Zaterdag 04/02/2023

Kleine BrogelKernwapens

Stop zwijgplicht over kernwapens op Kleine Brogel

Maarten Rabaey. Beeld rv
Maarten Rabaey.Beeld rv

Maarten Rabaey is journalist van De Morgen

Maarten Rabaey

In een ontwerprapport van het NAVO-parlement staat zwart op wit dat er in Kleine Brogel tactische kernwapens liggen. Een primeur, omdat het defensiebondgenootschap daar in publieke documenten niet over communiceert. In de eindversie is de passage weer ondoorzichtig gemaakt. Deze geheimhoudingscultuur over kernwapens in België en andere Europese NAVO-lidstaten is achterhaald.

De nucleaire strategie van het Pentagon verschijnt jaarlijks online. Daarin staat dat de VS tactische B61-bommen stationeren op Europese NAVO-luchtmachtbasissen. Nog jaarlijks publiceren de academici van het gezaghebbende Bulletin of Atomic Scientists een officieus overzicht van het VS-kernwapenarsenaal. Dat wordt nooit weerlegd, want ze hebben Pentagon-bronnen. Zo lazen we afgelopen april nog dat er in Europa 150 tactische kernwapens liggen op 6 basissen in 5 landen, waaronder een geschatte 20 B61-kernbommen in Kleine Brogel. Daar is ook een Amerikaanse munitie-eenheid gestationeerd die instaat voor hun bewaking en onderhoud.

Staatsgeheim googelen

Toch klemmen opeenvolgende defensieministers hier de kaken op elkaar alsof dit staatsgeheim is. Denken we nu echt dat de Russen niet kunnen googelen op ‘Kleine Brogel’ en ‘B61’? Dan vinden ze zelfs WikiLeaks-documenten uit 2013, die ze mogelijk zelf eerder hackten.

De NAVO en ons land doen er goed aan de principiële zwijgplicht op de schop te doen. Dan kan er binnen nationale regeringen en parlementen met open vizier gepraat worden over nucleaire defensievraagstukken. Je kan dit ook doen zonder militaire geheimen prijs te geven. Onze generaals mogen ambigu blijven. Dat is hun job. Onze politici daarentegen zijn verkozen om te discussiëren over het algemeen belang.

Lees nu

Eindelijk zwart op wit: er liggen Amerikaanse kernwapens in België.

De kernwapens in Kleine Brogel: het slechtst bewaarde geheim van België.

De timing van het lek is geen toeval. Onze volgende federale regering en parlement moeten zich buigen over twee cruciale vragen. Vindt de nieuwe meerderheid dat de nieuwste tactische bommen, de B61-12, vanaf 2021 hier gestationeerd mogen worden? En wensen ze dat onze nieuw bestelde F-35-gevechtsvliegtuigen, sinds vorig jaar door het Pentagon aangeduid als dragers van de B61-12, uitgerust worden met de ‘nucleaire optie’?

Daarnaast is er ook een fundamenteel debat. Rijmen de B61's nog met onze defensiestrategie waarin we steeds meer samenwerken met andere EU-landen, waaronder kernwapenstaat Frankrijk? Schrikt hun aanwezigheid Rusland af of lokken ze een offensief opbod van Moskou uit? Welke pasmunt zijn de kernwapens voor ons in de NAVO, waarin we te weinig mensen en middelen bijdragen? En zijn ze te rijmen met ons diplomatieke beleid om elders te pleiten voor non-proliferatie van kernwapens?

Om over deze vragen met voor- en tegenstanders te overleggen is transparantie een must – zeker in tijden waarin onvolledige informatie door de Russen gespind kan worden in information warfare.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234