Donderdag 08/12/2022

Reportage

Stormloop op de stoffenwinkels: ‘Online bestellen? Ik ben 75 jaar oud’

Wie de Veritas in Gent binnen wilde, was veroordeeld tot een rij van bijna honderd meter lang. Beeld Thomas Nolf
Wie de Veritas in Gent binnen wilde, was veroordeeld tot een rij van bijna honderd meter lang.Beeld Thomas Nolf

De heropening van de stoffenwinkels ging maandag gepaard met mondmaskermanie. Gelukkig lagen er – zo leek het toch – eindeloos veel meters elastiek en katoen op de bezige burger te wachten.

Michiel Martin

“Het is echt niet normaal hoe verslavend al die stofjes zijn”, lacht Nazmiye Balci. Ze is net De Stoffenkamer in Gent uitgewandeld met de lading die de norm lijkt op deze 4 mei: enkele lappen katoen en een paar meter elastiek. Waarvoor de stof bestemd is, behoort tot de categorie overbodige vragen. “Ik heb de voorbije dagen al zeker meer dan honderd mondmaskers gemaakt, zowel voor mensen in de zorg als voor mijn familie. Eerst bestelde ik mijn stoffen online, nu kan ik ze dus opnieuw in de winkel kopen.” Balci aarzelt even. “Mijn man gaat serieus verschieten als hij de afschriften van al die aankopen ziet, denk ik.”

Net zoals in de rest van het land zijn de stoffenwinkels in Gent bij hun heropening overrompeld door mensen die zich voorbereiden op een nieuwe realiteit. “De mensen stonden vanochtend tot aan de Groentenmarkt in de rij”, vertelt Veritas-verkoopster Ann Van Vlemmeren. Dat is, volgens Google Maps, een rij van 86 meter lang. Ook na de middag markeert een rij van ongeveer twintig mensen de stoffenwinkel in het midden van de Langemunt, voor de rest helemaal uitgestorven. Aan de ingang krijgen ze allemaal de regels nog eens mee: handen ontsmetten, afstand bewaren en liefst de pijltjes op de grond volgen.

“Er is nog bijna geen enkel modeartikel verkocht, het gaat allemaal om stikgerief. Sommige lopen hier met zakken vol buiten”, vertelt Van Vlemmeren. De drukte doet een beetje denken aan de heropeningen van de containerparken of de McDonald’s drive-ins, deze keer weliswaar met de nodige burgerzin. “Veel mensen kopen stof in voor de hele familie: voor hun man, hun kinderen, zelfs voor hun ooms en tantes”, zegt Cagla Arslan van Dilek Export Modestoffen in de Sleepstraat.

Katoen en elastiek, het standaardpakket in de stoffenwinkels deze week. Beeld Thomas Nolf
Katoen en elastiek, het standaardpakket in de stoffenwinkels deze week.Beeld Thomas Nolf

Meters elastiek

Bij een aantal klanten heerst zelfs het gevoel dat de stoffenwinkels al veel eerder hadden moeten opengaan. “We wisten toch al weken dat we die maskers nodig zouden hebben”, zegt Irma Huybrecht, die bij Veritas staat aan te schuiven. “Ik heb tot vandaag moeten wachten op elastiekjes en mijn stofoverschotjes waren ook stilaan op. Online bestellen? Je moet dat ook kunnen, hé. Ik ben vijfenzeventig jaar oud.”

De mondmaskers beroeren de gemoederen, dat is duidelijk. Een paar mensen verwijzen zelfs spontaan een beetje laatdunkend naar de uitspraak van Sciensano-expert Steven Van Gucht, die dit weekend in De Morgen liet weten geen mondmasker te dragen in de supermarkt. “Een ding is zeker: al dat gedoe over die mondmaskers zorgt voor massa’s werk. Ik denk niet dat we het al ooit zo druk hebben gehad”, zegt Helena Balcaen van De Stoffenkamer. Ook daar stonden de mensen ’s ochtends al aan te schuiven, hoewel de winkel pas om 14 uur openging. “Sommige mensen spraken ons daar vanochtend behoorlijk onbeleefd op aan, terwijl we ook maar ons best doen om klaar te zijn.”

De voorbije weken was het sowieso al zwoegen om de aanvragen via de webshop bij te houden, vertelt Balcaen. Bij de post klagen ze zelfs over de hoeveelheid zakken vol pakjes waarmee De Stoffenkamer op maandagen – die dag heeft de winkel geen ophaalcontract met Bpost – komt aandraven. “Vaak zijn het namen die ik nog nooit ben tegengekomen, en aan de hoeveelheden merk je al snel dat het om mondmaskers gaat. Ook nu zie ik amper vaste klanten. Die lijken eerder af te wachten tot de storm is gaan liggen.”

De mondmaskers drukken hun stempel alvast stevig door in de stoffenwinkels. Overal krijgt katoen een pertinente plek, de paspoppen in de Veritas dragen mondmaskers en in De Stoffenkamer komt de elastiek Balcaen niet rond maar uit de oren. “Normaal heb ik hier één rol van 200 à 250 meter staan, waar we een heel eind mee voortkunnen. Nu staan er verschillende dozen die allemaal vijf zakken met 1.000 meter elastiek bevatten. Bizar eigenlijk. Plots zijn wij een ‘essentiële sector’. Straks voeren ze naaien weer op in de leerplannen.”

Sharon Bruggeman ruilt straks met plezier haar chirurgische mondmasker voor een zelfgemaakt exemplaar: 'Duurzamer én fleurig'. Beeld Thomas Nolf
Sharon Bruggeman ruilt straks met plezier haar chirurgische mondmasker voor een zelfgemaakt exemplaar: 'Duurzamer én fleurig'.Beeld Thomas Nolf

Duurzamer

Alleen al aan de zorgvuldigheid waarmee mensen de stofjes voor hun maskers uitkiezen, merk je dat naald en draad weer wat aanzien hebben verworven. “Ik vind het niet onbelangrijk dat zo’n stoffen masker duurzamer is dan een chirurgisch wegwerpmodel. En het maakt het ook wel een beetje fleuriger”, zegt Sharon Bruggeman (23), die voor haar werk als winkelverkoopster vanaf volgende week een masker zal moeten dragen. Haar moeder inspecteert een zalmroze stofje met een bloemenprint en zegt, ietwat trots: “Dat gaat straks goed bij haar werktenue passen.”

Toch leidt al die aandacht niet overal tot euforie. “We verkopen nu wel aan veel mensen, maar het gaat niet om grote hoeveelheden”, zucht Arslan. De meeste klanten lopen met een meter of twee stof naar buiten en de rechterzijde van de winkel – geen katoen – blijft onaangeroerd. De fotograaf wijst naar het plaatje aan een rek met stoffen: ‘Superreclame = 1 euro’. “Neen, zelfs die raken we niet kwijt”, zegt ze met een groen lachje. “Ik vrees voor één drukke week en dan weer stilte. Heel wat mensen blijven bang om buiten te komen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234