Woensdag 31/05/2023

LiveblogStorm Ciara

Storm Ciara: 8 mensen overleden in Europa, deel van dak Ghelamco Arena weggewaaid

stormschade aan de Ghelamco-arena. Beeld Wannes Nimmegeers
stormschade aan de Ghelamco-arena.Beeld Wannes Nimmegeers

Storm Ciara raasde hevig door het land, maar brak geen records. Toch is er her en der in het land schade. Volg alle verdere ontwikkelingen hier.

CTJCDBA en redactie

Wat we weten

• Na een ruige zondagnacht en maandag gaat storm Ciara stilaan liggen. De balans oogt positief in België: één vrouw werd gewond, her en der is er lichte schade.

• Er zijn in heel Europa 7 mensen overleden door de storm. Meestal door omvallende bomen of verkeersongelukken.

• De ochtendspits en avondspits op de weg zijn normaal verlopen, maar het treinverkeer was verstoord. Op Brussels Airport is de situatie stilaan genormaliseerd.

• De storm hakte stevig op ons in, maar breekt geen weerrecords

• Heeft u stormschade? Lees hier wat u moet doen.

Live
 1. 06:52 11/2/2020

  Deel van dak Ghelamco Arena weggewaaid

  In Gent heeft de storm opnieuw lelijk huis gehouden. Een deel van het dak van de Ghelamco Arena is maandagavond losgekomen door de wind.

  Het stuk van het dak kwam neer op de parking Albert Heijn. De winkel was al gesloten, en dus vielen er geen gewonden. “Er zal een grondige studie uitgevoerd worden van wat stuk is en of alles nog veilig is”, zegt woordvoerder Patrick Lips van KAA Gent. 

  Wannes Nimmegeers - stormschade aan de Ghelamco-arena.
 2. 06:00 11/2/2020

  Grote schade door tweehonderd weggewaaide zonnepanelen in Kortemark

  Door felle rukwinden zijn maandagavond een tweehonderdtal zonnepanelen van het dak van baksteenproducent Wienerberger in Kortemark weggeblazen. De zonnepanelen beschadigden enkele huizen, een fabriek en een auto. Ondertussen zijn de zonnepanelen opgeruimd, zegt Brandweer Westhoek dinsdag.

  Een van de zonnepanelen waaide door een raam van een huis. Bij een ander huis zorgden de zonnepanelen voor gaten in het dak. Daarnaast raakte een auto beschadigd. De lichtstraat van een fabriek in de buurt raakte ook beschadigd.

  Niemand raakte gewond. De brandweer was de hele avond druk in de weer om alle op te ruimen. Ondertussen zijn alle brokstukken geruimd.

 3. 22:15 10/2/2020

  Hevig onweer trekt over Vlaanderen

  Het KMI waarschuwt voor buien met onweer die van west naar oost over ons land trekken. Op sociale media is te zien dat het hevig onweert in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

  Volgens NoodweerBenelux zijn al bliksemontladingen gedetecteerd aan onze kust. "De heftige buien zijn op weg naar het oosten en kunnen korrelhagel en windstoten veroorzaken", klinkt het.

 4. 22:07 10/2/2020

  Aantal doden in Europa loopt op naar acht

  Sinds zondag zijn minstens zeven mensen in Europa overleden door toedoen van de storm Ciara. In Tsjechië kwam een man om het leven nadat hij met zijn auto onder een ontwortelde boom was terechtgekomen.

  Ook in Duitsland is een chauffeur omgekomen nadat hij met zijn vrachtwagen op een oplegger was gebotst waar wegwerkers rondslingerend puin van de snelweg wilden ruimen in de staat Hessen.

  Eerder was bekend dat de storm dodelijke slachtoffers had veroorzaakt in Polen, Zweden, Slovenië en Groot-Brittannië. 

 5. 21:37 10/2/2020

  Sneeuw in de Ardennen

  De neerslag transformeert in de hoge Ardennen momenteel in droge sneeuw, meldt NoodweerBenelux. Hier kunnen enkele centimeters vallen. Ook elders in de Benelux kunnen de buien vannacht een winters karakter krijgen. Dat gaat dan om hagel en/of smeltende sneeuw.

 6. 20:49 10/2/2020

  Ook komende nacht nog water boven blauwe steen verwacht op Antwerpse kaaien

  In Antwerpen is het water van de Schelde maandagnamiddag zoals verwacht over de blauwe steen en dus tot op de kaaien gekomen. Uit voorzorg waren de waterkeringspoorten er gesloten en moesten bewoners en bezoekers er hun wagen weghalen. Ook komende nacht blijft de waterkering in Antwerpen dicht. De stad verwacht dat het water omstreeks 4.50 uur opnieuw over de blauwe steen zal komen. In de loop van dinsdagvoormiddag zou het gevaar definitief geweken moeten zijn.

 7. 19:18 10/2/2020

  Brusselse brandweer voerde vandaag 100-tal interventies uit

  De Brusselse brandweer heeft maandag tussen 6 uur en 17 uur een honderdtal interventies moeten afwerken voor het stormweer. Dat meldt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. De opvallendste daarvan ging om het dak van het Legermuseum in het Jubelpark, waar een aantal zinkplaten was losgekomen. De loszittende platen werden verwijderd. Aangezien onder die zinkplaten nog een onderdak ligt, is er geen gevaar voor regeninsijpeling.

  Het grootste deel van de interventies had te maken met voorwerpen die op de openbare weg waren terechtgekomen. In 14 gevallen ging het om bomen die omgewaaid waren.

 8. 19:09 10/2/2020

  Storm Ciara kreeg veel aandacht, maar breekt geen records

  Ondergelopen kelders, weggewaaide dakpannen en gevels, een vrouw die gewond raakt. Storm Ciara hakte er ook in ons land stevig in. ‘Records zijn niet verpulverd. Maar onze waarschuwingen waren zeker niet overdreven’, stellen meteorologen.

  Lees het volledige artikel

  Bas Bogaerts - De verweerde kustlijn van Blankenberge.
 9. 18:55 10/2/2020

  Tielrodebroek loopt over

  Het Tielrodebroek in Temse loopt over. Het Tielrodebroek is een gecontroleerd overstromingsgebied of potpolder, gelegen aan de samenvloeiing van de Schelde en de Durme. 

 10. 17:38 10/2/2020

  Ciara veroorzaakt zandkliffen tot 2 meter hoog aan onze kust

  Het springtij van deze middag, in combinatie met de strakke westenwind, deed het opgehoogde zand op de stranden wegbreken. Miljoenen kubieke meters opgespoten zand spoelden zo opnieuw de zee in. 

  Bekijk de beelden:

  Elk jaar investeert de Vlaamse overheid honderden duizenden euro’s in het ophogen van het strand voor kustbescherming en toerisme. De kliffen leveren mooie beelden op voor wandelaars, maar zijn ook gevaarlijk. Wie te dicht bij de rand komt te staan, kan meegesleurd worden als een klif wegbreekt.

  Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, zullen de kliffen opnieuw met bulldozers genivelleerd worden uit veiligheidsoverwegingen.

  Maaike Tijssens
 11. 16:04 10/2/2020

  Nog zo'n 1.200 huishoudens zonder elektriciteit in Wallonië

  Nog zo'n 1.200 huishoudens zitten deze middag in Wallonië zonder elektriciteit ten gevolge van storm Ciara. Gisteren zaten nog 31.000 huishoudens in het gewest zonder stroom.

