NieuwsCovid-19
Stoplicht met drie kleurencodes: zo moet de coronabarometer eruitzien
De federale regering rekent op de coronabarometer om het draagvlak bij de bevolking op te krikken, maar het is onduidelijk of hij er effectief komt. Dit is hoe de barometer van coronacommissaris Pedro Facon er voorlopig uitziet.
Bekijk: premier De Croo over de coronabarometer
Na drie Overlegcomités op evenveel weken tijd en de Raad van State die de sluiting van de cultuursector eind december terugdraaide, rekenen ministers op de coronabarometer om het jojobeleid in de toekomst te vermijden. Het moet een wetenschappelijk houvast geven aan politici om hun beleid uit te stippelen en duidelijkheid brengen bij burgers. Dit weekend wil coronacommissaris Pedro Facon een definitieve versie afwerken.
Op Radio 1 vertelde Facon dat de barometer een soort stoplicht met drie kleurencodes wordt. Bij groen is de pandemie onder controle en gelden er minder tot geen strikte regels. Bij de rode fase – waarin België zich nu bevindt – is de druk op de zorg enorm en moeten bepaalde sectoren aan banden gelegd worden. Wat de ‘drempels’ zijn, is nog niet volledig afgeklopt. “Er zijn constant updates nodig, want door de varianten veranderen die drempelwaarden natuurlijk”, zegt de coronacommissaris. Iedereen houdt momenteel wel de lippen stijf op elkaar welke concrete maatregelen verbonden worden aan welke kleurencode.
Niet alle aspecten van de maatschappij zullen in de barometer opgenomen worden. “De focus ligt vooral op sectoren die tot nu toe zelf gevraagd hebben naar meer voorspelbaarheid van het beleid”, aldus Facon. Evenementen, georganiseerde activiteiten zoals voetbalclubs en de horeca vallen onder de barometer. Het onderwijs blijft ‘buiten schot’. “Er was altijd de politieke wens om het onderwijs als laatste te raken”, verklaarde Facon die keuze.
De barometer zal tijdens het volgende Overlegcomité op tafel liggen, maar het is onduidelijk of hij er effectief komt. “Wij zijn er ook van overtuigd dat het een goed instrument is om perspectief te bieden op de lange termijn. Maar is het realistisch om te denken dat de politici dat nu altijd gaan volgen om beslissingen te nemen?”, is te horen op het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA).