Maandag 06/12/2021

Strafrechtspecialist Lode Van Outrive overleden

Politicus en hoogleraar Lode Van Outrive is dit weekend overleden. Het voormalig Europees parlementslid (SP) werd 77 jaar en overleed aan een slepende ziekte.

Lode Van Outrive, geboren op 18 januari 1932 in Antwerpen, groeide op in de ‘Rode Burcht’ van Deurne-Noord, zoals hij zijn wijk graag noemde. Zijn vader was dokwerker, zijn moeder stond 35 jaar lang aan het hoofd van de plaatselijke KAV. “Ik heb van haar manier van doen en leven, van haar sociale bewogenheid, veel overgenomen,” gaf hij aan als bron voor zijn eigen maatschappelijke betrokkenheid. In de jaren vijftig studeerde hij rechten, filosofie en politieke en sociale wetenschappen. “Ik heb dat allemaal tegelijkertijd gedaan, op vijf jaar tijd. Ik bleek zelfs nog genoeg tijd over te hebben om actief te zijn in het zogeheten ‘sociaal blok’ van de studenten.” Tijdens zijn studentenjaren stond hij mee aan de wieg van de studentenmutualiteit, de universitaire restaurants en het studentencoöperatief Acco. Prompt na zijn studies werd hij onderzoeker in de arbeidssociologie. In ‘69 begon hij les te geven aan de universiteit. Toen kreeg hij de kans om de jongste volksvertegenwoordiger van het land te worden, de beginnende Leo Tindemans trok zelfs aan zijn mouw, maar Van Outrive weigerde. In de jaren tachtig maakte hij wel de overstap naar de politiek én zorgde hij voor een nationale primeur: hij was de eerste professor van de KUL die zich kandidaat stelde voor de socialistische partij. Op dat moment was hij al jarenlang een groot pleitbezorger van een progressieve frontvorming. Zo richtte hij De Nieuwe Maand op en schreef hij samen met zijn collega Luc Huyse en Jean-Luc Dehaene een boek over ‘Machtsgroepen in de samenleving’.

Pionier

Als een van de meest vooraanstaande deskundigen strafrecht van dit land en docent aan de Universiteit Leuven, had hij intussen naam en faam verworven met zijn intensief vakbondsonderzoek, zijn studie van de politiediensten en het Belgisch gevangeniswezen. Hij volgde de politiehervorming en de totstandkoming van het Octopusakkoord van zeer nabij op en had altijd gefundeerde kritiek klaar. Eén van zijn ‘sparring partners’ was Brice De Ruyver, voormalig veiligheidsadviseur van premier Guy Verhofstadt en hoogleraar aan de Ugent. “Lode Van Outrive heeft in de jaren ‘80 thema’s op de agenda geplaatst, zoals het strafrecht en het gevangeniswezen, die nu gemeen goed zijn geworden in het maatschappelijk debat. Achteraf was zijn grote frustratie dat hij de kat aan de bel gebonden had, maar dat hij in de hervormingsfase van het politie-apparaat niet meer geconsulteerd werd.”Van Outrive was ook een tijdje voorzitter van de Liga voor Mensenrechten. Hij ging geregeld in de clinch met de socialistische partijtop, waarvoor hij van 1989 tot 1994 in het Europees parlement zetelde. De toenmalige SP schoof voor hem te veel op naar het centrum. “Ach, ze hebben van mij nooit een dienaar van de macht kunnen maken. Bij andere academici lukte dat blijkbaar wel, en dan hoor je die plots niet meer,” zei hij in een interview in De Morgen uit 1998. De sp.a omhelsde voortdurend het liberalisme, vond Van Outrive. “Wij vroegen een volksraadpleging rond de Europese grondwet, omdat we van oordeel waren dat het ontwerp niet deugde en in het bijzonder omdat het bepaalt dat enkel de liberale economie mogelijk is. Als je dan ziet dat socialistische partijen die grondwet steunen, is dat onbegrijpelijk”, meende hij. Toen vond hij ook een medestander in ex-volksvertegenwoordiger Jef Sleeckx en werkte hij nauw samen met Georges Debunne, die het Europees Vakverbond leidde. Anno 2006 stond dit trio aan de wieg van het Comité voor een Andere Politiek (CAP) dat deelnam aan de federale verkiezingen van 2007. Vrijdag wordt Van Outrieve begraven in de kerk van het Leuvense begijnhof.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234