  Storm Ciara zorgde voor verschillende stroomonderbrekingen door omgevallen bomen en afgerukte kabels. Gisteren kreeg de operator 800 interventieaanvragen. Vandaag omstreeks 8.30 uur stonden 350 oproepen geregistreerd. 

  "Onze ploegen stellen alles in het werk om de situatie te herstellen voor het eind van de dag, maar die garantie is er niet", aldus de woordvoerder.

 12. 15:58 10/2/2020

  Opnieuw hevige buien, lokaal met onweer en hagel

  Deze namiddag en avondperiode moeten we opnieuw rekening houden met felle buien die van west naar oost over ons land trekken. “Weermodellen berekenen een bont allegaartje van regen, hagel en onweer. Vooral tijdens onweersbuien kunnen de windstoten opnieuw pieken tot 100 kilometer per uur met lokaal stormschade”, aldus Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux.


 13. 15:13 10/2/2020

  Natuurpunt vraagt meer natuur op het strand voor veiligere kust

  Daags na de doortocht van storm Ciara vraagt Natuurpunt meer natuur op het strand voor een betere kustbescherming. Op korte termijn is het stopzetten van machinale strandreiniging een evidente en noodzakelijke maatregel. "Door het zand niet om te woelen en natuurlijke aanspoelsels te laten liggen, ontstaan natuurlijke stranden die het zand beter vasthouden. Daarnaast kunnen we duinvorming kunstmatig een handje helpen en een zogenaamde 'duin voor dijk' aanleggen", pleit de natuurorganisatie.

 14. 15:11 10/2/2020

  Al meer dan 50.000 oproepen naar 1722

  Het nummer 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies heeft door storm Ciara tussen zaterdagavond en zondagochtend al 50.185 oproepen geregistreerd. Dat meldt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Het grootste aantal oproepen (12.393) kwam uit de provincie Oost-Vlaanderen.

  Binnenlandse Zaken activeerde het nummer 1722 zaterdag om 19 uur om te vermijden dat mensen wier leven in gevaar is niet nodeloos moeten wachten wanneer ze het noodnummer 112 bellen. 

 15. 14:08 10/2/2020

  Twee doden in Polen door storm

  In Polen zijn twee mensen om het leven gekomen door de storm Ciara. Een vrouw en haar dochter zijn in het skioord Bukowina Tatrzanska gestorven nadat delen van een dak op hen vielen, meldde een woordvoerder van de politie.

  Ook in Engeland kwam een man om het leven. De 58-jarige man overleed in de stad Hampshire toen een boom op zijn auto viel.

  EPA - Een vrouw en haar dochter zijn in het skioord Bukowina Tatrzanska gestorven nadat delen van een dak op hen vielen.
 16. 13:54 10/2/2020

  Windparken op zee lagen nooit stil

  Zelfs op het piekmoment van storm Ciara hebben de windparken op zee elektriciteit geleverd. Dat zegt het Belgian Offshore Platform (BOP), de vereniging van investeerders en eigenaars van windparken in de Belgische Noordzee.

  De kleinste turbines hebben zich gisteren wegens de grote windsnelheden uitgeschakeld, maar de recentere en grotere turbines kunnen hogere windsnelheden aan en bleven draaien. Enkele turbines werden ook preventief stilgelegd op vraag van sommige elektriciteitsleveranciers, om het elektriciteitsnet in balans te houden.

  De impact van de storm op de productie viel beter mee dan hoogspanningsbeheerder Elia had voorspeld. Die had een verlies tot 1.400 MW verwacht als gevolg van het stilvallen van de productie op zee. Dat er toch productie was, is te danken aan de nieuwe windturbines. Die zijn in staat te blijven draaien bij "extreme windsnelheden", aldus de sector.

  Photo News
 17. 13:53 10/2/2020

  Zinkplaten weggewaaid op dak van Legermuseum in Jubelpark

  Door de storm zijn ook enkele zinkplaten van het dak van het Legermuseum in het Brusselse Jubelpark gewaaid, zo meldt de Brusselse brandweer. Maandag is de sluitingsdag van het museum, morgen zal het gewoon weer opengaan voor het publiek.

 18. 13:51 10/2/2020

  660 oproepen in brandweerzone Centrum Oost-Vlaanderen

  In Oost-Vlaanderen heeft de brandweerzone Centrum sinds gisteren al 660 interventies afgewerkt, en een tiental oproepen moet nog behandeld worden. Andere hulpverleningszones in de provincie hebben ook honderden oproepen gekregen, maar voorlopig alleen voor materiële schade.

 19. 12:53 10/2/2020

  Storm laat sporen na op stranden

  Het stormweer van de voorbije twee dagen heeft ook aan de kust z’n sporen nagelaten. Op verschillende stranden zijn opnieuw kliffen ontstaan. Vooral in Blankenberge en Wenduine is dat het geval. 

  BELGA - Onder meer in Blankenberge ontstonden kliffen door de storm.
 20. 12:17 10/2/2020

  Waarschuwing voor stormtij geldt nog tot woensdag

  De waarschuwing voor stormtij aan de kust wordt verlengd tot woensdag. Dat schrijft weerman David Dehenauw op Twitter. "De verwachtingen voor de waterstanden (tijdens hoog water) blijven immers vrij hoog en de maatregelen worden pas stopgezet als de waterstanden weer veel lager zijn."

 21. 12:12 10/2/2020

  Boekhandel Paard van Troje in Gent ondergelopen

  Door een verstopte afvoer werd de boekhandel Paard van Troje op de Kouter in Gent ondergedompeld in liters water. Dat heeft gezorgd voor heel wat schade aan de boeken en aan de kasten. Het personeel doet er alles aan om zo snel mogelijk terug open te gaan.

 22. 12:07 10/2/2020

  Ciara is nog niet uitgewaaid

  Het blijft deze namiddag winderig en wisselvallig met buien, mogelijk met korrelhagel en enkele donderslagen. De maxima liggen tussen 4 en 10 graden. Er waait een vrij krachtige tot krachtige en aan zee soms een zeer krachtige wind uit zuidwest. Tijdens hevige buien kunnen de rukwinden nog oplopen tot 100 kilometer per uur. Dat meldt het KMI.

  Maandagavond vallen er verspreid over het land nog frequent buien bij een vaak bewolkte hemel. Vannacht wordt het veelal droog met breder wordende opklaringen. De minima schommelen tussen 0 en 5 graden. De westzuidwestenwind waait vrij krachtig tot krachtig in het binnenland en zeer krachtig aan zee met pieken van 70 tot 95 kilometer per uur.

  Henk Deleu
 23. 11:56 10/2/2020

  Toestand stilaan genormaliseerd op Brussels Airport

  Op Brussels Airport zijn vandaag nog een twintigtal vluchten geannuleerd ten gevolge van storm Ciara. Dat is vernomen bij de luchthaven. Klanten van die betrokken vluchten zijn hiervan normaal gezien tijdig op de hoogte gebracht.

  Voor het overige lijkt de situatie op de luchthaven van Zaventem stilaan genormaliseerd en is er geen bijzondere impact van de storm meer op de vluchten.

  Op de Nederlandse luchthaven Schiphol zijn maandag dan weer 220 vluchten geannuleerd. Zondag werden door de storm ook al zeker 240 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Een aantal vliegtuigen moest vanwege de harde wind een doorstart maken.

 24. 11:50 10/2/2020

  Limburgse zones kregen 1.200 oproepen

  De drie Limburgse hulpverleningszones telden maandag in totaal zo'n 1.200 oproepen voor stormschade.

  De brandweerposten in de hulpverleningszone Oost-Limburg ontvingen tijdens de doortocht van storm Ciara in totaal 370 oproepen. Dat aantal werd om middernacht bereikt. "Sinds maandagochtend zijn weer ploegen op de baan om 66 nieuwe gevallen van stormschade te verhelpen", zo maakte de brandweerzone Oost-Limburg maandagvoormiddag bekend. 

  De brandweerploegen hopen alle openstaande meldingen maandag af te handelen. De meldingen gingen veelal over weggewaaide dakpannen of -platen, muren, afgebroken takken en ontwortelde bomen. De omgevallen bomen raakten hier en daar stroomkabels, waardoor de elektriciteitskabels los waren gekomen. Dat was maandag onder meer het geval op enkele plaatsen in de politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH).

 25. 11:45 10/2/2020

  Relatief weinig schade in West-Vlaanderen

  De storm Ciara heeft voor relatief weinig schade gezorgd in de provincie West-Vlaanderen. Dat melden de verschillende West-Vlaamse brandweerzones. De meldingen gingen vooral over weggewaaide takken, bomen, dakpannen en andere dak- en gevelbekleding. In Nieuwpoort kwam wel een stuk gevel los waardoor er stenen op straat terecht kwamen.

  De kust neemt vandaag nog enkele maatregelen voor de hoge waterstanden. Alle staketsels blijven tot woensdag afgesloten en in Wenduine werd de stormmuur gesloten. Ook veerdiensten van Nieuwpoort en Oostende werden stilgelegd. De stad Oostende liet uit voorzorg alle deelsteps weghalen uit de straten. 

  De Lijn laat weten dat er een verstoring is op het traject van de kusttram door zand op de sporen. Dat is het geval in Knokke, Oostende en De Panne. De kusttram rijdt met een kleine vertraging. 

 26. 11:43 10/2/2020

  Ciara in beeld

  De zware storm Ciara raast nog steeds door ons land. De storm veroorzaakte gisteren en vandaag schade over heel het land: overal vielen bomen om, en hier en daar was er schade aan woningen. Dit zijn de beste beelden.

  EPA - Een kind speelt bij een omgevallen boom in Namen.
 27. 11:29 10/2/2020

  Stormtij op komst

  Rond 14 uur zal het alarmpeil van 5,75 meter overschreden worden aan de kust. Er zullen dus bijzonder hoge golven zijn. Ook op de Schelde wordt stormtij voorspeld.

 28. 11:22 10/2/2020

  Code geel afgekondigd

  Het KMI heeft code geel afgekondigd. Eerder was dat nog code oranje. De windwaarschuwing blijft tot vanavond van kracht. Het blijft vandaag waaien, maar de meest extreme rukwinden verdwijnen.


 29. 10:52 10/2/2020

  950 oproepen voor Antwerpse brandweer

  In Antwerpen en omgeving neemt het aantal oproepen voor stormschade deze voormiddag stilaan af. De Brandweer Zone Antwerpen zit intussen aan ruim 950 meldingen, waarvan er nog zowat 200 openstaan. Er moeten vooral nog heel wat mensen met ondergelopen kelders worden geholpen, klinkt het. 

  In de regio Mechelen was het zondagavond en -nacht ook erg druk voor de hulpdiensten. De Hulpverleningszone Rivierenland voerde al meer dan 800 interventies uit.

  In de Kempen lijkt de storm ditmaal minder hard te hebben toegeslagen. De Hulpverleningszone Taxandria in de regio rond Turnhout kreeg 266 oproepen, waarvan er nog 43 openstaan. Het gaat vooral om omgewaaide bomen en weggewaaide dakpannen. 

 30. 10:50 10/2/2020

  Vier interventies voor CO-intoxicaties

  De Brusselse brandweer is gisteren en afgelopen nacht viermaal moeten tussenkomen voor een CO-intoxicatie. Twaalf personen hadden verzorging nodig in het ziekenhuis. Het ging onder andere om een zwangere dame en haar kind van 3 jaar, en een gezin met 2 kinderen. Mogelijk speelde de wind een rol door het terugblazen van de verbrandingsgassen.

 31. 10:31 10/2/2020

  Antwerpen waarschuwt voor stormtij

  De stad Antwerpen waarschuwt voor stormtij op de Schelde. Rond 14.30 uur sluiten de waterkeringspoorten. 'Verwijder zo snel mogelijk je geparkeerde wagen van de Scheldekaaien', klinkt het op Twitter.

 32. 10:25 10/2/2020

  900 oproepen in Vlaams-Brabant-Oost

  In de hulpverleningszone Vlaams-Brabant-Oost liepen zo'n 900 oproepen binnen voor het stormweer. 

  In de meeste gevallen was er sprake van afgewaaide takken of omgewaaide bomen, schade aan daken en dakgoten en elektriciteitskabels die laag over de weg kwamen te hangen. In verschillende gemeenten moesten omwille van dergelijke incidenten straten tijdelijk afgesloten worden. Dat was onder meer het geval in Glabbeek, Kortenberg, en Overijse. De Mechelsesteenweg in Herent werd in beide richtingen volledig afgesloten omdat een woning tussen de Potestraat en de Ellestraat stormschade had opgelopen aan het dak.

  In Glabbeek blies de wind het dak van een woning weg. De bewoners werden opgevangen door familie en de gemeente bekijkt vandaag waar ze verder terecht kunnen. Ook in de Vissenakenstraat in Tienen moest het dak van een woning eraan geloven. Het ging om een woning in aanbouw waar nog niemand woonde.

  In Overijse viel dan weer een boom op het dak van een woning. Er vielen geen gewonden maar de villa raakte zwaar beschadigd en is onbewoonbaar. Het gezin met vier kinderen moet op zoek naar een ander onderkomen.

 33. 09:58 10/2/2020

  Brandweer Vlaams-Brabant-West telde ruim 700 oproepen

  De brandweerzone Vlaams-Brabant-West heeft tussen gistermiddag en vanochtend zo'n 700 oproepen gekregen voor stormschade. De storm veroorzaakte in de hulpverleningszone enkel materiële schade, en bij geen enkele van de interventies vielen gewonden. 

  In de meeste gevallen ging het om bomen die door de storm geheel of gedeeltelijk waren omvergeblazen of takken die waren afgerukt, al veroorzaakte de hevige wind ook heel wat schade aan daken en dakgoten.

  In Sint-Pieters-Leeuw blies Ciara verschillende bomen om in en rond het Colomadomein, en in de Stationsstraat in Beersel kwam een boom op een voertuig terecht. In Londerzeel vielen zondagavond twaalf bomen op de bovenleiding van de spoorweg, waardoor het spoorverkeer hinder ondervond.

