Dinsdag 25/01/2022

"Stop met besparen"

Een ongeziene groep van 340 middenveldorganisaties en 500 burgers verzet zich tegen de besparingspolitiek van de regering-Bourgeois. Onder de slogan 'Hart boven hard' stelt het collectief in deze krant een alternatieve septemberverklaring voor. 'Als het moet, gaan we de straat op.'

Straks houdt Geert Bourgeois (N-VA) in het Vlaams Parlement zijn eerste septemberverklaring, meteen de officiële opening van het Vlaamse politieke jaar. Zonder ongelukken zal de minister-president uitpakken met een begroting in evenwicht, voor 2014 én 2015. Maar daarvoor moet er zwaar worden bespaard in de sociale en culturele sector, het openbaar vervoer, het onderwijs en de kinderopvang.

In een alternatieve septemberverklaring bundelen maar liefst 340 Belgische middenveldorganisaties en 500 burgers hun grieven. Ze roepen de regering op om twee keer na te denken over haar besparingspolitiek. "We zijn bezorgd. Meer zelfs, er is reden om behoorlijk boos te zijn. Vlaanderen lijkt wel te willen besparen om te besparen. En dat in alle geledingen van onze samenleving", schrijven onder andere de Vlaamse Jeugdraad, het Netwerk tegen Armoede en de vzw Welzijnszorg. Ook de katholieke zuil schaart zich met Beweging.net, het Vlaamse ACV, Okra, Femma en Ziekenzorg CM achter het protest, hoewel zusterpartij CD&V op het Vlaamse en het federale niveau in de regering zit.

"Dit is niet louter een signaal tegen besparingen, maar ook tegen de ongelijke manier waarop er wordt bespaard", zegt mede-initiatiefnemer en theatercriticus Wouter Hillaert. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, oordeelt het collectief. "Gezinnen, jongeren en sociaal-culturele verenigingen staan in de hoek waar de klappen vallen. Tegelijk worden grote ondernemingen en vermogens bevoordeeld. En dat terwijl er voor ondernemers in Vlaanderen maar liefst 150 soorten subsidie bestaan. Kijk eens wat een verschil tussen de 33 procent vennootschapsbelasting en de reële aanslagvoet van 4 à 6 procent bij de grootste ondernemingen. Van zulke gunsten kan een gezin, een kleine zelfstandige of kmo alleen maar dromen. Er is dus wel degelijk een alternatief."

De straat op

'Hart boven hard' heeft de ambitie om uit te groeien tot een burgercollectief. "Wij bieden elke burger die hoopt op méér dan louter vijf jaar besparingspolitiek, een platform", zegt Hillaert. "Dit is een signaal van de vijfde macht: de mensen van dit land. Wij zijn hier, wij trekken het ons aan. En als het moet, zullen we strijden voor onze waarden: solidariteit en gelijkheid." In eerste instantie wordt de strijd gevoerd via deze symbolische actie, "maar het behoort tot de mogelijkheden om talrijk de straat op te gaan", waarschuwt Hillaert.

Morgen trekken vakbonden, politie en studenten al de straat op uit protest tegen de besparingsvoorstellen. De Vlaamse Vereniging van Studenten protesteert bij de opening van het academiejaar tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld.

In Brussel houden de drie grote vakbonden een meeting met 5.000 mensen. De politiebonden hebben dan weer een stakingsdag aangekondigd omdat ze geen gehoor krijgen over hun eis om vanaf 56 jaar met pensioen te kunnen.

Straks overhandigt een delegatie van de ondertekenaars de alternatieve septemberverklaring aan minister-president Bourgeois. Vanavond volgen er debatten in theaters in Antwerpen, Gent en Brussel. Op www.hartbovenhard.be kunt u de septemberverklaring mee ondertekenen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234