Zaterdag 04/02/2023

Straks aanschuiven in de file door Vlaanderens eerste stiltegebied

De Vlaamse regering wil de schaarse gebieden waar er nauwelijks enige verstorende geluiden zijn, afbakenen en instandhouden. Een nieuw bord met daarop 'stiltegebied' moet inwoners en bezoekers wijzen op de extreme stilte en aansporen die zeldzaamheid te respecteren. Het prachtige heuvellandschap van Dender-Mark werd vorige week uitgeroepen tot het eerste stiltegebied van Vlaanderen. Inwoners zijn met die nominatie niet zo opgezet. Die zal na het doordeweekse sluipverkeer op zondag alleen de stroom dagjesmensen aanzwengelen.

Vollezele / Waarbeke

Van onze medewerkster

Chung Tsey Chow

Het gebied Dender-Mark is gelegen op het grondgebied van Galmaarden, Geraardsbergen en Ninove. Het heuvelachtige landschap bestaat vooral uit weilanden en maïsvelden. Smalle asfaltbanen, die net breed genoeg zijn voor één wagen, verbinden de dorpskernen van de in het stiltegebied gelegen gemeenten zoals Vollezele, Waarbeke en Nieuwenhove.

In de kleine dorpen valt er doorgaans weinig leven te bespeuren. Er hangt eerder een oorverdovende stilte, die op zaterdagmorgen enkel wordt doorbroken door het geronk van de landbouwtractors en het getjilp van vogels. Maar voor een rasechte stadsmens die dagelijks afrekent met het drukke verkeer en het lawaaierige uitgaansleven, klinken deze geluiden als muziek in de oren. Het is ook deze zeldzame stilte die stadsmensen naar het landelijke oord lokt.

Landschap en stilte lokken nu al in het weekend wandelaars en fietsers. Volgens Romain Depelseneer uit Waarbeke is dat de keerzijde van de medaille. "Vooral zaterdag en zondag trekken veel toeristen naar hier. Ze zijn meestal 'uitgelaten' in alle betekenissen van het woord."

"De officiële titel 'stiltegebied' zal de toestroom alleen maar aanzwengelen. Die komt bovenop het dagelijkse sluipverkeer naar Geraardsbergen", beaamt een inwoonster van Vollezele.

De betrokken provincie- en gemeentebesturen willen om de rust te behouden ontradende maatregelen treffen tegen het sluipverkeer. Maar aan de inhuldiging van Dender-Mark tot stiltegebied hangt geen juridisch karakter. Dat betekent dat gemeentebesturen nog steeds autonoom beslissen om een fuif of motorcross te laten plaatsvinden. Bedrijven kunnen er zich nog steeds vestigen wanneer ze aan alle wettelijke bepalingen voldoen. Voor de inwoners verandert er dus nauwelijks iets, alleen staat er nu in het gebied een bord 'stiltegebied'.

Hoe lang een stiltegebied 'stil' blijft, daar heeft Romain Depelseneer zo zijn twijfels over. "Kijk, die zes huizen werden hier bijgebouwd in één jaar tijd", wijst hij aan. Met amper 300 inwoners is Waarbeke nu nog de kleinste gemeente uit Oost-Vlaanderen. "De nieuwe bewoners werken in Brussel en zijn naar hier verhuisd voor de stilte", weet Romain.

Zelf woont hij al zijn hele leven in het stiltegebied en dat wil hij voor geen geld ter wereld ruilen. "Ach, ze mogen me nog een huis gratis geven in Brussel, ik zou nog nee zeggen. Ik zou nooit in een stad kunnen leven. Als je de stilte gewoon bent, wil je niets anders." Toch weet hij maar al te goed hoe het leven er in een grootstad aan toegaat. Jarenlang werkte hij als chauffeur voor een ministerie in Brussel. "De hele dag bumper aan bumper rijden. Ik raakte gestresseerd. Een stad is veel te lawaaierig en er lopen daar te veel mensen. Ik was 's avond blij dat ik kon genieten van de rust. Hier voel ik me op mijn gemak en word ik tenminste niet opgejaagd."

'De titel stiltegebied heeft geen juridisch karakter. Gemeenten beslissen autonoom over een fuif of een motorcrosswedstrijd'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234