  In de Grimbergse deelgemeente Beigem werd de zijgevel van het oud-gemeentehuis omvergeblazen. De gevel viel op een poort naar een speelplaats van de naastgelegen school. De brokstukken raakten ook een kleine technische ruimte en daarom werden de elektriciteit en verwarming uitgezet. De twee klassen die in die lokalen les hadden, kunnen tijdelijk terecht in andere klaslokalen, zo meldt de gemeente.

  Marc Baert
 34. 09:38 10/2/2020

  Ochtendspits met weinig incidenten

  De ochtendspits op Vlaamse snelwegen is vanmorgen normaal verlopen. Rond 8.45 uur stond er ongeveer 170 kilometer file, wat gebruikelijk is voor deze tijd van het jaar, aldus het Vlaams Verkeerscentrum.

  De ochtendspitsstrook op de E17 van Kortrijk naar Gent werd vanochtend wel nog met anderhalf uur vertraging geopend, omdat er op die strook nog te veel obstakels van de storm lagen die opgeruimd moesten worden. "Maar voor het overige hebben we op de snelwegen van storm Ciara geen last meer gehad", klinkt het.

  In Antwerpen zorgt op de A12 richting Nederland ter hoogte van Antwerpen-Noord een defecte vrachtwagen wel voor hinder, die voelbaar is tot op de Antwerpse ring. 

 35. 09:27 10/2/2020

  Stormschade? Dit moet u doen

  Heeft u schade door de storm Ciara? Uw brandverzekering dekt de kosten. Lees hier welke stappen u moet ondernemen.

 36. 08:45 10/2/2020

  Zwaarst gemeten windstoot: 120 km/u in Blankenberge

  De zwaarst gemeten windstoot van storm Ciara tot dusver was er een van 120 kilometer per uur (33,4 meter per seconde) zondagavond rond 21.20 uur in Blankenberge. Dat is vernomen van weerman David Dehenauw. Het gaat niet om een record. Dat dateert van 25 januari 1990, toen een windstoot van 168 kilometer per uur geregistreerd werd in Bevekom.

  De windstoot in Blankenberge is de zwaarste op basis van de meetgegevens waarover het KMI momenteel beschikt. "De verwachting is wel dat verdere meetresultaten in dezelfde grootteorde zullen liggen", aldus Dehenauw.

  In de komende uren wordt overgegaan naar code geel, voor rukwinden tussen 80 kilometer per uur en 100 kilometer per uur. "We verwachten stormtij zonder gevaar voor de bevolking", zegt Dehenauw. De waterkeringsmuur in Antwerpen wordt gesloten en langs de Schelde zullen gecontroleerde overstromingsgebieden ingezet worden. "Maar overstromingen verwachten we niet", klinkt het.

 37. 08:21 10/2/2020

  Ochtendspits verloopt normaal

  De ochtendspits verloopt voorlopig normaal. Dat meldt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum op Twitter. Op de E17 in Gent is de spitsstrook wel dicht door stormschade.

 38. 08:19 10/2/2020

  130.000 gezinnen zonder elektriciteit in noorden van Frankrijk

  De storm Ciara heeft in Frankrijk zowat 130.000 huishoudens zonder elektriciteit gezet. Dat meldt netwerkbeheerder Enedis. De stroomonderbrekingen doen zich verspreid voor in de meest noordelijke regio's van het land.

  Vanwege de felle wind hanteert Météo-France maandagmorgen nog altijd waarschuwingscode oranje in 31 Franse departementen. De weerdienst waarschuwt voor windstoten van meer dan 100 kilometer per uur in het binnenland en tot 130 kilometer per uur aan de kust.

 39. 08:10 10/2/2020

  Snelheidsbeperking op het spoor opgeheven

  De snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur die sinds gisteravond op het hele Belgische spoor gold, is vanmorgen om iets voor 8 uur opgeheven. Dat meldt de NMBS. Als gevolg van die maatregel was een dertigtal piekuurtreinen afgeschaft.

  Sinds gisterennamiddag gold voor de treinen op hogesnelheidslijnen ook al een snelheidsbeperking tot 160 à 170 kilometer per uur, en ook die beperking is nu opgeheven. Het gaat om de treinen op de as Luik-Leuven en die komende uit Nederland, Duitsland en Frankrijk richting Brussel. 

 40. 07:51 10/2/2020

  Brandweer Brussel telt 734 interventies, maar geen gewonden

  Tussen middernacht en maandagochtend 6 uur is de Brusselse brandweer 734 keer moeten uitrukken. Dat is meer dan het dubbele van het aantal interventies op een normale dag, zo meldt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw. In 347 gevallen ging het om een medische interventie en werd er een ziekenwagen uitgestuurd, en in 387 gevallen ging het om een brandweerinterventie, waarvan er 321 rechtstreeks verband hielden met het noodweer.

  "Het ging om 72 bomen die op de openbare weg waren gevallen en 249 interventies voor allerlei voorwerpen, zoals dakgoten, bloembakken, vensters, balkons, stukken gevel signalisatie, zeilen... die dreigden op straat te vallen", zegt de brandweerwoordvoerder. "Er staan geen interventies meer op de wachtlijst en de brandweer is nog bezig met 5 interventies." 

  Photo News - Stormschade in Watermaal-Bosvoorde.
 41. 07:45 10/2/2020

  'Hoogtepunt van storm Ciara hebben we gehad'

  Het hoogtepunt van de storm is voorbij. Dat heeft weerman Frank Deboosere gezegd in De ochtend op Radio 1. "Het hoogtepunt hebben we gehad. De kern ligt nu nabij de Noorse kust. We hebben het voorbije uur wel nog ferme rukwinden gehad en dat blijft zo de hele dag lang." 

  We mogen nog buien verwachten, maar ook opklaringen. "Op dit moment zijn er felle buien in het noordoosten van het land. Vooral na de middag kunnen er nog buien vallen, mogelijk met een donderslag."

 42. 07:22 10/2/2020

  Weerbericht

  Het blijft vandaag onstuimig en wisselvallig met buien, mogelijk met korrelhagel en enkele donderslagen. Vooral over het westen van het land zijn er soms opklaringen. De maxima liggen tussen 5 en 10 graden. Er waait een vrij krachtige tot krachtige en aan zee soms een zeer krachtige wind uit west tot zuidwest. Tijdens hevige buien kunnen de rukwinden nog oplopen tot 100 kilometer per uur. Dat meldt het KMI.

  In de nacht van maandag op dinsdag blijft het winderig en wisselvallig met buien die oostwaarts door ons land trekken. De minima schommelen tussen 0 en 6 graden. De westen- tot zuidwestenwind is nog steeds vrij krachtig tot krachtig, of aan de kust soms zeer krachtig. Er worden rukwinden van 70 tot 90 kilometer per uur verwacht.

  Ook morgen waait de wind in het binnenland nog vrij krachtig tot krachtig uit westzuidwest met rukwinden tot 75 à 80 kilometer per uur. Aan zee is de wind overwegend zeer krachtig met daar rukwinden tot 80 à 90 kilometer per uur. De maxima schommelen tussen 2 graden in Hoog-België en 8 graden in Vlaanderen.

 43. 07:12 10/2/2020

  Rukwind van 120 kilometer per uur gemeten

  De hoogst gemeten windstoot haalde gisteren een snelheid van 120 kilometer per uur. De stevige rukwind werd gemeten in Blankenberge. 

