Donderdag 23/03/2023

Stormweer

Storm Ciara: deze maatregelen worden in uw buurt en in het land genomen

Verschillende steden en provincies nemen maatregelen voor storm Ciara. Beeld pexels
Verschillende steden en provincies nemen maatregelen voor storm Ciara.Beeld pexels

De storm Ciara nadert ons land. ‘Het is lang geleden dat we nog zo’n zware storm hebben gekregen’, wordt nu al gewaarschuwd. Vanaf zondagochtend neemt de wind toe, in de namiddag en ’s avonds verwacht het KMI rukwinden tot 120 km/u, of lokaal zelfs nog meer. Heel wat hulpdiensten, steden en gemeenten nemen maatregelen. Een overzicht.

Redactie en HLN

Algemene maatregelen

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid had er eerder al op gewezen dat het “totaal onverantwoord” is om bij code oranje in een bos te gaan wandelen. Het Agentschap roept dan ook op om dat niet te doen. De parken in de meeste provincies en steden worden dan ook afgesloten.

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert vanwege storm Ciara het nummer 1722 voor niet-dringende interventies. Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. De bedoeling is dat mensen voor niet-dringende brandweerinterventies waarbij er er geen risico is op levensgevaar naar 1722 bellen, zodat het noodnummer 112 beschikbaar blijft voor mensen die dringende medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebben. Wie getroffen is door stormschade en wateroverlast kan ook via de website stormschade.vlaanderen online brandweerhulp aanvragen of een professionele dienstverlener als een dakwerker contacteren.

Alle zondagwedstrijden van de 25ste speeldag van de Jupiler Pro League worden afgelast. De KBVB wil in samenwerking met de veiligheidsdiensten geen risico nemen. Na lang wikken en wegen werd ook de Superprestige veldrijden in Merksplas afgelast.

Op Brussels Airport worden tientallen vluchten geschrapt. Brussels Airlines schrapt 38 vluchten die zondagnamiddag vanaf 17 uur op Zaventem zouden vertrekken en hun terugvluchten. De betrokken bestemmingen situeren zich allemaal in Europa. Lufthansa schrapt veertien vluchten (van en naar München en Frankfurt). British Airways, KLM en Eurowings annuleren elk twee vluchten.

De NMBS verlaagt de snelheid voor het binnenlands treinverkeer tot 80 kilometer per uur omwille van de zichtbaarheid voor de bestuurders bij dit stormweer. De snelheidsbeperking tot 80 km/u zal logischerwijze vertragingen met zich mee brengen, zeker op langere verbindingen. Reizigers dienen de informatiekanalen van de NMBS (website, NMBS-app) te raadplegen voor de impact op hun traject.

Omdat de piek van de storm Ciara in grote delen van het land pas zondagavond en -nacht wordt verwacht, hebben heel wat steden en gemeenten aan Fluvius gevraagd om de openbare verlichting niet te doven. dat zondagavond en -nacht uitzonderlijk niet te doen. Zo zijn eventuele obstakels op de weg beter zichtbaar. En ook voor de hulpdiensten komt wat extra verlichting tijdens hun vele interventies van pas

Antwerpen

Op het grondgebied van de stad Antwerpen blijven zondagochtend alle parken en groendomeinen gesloten wegens de storm, inclusief het provinciale Rivierenhof. De verwachting is dat ze in de loop van maandagvoormiddag weer openen. De Valentijnrun in het Rivierenhof wordt met één week uitgesteld. Ook de stedelijke begraafplaatsen blijven zondag dicht. De huisvuilophaling gaat tot nader order wel door.

Het stormweer heeft ook gevolgen voor een aantal Antwerpse scholen in of tegen parken. Dat gaat van het afsluiten van de ingangen via het park tot het uitwijken naar andere scholen. Eén school gaat op uitstap. Alle ouders zijn verwittigd, zegt het kabinet van Onderwijsschepen Jinnih Beels (sp.a).

De stad Lier sluit de vesten en het stadspark af met signalisatie. “Vermijd plaatsen met veel bomen”, klinkt het in een waarschuwing aan de inwoners.

De gemeente Oud-Turnhout sluit zondag de toegang af tot De Liereman, een populair natuurdomein wij wandelaars en fietsers. “De betrokken toegangswegen worden afgesloten met nadarhekken, waarop het politiebevel werd aangebracht. Wij vragen met aandrang om deze maatregel stipt na te leven.”

In Zoersel is bij Land van Playsantiën een Valentijnswandeling afgelast. “We willen de veiligheid van de zeshonderd wandelaars niet in gevaar brengen”, zeggen de organisatoren.

In Hemiksem houdt de nieuwe winterbar Bar Baars, aan de visvijver tussen de Callebeekstraat en de Heemsdaalstraat, zondag uit voorzorg de deuren gesloten.

De gemeente Stabroek houdt dit weekend de glazen deur van het Sociaal Huis in Hoevenen gesloten. Bij eerder stormweer waaide de deur al verschillende keren aan diggelen.

Om risico’s te vermijden wordt zondag in Kapellen het gemeentepark afgesloten voor alle publiek. Ook de Boeremarkt aan café Starrenhof werd afgelast door de uitbaatster en de marktleiding.

