkel en alleen voor het opwekken van windenergie. Ons project was dus een logische stap.”

Hoe moeilijk is het om zo een zeewierboerderij draaiende te houden?

“In de Noordzee is dat heel lastig. Uit vorige projecten hebben we geleerd dat alles wat je in de zee legt, verwoest wordt. Dus dat is de uitdaging: dat het stabiel blijft.”

De eerste oogst is voor mei 2021. Hoe zullen jullie dat zeewier terug aan land brengen?

“Momenteel ontwikkelen we een machine die daar ter plaatse blijft om het zeewier te oogsten. We verzamelen de oogst dan op een schip om het naar de kust te brengen voor verdere verwerking. Nu moeten we nog vaak over en weer gaan om te garanderen dat we alles nog onder controle hebben. Maar later is het de bedoeling dat de machine automatisch de teelt verzorgt en dat je slechts één à twee keer per jaar het zeewier moet ophalen.

“Een samenwerking tussen de zeewier- en windparkondernemingen is zeker ook een duurzame optie. Nu vaart er bijna dagelijks een boot van Norther naar het windmolenpark voor onderhoud, technische controles of dringende interventies. Als er geoogst moet worden of onderhoud moet gebeuren aan de zeewierboerderij, dan kan dat gecombineerd worden met onderhoudswerk aan het windpark.”

Hoe duurzaam is het zeewierteeltsysteem juist?

“Zeewierkweek is ongelooflijk duurzaam. Voor de productie heb je geen grond, zoetwater of meststoffen nodig. Je gebruikt wat de natuur je geeft. Je zaait de textiele substraten op de zeewierboerderij in met jonge zeewiertjes en de natuur doet de rest. Het zeewier neemt nutriënten op zoals stikstof en fosfaat die afkomstig zijn van de landbouw en via de rivieren in de zee komen. Zo wordt het zeewater ook zuiverder. Zeewier zelf is ook heel gezond, want het zit boordevol proteïnen, mineralen en vitaminen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234