 44. 06:06 10/2/2020

  Vlaams Verkeerscentrum hoopt op 'ordentelijke' ochtendspits

  Ondanks stevige rukwinden is er momenteel van wateroverlast en incidenten geen sprake op de snelwegen. "Alle boodschappen op onze dynamische signalisatie staan op normaal", verklaart Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum via Twitter. Hij hoopt op een "ordentelijke spits".


 45. 04:43 10/2/2020

  30-tal piekuurtreinen afgeschaft

  De snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur op het Belgische spoor blijft ook vanochtend nog van kracht. Dat meldt de NMBS in de nacht van zondag op maandag. Als gevolg daarvan wordt een 30-tal piekuurtreinen afgeschaft. De spoorwegmaatschappij waarschuwt dat reizigers rekening moeten houden met vertragingen en raadt hen aan om zich te informeren via de infokanalen van de NMBS.

 46. 04:16 10/2/2020

  Windstoten tot 90 à 100 kilometer per uur verwacht

  België bevindt zich nog tot en met vandaag aan de zuidelijke flank van stormdepressie Ciara in een zeer sterk windveld. Vanochtend worden nog rukwinden van 90 tot lokaal mogelijk 110 kilometer per uur verwacht, zo meldt het KMI. De kans op extra schade blijft bestaan en dit in het hele land, waarschuwt het instituut.

  Vandaag blijft het hard waaien, maar de meest extreme rukwinden verdwijnen. Windstoten tot 90 à 100 kilometer blijven mogelijk. Aan de kust en in Antwerpen wordt een hoge waterstand verwacht. Het waterpeil kan plaatselijk staketsels blank zetten, vooral in combinatie met golfslag. Wandelen op staketsels, kades en dijken wordt afgeraden.

  Weerman David Dehenauw meldt in een nachtelijke tweet dat 115 kilometer per uur in Middelkerke de hoogst gemeten rukwind tot nu toe boven land in België blijft. "Er zijn wel hier en daar onweders geweest waarbij het lokaal mogelijk meer was. We meten de wind maar op 28 plaatsen", luidt het. 

 47. 22:06 9/2/2020

  Op de hoogte blijven? Ontvang onze breaking nieuwsbrief

 48. 21:54 9/2/2020

  Nog meer vluchten geschrapt op Brussels Airport

  Morgen worden er 14 vluchten geschrapt vanop Brussels Airport. Het gaat om bepaalde vluchten van Lufthansa, Swiss, British Airways, KLM en Eurowings. Het gaat om vluchten naar Duitsland, Nederland of Groot-Brittannië .

 49. 21:52 9/2/2020

  Vliegtuig met 300 inzittenden op weg naar Schiphol kan niet landen: 'Er was paniek, mensen moesten braken'

  Zo’n 300 passagiers hebben door de hevige windstoten angstige momenten beleefd aan boord van een vliegtuig van Air Europa dat trachtte te landen op Schiphol.

  Het toestel van Air Europa kwam van Madrid en probeerde vijf keer de landing in te zetten, wat door de hevige turbulentie keer op keer niet lukte. Volgens passagier Mark Haagen heeft de gezagvoerder de landing twee keer op het allerlaatste moment afgebroken. Het vliegtuig zat toen op 150 meter hoogte. Verschillende reizigers moesten braken en er brak paniek uit, verklaarde hij aan RTL Nieuws. Het vliegtuig is hierna teruggekeerd naar de Spaanse hoofdstad waar het probleemloos is geland.

 50. 21:45 9/2/2020

  Storm blaast dak gebouw Katoen Natie in Antwerpse haven

  De rukwinden die storm Ciara met zich meebrengt hebben het dak van één van de gebouwen van Katoen Natie in de Antwerpse haven weggeblazen. Het dak versperde één van de ingangen van de Poland site. Niemand raakte gewond.

  Marc De Roeck - Het dak van één van de gebouwen van Katoenatie ging vliegen.
 51. 21:42 9/2/2020

  Stuk dak zwembad van Hoei weggewaaid

  Een deel van het dak van het zwembad van Hoei, in de provincie Luik, is door rukwinden weggewaaid. Er vielen geen gewonden. Ongeveer dertig vierkante meter van het dak is weggevlogen. De brandweer beveiligde het dak met een zeil. Door de weersomstandigheden duurde die gecompliceerde tussenkomst drie uren.

 52. 21:11 9/2/2020

  Koufront trekt Benelux binnen

  Het koudefront van storm Ciara komt op dit moment binnen in het zuidwesten van de Benelux. De windstoten in de provincie West-Vlaanderen kunnen fors uithalen bij actieve buien. "Deze buienlijn verplaatst zich de komende uren naar het binnenland. Mogelijk dat er ook onweer ontstaat bij de buien die stormschade kunnen veroorzaken", aldus Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux.

 53. 21:09 9/2/2020

  In beeld: deze schade bracht storm Ciara al toe

  Vandaag raast de zware storm Ciara door ons land. Het KMI heeft code oranje afgekondigd. In het hele land is er schade: overal vielen bomen om, en in Gent viel een stelling op de rijbaan. Maar ook in het buitenland zorgde de storm voor hinder.

  Bekijk hier de foto's.

  ANP
 54. 20:52 9/2/2020

  Moeizame ochtendspits verwacht

  De storm Ciara brengt vannacht stevige rukwinden en felle buiten. Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt daarom voor een moeizame ochtendspits maandagmorgen.

 55. 20:08 9/2/2020

  Scholen blijven morgen gesloten

  De scholengroep Lanaken heeft besloten om alle basisscholen morgen gesloten te houden. De drie katholieke middelbare scholen, Sint Vincentiusmiddenschool, Heilig Hartcollege en Campus TI Sparrendal, blijven ook dicht.

  De basisschool voor buitengewoon onderwijs Wilgenduin in Kalmthout houdt morgen ook de deuren gesloten. De school ligt in een bosrijke omgeving. Tijdens de vorige storm in maart vorig jaar liep de school al heel wat schade op.

  De scholencampus Vijverbeek in Asse blijft morgen ook dicht. Zowel de leerlingen van de lagere school, de middenschool en het atheneum hoeven morgen niet aanwezig te zijn. Op het domein Vijverbeek staan veel oude bomen en gevreesd wordt dat een van die bomen het zou kunnen begeven onder de storm Ciara.

  In Wetteren en Kalken blijven twee basisscholen preventief dicht vanwege de zware storm die ook morgen nog lelijk huis kan houden. Zowel de basisschool Eureka in Wetteren als De Zonnebloem in Kalken hebben heel wat bomen op hun domein staan.

  In Tongerlo ten slotte blijft de school Tongelsbos toe. Te veel ruimtes, toegangswegen en lokalen zijn omgeven door bomen. “De schoolbussen zullen maandag ook niet rijden”, klinkt het nog.

 56. 20:02 9/2/2020

  Ciara neemt aan kracht toe

 57. 19:59 9/2/2020

  Twaalf bomen vallen op bovenleiding van spoorweg in Londerzeel

  In Londerzeel zijn twaalf bomen op de bovenleiding van de spoorweg terechtgekomen. Het treinverkeer van en naar de Vlaams-Brabantse gemeente ligt stil. Dat bevestigt de brandweerzone Vlaams-Brabant West.

