Donderdag 21/10/2021

Stop uw geld beter in een sok

Terwijl de rente op uw spaarboekje almaar daalt, gaat het met de inflatie de andere kant op. Uw spaargeld brengt daardoor niks op. Integendeel, u verliest nog meer dan vroeger op uw centen door ze te parkeren op een klassiek spaarboekje. Enkele banken kondigen een verdere rentedaling aan. Er zijn echter uitwegen.

Een grafiek spreekt soms voor zichzelf. Wie het gemiddelde rendement op de spaarboekjes bekijkt, en het afzet tegen de inflatie, ziet meteen dat spaargeld niks opbrengt. Integendeel, de inflatie vreet het rendement op, en netto houdt u dus minder over. Zelfs als rekening wordt gehouden met de getrouwheidspremie (die bij de meeste banken niet boven 0,5 procent uitstijgt), blijft de reële rente negatief.

Twee vaststellingen: sinds 2009 is dat mechanisme aan de gang. En ook: het wordt er alleen maar erger op. Deze week kondigden verschillende banken al aan dat ze hun rente nog laten zakken. Deutsche Bank beet eerder deze week de spits af, en ook Optima, dat de bankdivisie van Ethias overnam, volgde al. Diverse waarnemers verwachten dan ook dat de andere banken zullen volgen.

Kristof De Paepe van Spaargids is eerder afwachtend op dit vlak. "Een trendsetter, zowel in positieve als negatieve zin op het vlak van rentetarieven, is in het verleden steeds Rabobank.be geweest. En zij hebben tot op heden geen aankondigingen gedaan." KBC en Belfius laten alvast weten dat zij voorlopig geen plannen hebben in die richting. Ook sectorfederatie Febelfin stelt dat het niet evident is om te stellen dat een interestbeweging bij enkele instellingen automatisch zal uitmonden in een algemene gelijkaardige tendens op sectorniveau.

De hoogste spaaropbrengst die momenteel op de markt te vinden is, is het Nederlandse NIBC. Drie procent, maar dan moet je het geld minstens een jaar parkeren. De rest duikt snel richting 2 procent, en minder. De huidige inflatie bedraagt ruim 3 procent, met als gevolg dat je als spaarder inboet aan koopkracht.

De achterliggende analyse voor de dalende rentetarieven is op zijn minst ironisch te noemen. De banken kunnen vandaag spotgoedkoop geld lenen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Aan een tarief van 1 procent speelt de ECB een makkelijk en goedkoop tankstation voor de banken. Vorige week werd zo 530 miljard euro in de bankenwereld geïnjecteerd.

De ECB wil op die manier het economisch systeem opkrikken, en het wantrouwen tussen de banken verminderen. De banken vertrouwen elkaar al geruime tijd niet meer, wegens de mist rond de uitstaande risico's die ze hebben op risicovol staatspapier. Dat kan allemaal best zijn, intussen mag de consument de bankencrisis dus langs deze weg nog maar een keertje betalen.

Kristof De Paepe raadt aan om goed uit te kijken naar de bewegingen op de markt. "Wie merkt dat de rente op zijn spaarboekje daalt, kan makkelijk veranderen. Gewoon navragen op welk moment de getrouwheidspremies verworven zijn, en dan het spaargeld verhuizen naar een bank met hoger rendement." Een spaarrekening heeft dan wel het voordeel van een beetje extra financiële zekerheid, daarmee counter je niet het negatief rendement op de spaarboekjes, gezien de hoge vlucht van de inflatie. Voor wie toch een cent opzij kan zetten en een steviger rendement wil opstrijken zijn er alternatieven, met staatsgarantie.

"Er zijn de termijnrekeningen en kasbons, die in tien jaar tijd een nettorendement van 3,56 procent opleveren", zegt De Paepe. "Een andere mogelijkheid zijn bijvoorbeeld de TAK 21 spaarverzekeringen, met winstdeelname kun je de inflatie kloppen." Als consument hoef je niet lijdzaam toe te kijken, is de boodschap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234