In Putte zijn parken en bossen afgesloten. “Parkeer niet onder bomen”, waarschuwt de gemeente.

Oost-Vlaanderen

Alle provinciale domeinen in Oost-Vlaanderen werden zaterdagavond om 18 uur afgesloten, en blijven dicht blijven tot maandagochtend. Het gaat onder meer om domein Puyenbroeck in Wachtebeke, Het Leen in Eeklo, de Brielmeersen in Deinze en recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas.

De stad Gent kondigt een verbod af om de parken te betreden vanaf zondagochtend 11.30 uur tot maandagochtend 8 uur. Het is onmogelijk om alle parken fysiek af te sluiten, maar de stad rekent op het gezond verstand van de inwoners. Alleen aan het Citadelpark worden extra maatregelen genomen. Daar komt extra signalisatie aan de ingangen.

In het Citadelpark in Gent waaide eerder al eens een oude boom om. De stad bekijkt of maatregelen nodig zijn. Beeld Erik De Troyer
In het Citadelpark in Gent waaide eerder al eens een oude boom om. De stad bekijkt of maatregelen nodig zijn.Beeld Erik De Troyer

In Kruisem sluit het gemeentebestuur op zondag uit voorzorg het Lozerbos en Kordaalbos af.

Sint-Lievens-Houtem sluit zondag twee bossen. In Houtem gaat het Eilandbos dicht, in deelgemeente Vlierzele het Hemelrijkbos. Pas maandagvoormiddag gaan beide bossen opnieuw open.

In Haaltert sluit de gemeente het Vondelhof en Den Dotter af. Het Warandepark was al afgesloten voor de heraanleg van de paden.

In Berlare en Overmere is het provinciaal domein Nieuwdonk zondag afgesloten, net als alle andere parken van de gemeente.

West-Vlaanderen

“In Nieuwpoort, Oostende en Blankenberge zijn de staketsels en havendammen niet toegankelijk voor het publiek van zaterdagavond tot maandagavond. Het is er gewoonweg veel te gevaarlijk als het gaat waaien zoals voorspeld, om nog te zwijgen van de overslaande golven”, duidt Steve Timmermans van Agentschap Maritieme Afdeling en Kust (MDK).

In Oostende liet burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) weten dat er zondag geen activiteiten mogen plaatsvinden op het sportpark De Schorre, uit veiligheidsoverwegingen. Er staan immers veel bomen op het domein.

Ook in Brugge komt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) met een oproep voor de bevolking. “De bossen afsluiten, is onbegonnen werk. Ik roep de inwoners op om er in geen geval te wandelen. Het is te risicovol”, zegt hij.

In Ieper zijn zondag op bevel van de burgemeester alle parken en bossen gesloten voor het publiek.

In Moorslede verhuist de Parkloop zondag naar voormalig Dadipark door de aangekondigde storm.

In Nieuwpoort worden de parken zondag preventief afgesloten.

Brussel

De begraafplaatsen en de parken van de stad Brussel, waaronder het Ter Kamerenbos, worden vanaf zondag om 12 uur tot dinsdagochtend volledig afgesloten. De politie heeft op basis van de weersvoorspellingen ook beslist om het Ter Kamerenbos van zondag 14 uur tot maandagavond af te sluiten voor alle verkeer.

Leefmilieu Brussel neemt eveneens de beslissing om de parken, bossen en parkings die toegang geven tot het Zoniënwoud al zeker twee dagen te sluiten op zondag en maandag en beveelt iedereen aan om alle gewestelijke groene ruimten en in het bijzonder de omgeving van bomen te vermijden. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zal Leefmilieu Brussel aan de ingangen een bericht uithangen en zullen de parkwachters de burgers informeren.

Vlaams-Brabant

Het is nog afwachten of het Vlaams en Belgisch kampioenschap veldlopen zondag in Rotselaar kan doorgaan. De Crosscup vindt plaats aan de Plas. “We zullen sowieso de spandoeken niet omhoog hangen en er komt ook geen start- en aankomstboog”, zegt organisator Dirk Smolders.

De politie van Leuven kondigde op Twitter aan dat zondag alle parken op het grondgebied dicht zullen blijven.

In Kortenberg is de Prinsendreef vanaf zondag 10u afgesloten voor alle verkeer. De weg gaat pas woensdag ochtend terug open, als het weer het toelaat. Het wordt ook afgeraden om zich in het Park van de Oude Abdij te begeven.

Het domein Hofstade van Sport Vlaanderen in Zemst zal zondag en maandag gesloten zijn.

Limburg

Burgemeester Veerle Heeren van Sint-Truiden besliste om vanaf zondagochtend 9 uur de toegang tot het stadspark, ’t Speelhof en de vesten af te sluiten. De stad vraagt ook om geen auto’s onder bomen te parkeren.

In het Openluchtmuseum van Bokrijk (Genk) vinden zondag geen Winterwandelingen plaats. De speeltuin zal gesloten zijn vanaf zondag 9 februari 14 uur tot en met maandag 10 februari 12 uur.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234