 58. 19:38 9/2/2020

  Antwerpse brandweer kreeg al meer dan 400 oproepen

  In Antwerpen kreeg de brandweer al meer dan 400 oproepen te verwerken rond het stormweer. De stormschade veroorzaakt her en der ook verkeershinder. Op de Turnhoutsebaan in Borgerhout was er een tijd geen tramverkeer mogelijk door brokstukken van een dak die op de trambedding waren terechtgekomen.

  Nabij het Sportpaleis moest het kruispunt aan Schijnpoort worden afgesloten omdat een stelling van de bouwwerf van een voetgangersbrug dreigde te vallen. Een soortgelijk probleem - maar dan aan de werf van een appartementsgebouw - deed zich voor op de Sneeuwbeslaan in Wilrijk.

  Ook in het havengebied veroorzaakt Ciara problemen. Op verschillende grote terminals werd het werk om veiligheidsredenen stilgelegd, de allergrootste schepen kregen een uitvaartverbod en bij Katoen Natie waaide een stuk dak van een magazijn weg.

  In de rest van de provincie Antwerpen zijn er vooral meldingen van omgewaaide bomen en weggewaaide takken. In Bornem stortte een muur van een loods in. 

 59. 19:35 9/2/2020

  300-tal oproepen voor brandweer in Waals-Brabant

  Ook in Waals-Brabant heeft de brandweer de handen vol voor interventies door de storm Ciara. In totaal moesten de spuitgasten uitrukken voor meer dan 300 oproepen.

  Onder meer de brandweerkorpsen van Eigenbrakel, Nijvel, Tubeke, Geldenaken en Waver moesten tientallen keren uitrukken voor schade door de storm. Het ging omgevallen bomen, schade aan daken en geknakte elektriciteitspalen.

  Op de E411 in Corroy-le-Grand vond een verkeersongeval plaats. Daarbij vielen drie gewonden. 

 60. 19:32 9/2/2020

  240 vluchten geannuleerd van en naar Schiphol

  Als gevolg van de storm Ciara zijn 240 vluchten van en naar Schiphol geannuleerd. Eerder op de dag waren dat er nog 120, maar volgens een woordvoerder van de luchthaven is het aantal geschrapte vluchten de afgelopen uren flink toegenomen.

  Naar verwachting komen er in de loop van de avond nog wel wat annuleringen bij, aldus de woordvoerder. De vluchten die wel vertrekken, zijn mogelijk vertraagd. De extra reistijd ligt gemiddeld tussen een half uur en drie kwartier.

  Wat opvalt is volgens de woordvoerder dat veel vluchten van en naar Groot-Brittannië niet doorgaan. "Daar heeft de storm ook veel impact op het vliegverkeer." Verder betreft het vooral Europese vluchten. Een aantal vliegtuigen moest een doorstart maken vanwege de harde wind. "Dat gebeurt vaker met dit weer."

 61. 19:24 9/2/2020

  Hoe uitzonderlijk is een storm als Ciara, met windstoten tot 130 kilometer per uur?

  Storm Ciara legt het openbaar leven in flinke mate stil. Parken gaan dicht, voetbalwedstrijden worden afgelast en zelfs vliegtuigen blijven aan de grond. Maar hoe uitzonderlijk is de furie eigenlijk?

  Lees het hele artikel

  BELGA
 62. 19:02 9/2/2020

  NMBS verlaagt snelheid binnenlands treinverkeer tot 80 km/u

  De NMBS beperkt gezien de duisternis de snelheid van het binnenlandse treinverkeer vanavond tot 80 kilometer per uur. Dit omwille van de zichtbaarheid voor de bestuurders bij dit stormweer, meldt NMBS-woordvoerder Bart Crols.

  De topsnelheid van het binnenlands treinverkeer kan normaal tot 160 km/u gaan. "Dat is echter niet overal", verduidelijkt Crols. De snelheidsbeperking tot 80 km/u zal logischerwijze vertragingen met zich mee brengen, zeker op langere verbindingen. Reizigers dienen de informatiekanalen van de NMBS (website, NMBS-app) te raadplegen voor de impact op hun traject.

  De hoofdlijnen van het spoornet zijn vrij. Her en der zijn er wel punctuele incidenten, door bijvoorbeeld takken op de sporen of afgerukte slagbomen. Zo is er momenteel maar één spoor beschikbaar tussen Oudenaarde en Zottegem omdat er een boom op een spoor ligt.

 63. 18:44 9/2/2020

  Eerste buienlijn

  Een eerste buienlijn ligt momenteel voor de Belgische kust en zal de komende uren het binnenland veroveren. "Dit is een eerste buienlijn waarop reeds forse windstoten kunnen ontstaan tot 110, lokaal 120 km/u", aldus Nicolas Roose. Tussen 20 uur en 23 uur verwacht weerdienst NoodweerBenelux een nieuwe buienlijn waarop de piek van de storm Ciara wordt verwacht. Mogelijk dat er dan op meerdere plaatsen in het binnenland stormschade ontstaat door de combinatie van hevige windstoten en onweer.

 64. 18:08 9/2/2020

  Bisschopsstraat in Brussel afgesloten door weggewaaid materiaal

  De politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene heeft de Bisschopsstraat in het centrum van Brussel omstreeks 16 uur afgesloten ter hoogte van de Lakensestraat. Als gevolg van de rukwinden zijn rames van een gebouw in renovatie gevallen. "Niemand raakte gewond", aldus politiewoordvoerder Ilse Van de Keere.

 65. 17:44 9/2/2020

  Fluvius dooft zondagnacht openbare verlichting niet

  Normaal schakelt Fluvius in de loop van de avond het merendeel van de straatverlichting over op het nachtregime. Daarbij wordt zowat tweederde van de straatlampen en monumentverlichting gedoofd. 

  Omdat de piek van de storm Ciara in grote delen van het land pas zondagavond en -nacht wordt verwacht, hebben heel wat steden en gemeenten aan Fluvius gevraagd om dat zondagavond en -nacht uitzonderlijk niet te doen. Zo zijn eventuele obstakels op de weg beter zichtbaar. En ook voor de hulpdiensten komt wat extra verlichting tijdens hun vele interventies van pas, meldt Fluvius.

 66. 17:38 9/2/2020

  Vrouw gewond door omvallende boom

  In Waasmunster viel in de late middag een eerste gewonde. Een vrouw kwam onder een omvallende boom terecht.

 67. 17:22 9/2/2020

  Windparken op zee uitgeschakeld

  De windparken op zee zijn sinds 15 uur uitgeschakeld. Dat komt door de sterke windstoten van storm Ciara die over de zee raast. Zondag rond 9 uur was er een productiepiek, waarna de windturbines uit voorzorg progressief werden stilgelegd. Dat meldt hoogspanningsbeheerder Elia.

  Elia verwacht dat de onderbreking tot 19.30 uur duurt. Daardoor dreigt er tot 1.400 MW minder elektriciteit te worden geproduceerd. Dat is de productie van bijna anderhalve kerncentrale.

  Photo News
 68. 17:13 9/2/2020

  Wind blaast stelling over rijbaan

  Aan de Gasmeterlaan in Gent is een stelling die tegen een gebouw stond, helemaal omgewaaid. Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen. De baan werd helemaal versperd, maar werd snel vrijgemaakt.

 69. 16:41 9/2/2020

  Deel van gevel appartementsgebouw ingestort op Zuidlaan in Brussel

  Een deel van de gevel van een appartementsgebouw op de Zuidlaan in Brussel is ingestort. Dat is vernomen van de Brusselse brandweer. "De oorzaak van het incident is momenteel niet gekend. De wind heeft misschien bijgedragen aan de instorting", aldus woordvoerder Walter Derieuw.

  "Er vielen geen gewonden op de openbare weg", preciseerde Walter Derieuw, "maar een twingtal bewoners van het gebouw zal door de politie en de dienstan van de stad Brussel herhuisvest moeten worden". De zijde van de Zuidlaan met het getrofffen gebouw is momenteel voor het verkeer gesloten.


  BELGA
 70. 16:40 9/2/2020

  Nederlands kampioenschap tegenwindfietsen stopgezet door harde wind

  Het Nederlands kampioenschap tegenwindfietsen op de Oosterscheldekering in Zeeland is vroegtijdig afgebroken als gevolg van de harde wind. 

  Nadat zes teams van start waren gegaan werd de ploegentijdrit rond 13.45 uur gestaakt. Volgens de organisatie waaide het te hard om met aanhangwagens met de fietsen erop over de Oosterscheldekering te rijden. "We hadden een praktisch bevoorradingsprobleem." Gevaarlijk werd het volgens de initiatiefnemer niet voor de rijders, omdat die "door de wind helemaal tot stilstaan werden geblazen".

  De deelnemers leggen een traject van 8,5 kilometer af op een gewone herenfiets zonder versnellingen met windkracht 8 of 9 "vol op je knar". De editie is volgens de initiatiefnemer onder eerlijke omstandigheden verreden. De winnaars bij de mannen en vrouwen, Max de Jong en Lisa Scheenaard, verlengden hun 'titel', maar deden er twee à drie minuten langer over dan bij de vorige editie in december 2018.

  ANP
 71. 16:13 9/2/2020

  Stormveld neemt in kracht toe

  Het stormveld neemt momenteel in kracht toe boven de Benelux. In Nederland meten we windstoten tot 130 km/u over het NW van Nederland. Elders in Nederland en België lopen de windstoten op tot 100-110 km/u. "Tijdens de buien die vanmiddag en vanavond over het land trekken kunnen de windstoten oplopen tot 120 km/u of net iets meer. De kans op stormschade is reëel", besluit Nicolas Roose van weerdienst NoodweerBenelux.

 72. 16:12 9/2/2020

  Storm vernielt twee daken in Oudenaarde

  De stormwind heeft in Oudenaarde twee daken vernield. Eén ervan is dat van een appartementsgebouw in opbouw aan de Graaf van Landaststraat in de deelgemeente Eine.

 73. 15:57 9/2/2020

  Al 130 oproepen voor Antwerpse brandweer

  Het stormweer zorgt ook in de provincie Antwerpen voor de eerste meldingen van schade. Het gaat vooral om omgewaaide bomen en weggewaaide takken of bouwmaterialen. De Brandweer Zone Antwerpen, bevoegd voor de stad Antwerpen, Zwijndrecht en Wijnegem, kreeg al 130 oproepen te verwerken. In Mortsel belandde een boom op een politiecombi.

 74. 15:56 9/2/2020

  Treinen op hogesnelheidslijnen rijden met snelheidsbeperking

  Door de storm Ciara rijden de treinen op de hogesnelheidslijnen in België aan een lagere snelheid. De Thalys, de Eurostar en sommige IC-treinen, hebben vandaag een snelheidsbeperking tot 160 à 170 kilometer per uur. Normaal rijden die aan meer dan 200 kilometer per uur. Het gaat om de treinen op de as Luik-Leuven en die komende uit Nederland, Duitsland en Frankrijk richting Brussel. De snelheidsbeperking leidt tot enkele minuten vertraging.

  Verder zijn er her en der kleine incidenten op het spoornet, maar het treinverkeer op de hoofdassen verloopt zondagmiddag voorlopig zonder problemen. Dat meldt de NMBS.

  Her en der liggen obstakels op het spoor door de stormwind. Dat is onder meer het geval tussen Gent-Dampoort en Lokeren en in Zwijndrecht. Het treinverkeer verloopt er moeizaam. De hoofdassen ondervinden voorlopig geen hinder door het stormweer.

  Photo News
 75. 15:18 9/2/2020

  Al diverse meldingen van schade in Wallonië

  Op diverse plaatsen in Wallonië is er sprake van schade op wegen door de doortocht van storm Ciara. In een aantal gemeenten is de brandweer er uitgerukt voor schadegevallen.

  In de provincies Henegouwen en Luik is de brandweer al tussenbeide gekomen voor omgevallen bomen, lantaarnpalen, publiciteitsconstructies die dreigden om te waaien en materiële schade. Voorlopig is er geen melding van gewonden.

 76. 15:13 9/2/2020

  Winterstorm Ciara geselt ook Britse eilanden, hele dorpen overstroomd

  Winterstorm Ciara heeft vandaag al voor hevige regengeval gezorgd op de Britse eilanden, op zijn koers door Noord-Europa. In Schotland raakten drie personen gewond toen het dak van een café instortte, bericht nieuwsagentschap PA. Ciara zou naar verwachting de sterkste storm zijn in het land sinds 2013, met windstoten tot 130 kilometer per uur. In Engeland raakten verschillende dorpen en regio’s overstroomd.

  AFP - Mytholmroyd in het graafschap West Yorkshire.
 77. 14:23 9/2/2020

  Honderd vluchten geschrapt op Frankfurt

  Niet alleen in Brussel en Amsterdam, ook in Frankfurt nemen de luchtvaartautoriteiten hun voorzorgen voor de komst van storm Ciara. Op de Duitse luchthaven worden vandaag honderd vluchten geschrapt, ongeveer 8 procent van het totaal.

 78. 13:49 9/2/2020

  Zoo en Planckendael sluiten uit voorzorg

  De Zoo van Antwerpen en Planckendael sluiten om 14 uur de deuren uit voorzorg. Vanochtend gingen de dierentuinen nog gewoon open, maar hielden ze de grote dieren wel binnen. Nu gaan ze toch tot sluiting over.


 79. 13:26 9/2/2020

  'Schrijf u nu in op BE-alert!'

  Er zijn 551.418 Belgen aangesloten op BE-alert, het waarschuwingssysteem bij noodsituaties. Dat blijkt uit cijfers, die De Morgen opvroeg. “Dat zijn er veel te weinig”, zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx. "Ik roep iedereen op om zich in te schrijven." Voor de provincie Antwerpen gaat het om 115.445 aangesloten burgers, of 6 procent van alle Antwerpenaren.

  BE-alert ontstond na het drama op Pukkelpop in 2011, toen bij een storm 6 doden vielen. “Het communicatiesysteem laat toe om mensen te informeren over een incident of noodsituatie en welke acties ze eventueel kunnen ondernemen voor de eigen veiligheid en die van anderen”, zegt Berx. “Soms bevat het bijvoorbeeld een oproep om enkel voor dringende zaken naar de hulpdiensten te bellen, zodat de lijnen vrij blijven, of om niet naar de plaats van een ongeval te gaan.”

  Deze ochtend is al preventief zo’n BE-alert uitgestuurd, met tips voor wat u als burger kan doen ‘voor, tijdens en na de storm’. Voorlopig zijn er in de provincie Antwerpen geen meldingen van incidenten of problemen. “Iedereen is wel stand-by en voorbereid”, zegt Berx.

 80. 12:26 9/2/2020

  Omgewaaide boom komt op auto terecht

  In de Bevrijdingslaan in Sint-Genesius-Rode (Vlaams-Brabant) is een boom op een wagen terechtgekomen. Er vielen gelukkig geen gewonden. De brandweer kwam ter plaatse om de rijbaan vrij te maken.


  Mozkito
 81. 11:55 9/2/2020

  Kern boven Schotland

  De kern van storm Ciara trekt momenteel over het noorden van Schotland. In de Schotse bergen worden momenteel de hoogste windsnelheden gemeten. Lokaal is een windstoot gemeten van bijna 180 kilometer per uur.

  Eerder vandaag zijn in Engeland en Wales al windstoten gemeten van meer dan 140 kilometer per uur. Ook op de Noordzee kwam het al tot windstoten ruim boven 120 kilometer per uur.

 82. 11:29 9/2/2020

  Ciara officieel een storm

  Even voor elf uur werd windkracht 9 gemeten op de meetpaal Wandelaar (Belgische Noordzee). Ciara is nu ook officieel een Belgische storm, meldt weerman David Dehenauw.


  Ondertussen komen de eerste berichten van stormschade binnen. Aan de Ringvaartstraat in Merelbeke (Oost-Vlaanderen) waaide omstreeks 10.15 uur een boom om. De brandweer kwam ter plaatse om de weg vrij te maken en andere takken preventief weg te zagen.

  In Schelle (Antwerpen) is de Provinciale Steenweg dan weer afgesloten nadat er bouwmaterialen zijn gaan vliegen op een bouwwerf.

  Marc De Roeck - Schelle schade Ciara

  Ook in Roosdaal (Vlaams-Brabant) is er al schade. Daar is een stuk roofing weggewaaid, meldt NoodweerBenelux. "Komende uren neemt het windveld verder in kracht toe met windstoten die pieken naar 100 km/u tegen het middaguur", aldus Nicolas Roose van NoodweerBenelux.

 83. 11:19 9/2/2020

  Morgen hoge waterstand aan kust verwacht

  Het KMI waarschuwt voor een hoge waterstand aan de kust maandagnamiddag, in het zog van storm Ciara. Daarvoor heeft het KMI een code geel uitgevaardigd. De waarschuwing geldt maandag van 12 tot 16 uur. "Het waterpeil kan plaatselijk staketsels blank zetten, vooral in combinatie met golfslag. Het wandelen op staketsels, kades en dijken is niet zonder gevaar."

 84. 10:17 9/2/2020

  Toch geen veldrijden vandaag

  Er komt dan toch geen veldrit in Merksplas vandaag. De zevende en voorlaatste manche van de Superprestige wordt afgelast vanwege de storm Ciara. 

 85. 09:43 9/2/2020

  Actieve buien in avondperiode

  Het stormveld zal deze namiddag de oversteek maken van de Noordzee richting de Benelux. Volgens Noodweer Benelux berekenen de weermodellen deze ochtend ook actieve buien die in de avondperiode op weg zijn naar ons land. "Het is net tijdens deze buien dat er gemene windstoten tot 100, lokaal 120 km/u mogelijk zijn met stormschade tot gevolg", aldus Nicolas Roose.


  Noodweer Benelux - Waarschuwingskaart
 86. 09:40 9/2/2020

  Morgen hinder tijdens ochtendspits

  Ciara zal ook morgen wellicht nog hinder veroorzaken. Morgenochtend zijn er nog steeds rukwinden tot 100 km/u waardoor we ons aan een lastige ochtendspits mogen verwachten. De wind zal pas dinsdag luwen.

 87. 09:29 9/2/2020

  Superprestige Merksplas vroeger van start

  De Superprestige veldrijden in Merksplas gaat voorlopig nog altijd door. Wel zijn de starturen van de wedstrijden bij de dames elite (13.20 uur) en heren elite (14.30 uur) vervroegd.

  De organisatie houdt het weer samen met de veiligheidsdiensten in de gaten, maar voorlopig is er geen sprake van een afgelasting door de storm Ciara.

 88. 07:22 9/2/2020

  Tientallen vluchten geschrapt op Brussels Airport

  Verschillende luchtvaartmaatschappijen gaan dan toch enkele van hun vluchten annuleren op Brussels Airport. 

  Brussels Airlines schrapt uiteindelijk 38 vluchten, meldt woordvoerster Wencke Lemmes. Het gaat daarbij om vluchten die zondagnamiddag vanaf 17 uur op Zaventem zouden vertrekken en hun terugvluchten. De betrokken bestemmingen situeren zich allemaal in Europa, namelijk Duitsland, Groot-Brittannië, Zweden, Noorwegen en Denemarken. Lufthansa schrapt veertien vluchten (van en naar München en Frankfurt). British Airways, KLM en Eurowings annuleren elk twee vluchten.

  Het is niet uitgesloten dat er nog andere vluchten zullen worden geschrapt. Brussels Airport raadt reizigers daarom aan om voor vertrek online de status van hun vlucht te checken.

 89. 21:25 8/2/2020

  Noodnummer 1722 geactiveerd

  De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert vanwege storm Ciara het nummer 1722 voor niet-dringende interventies.

  Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. De bedoeling is dat mensen voor niet-dringende brandweerinterventies waarbij er er geen risico is op levensgevaar naar 1722 bellen, zodat het noodnummer 112 beschikbaar blijft voor mensen die dringende medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebben.

  Het is bovendien niet de bedoeling naar 1722 te bellen voor schade waarbij geen brandweerinterventie nodig is. In dat geval is een gekwalificeerde professional aangewezen.

  Wie getroffen is door stormschade en wateroverlast kan ook via de website stormschade.vlaanderen online brandweerhulp aanvragen of een professionele dienstverlener, zoals een dakwerker, boomzager of opruimingsfirma, contacteren. De online aanvraag komt meteen bij de meldkamer van de brandweer terecht, dus moeten mensen niet meer wachten tot een operator van het nummer 1722 hen te woord staat. 

 90. 21:24 8/2/2020

  Wat we nu weten

  • In de loop van zondag zal de wind snel toenemen, met in de namiddag al rukwinden van 80 tot 110 km/u en kans op lokale schade.

  • Zondagavond en tijdens de nacht van zondag op maandag lopen de rukwinden nog verder op en is er gevaar voor pieken tot 110 à 130 km/u. Het is niet uitgesloten dat er tijdens een eventueel onweer zeer lokaal nog hogere windpieken optreden. De kans op schade is groot in het hele land.

  • Verschillende waarnemers, zoals weerman Frank Deboosere, hebben hun bezorgdheid geuit: “Mensen moeten heel voorzichtig zijn”.

Storm Ciara trekt door ons land. Ook aan de kust zal de storm te voelen zijn. Beeld pexels
Storm Ciara trekt door ons land. Ook aan de kust zal de storm te voelen zijn.Beeld pexels

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234