Woensdag 22/09/2021

Stop de verGASsing, nu het nog kan

null Beeld Yann Bertrand
Beeld Yann Bertrand

In Antwerpen betoogden maandagavond op de Grote Markt een vijftienhonderdtal boze supporters tegen de aanpak van het voetbalbeleid in hun stad. De manifestatie verliep rumoerig, maar de politie trad maar op toen een regelrechte knokpartij dreigde tussen rivaliserende supportersbendes.

Twee dagen eerder was er in dezelfde stad minder geduld met de paar tientallen actievoerders die, net als in de rest van de wereld, protesteerden tegen biomultinational Monsanto. Tachtig manifestanten werden opgepakt en met een gemeentelijke administratieve sanctie, de zogenaamde GAS-boete, bedacht.

De recente Antwerpse actualiteit toont de gevaarlijke willekeur van de GAS-politiek perfect aan. De Monsanto-activisten worden beboet omdat ze - overigens vreedzaam - van het draaiboek afweken. De voetbalsupporters kregen vooralsnog geen GAS-boete. Nochtans zorgden ze voor heel wat meer hinder en rumoer, inclusief verboden vuurwerk.

Dus dringt de vraag zich op wie in Antwerpen een GAS-boete moet vrezen. Enkel linkse activisten die niet van de obediëntie van de burgemeester zijn? Of enkel manifestanten die pech hebben omdat ze de macht van het getal niet kunnen laten spelen?

Het gaat hier niet om Antwerpen. Het GAS-stelsel laat alle lokale overheden toe om, geheel naar eigen smaak en voorkeur, vormen van overlast buiten de wet te stellen en zonder proces te bestraffen. Wat begon als een verdedigbaar beleidsinstrument om tastbare vormen van maatschappelijke overlast - sluikstorten bijvoorbeeld - te bestraffen zonder justitie verder te overbelasten, is intussen misgroeid tot een ronduit bedreigend systeem.

Onding
Het GAS-reglement is een democratisch onding waarin bestuurders hun particuliere ideologische angsten en voorkeuren zonder enig tegengewicht kunnen gestalte geven in een soort lokaal ministrafrecht.

De kwestie is bijzonder relevant nu een meerderheid in het federale parlement op het punt staat om morgen in te stemmen met een verdere uitbreiding van de GAS-wetgeving. Dat dat gebeurt op initiatief van een regeringsmeerderheid die zich als 'sociaal' wil profileren, wekt verbazing op. Redelijk geruisloos wordt hier een aanslag beraamd op de fundamenten van onze rechtsstaat.

Klinkt dat overdreven? Door de verdere versmelting van wetgever en rechter in een instantie wordt de scheiding der machten uitgehold en dus ook de sokkel waarop onze democratische samenleving berust. Wie beschermt de rechtzoekende burger dan nog tegen de willekeur van de burgemeester-rechter?

Kijk, we kunnen er eens mee lachen dat je in Antwerpen geen sneeuwballen mag gooien, in Mechelen geen broodje mag eten aan het kerkportaal, in Hasselt geen kartonnen dozen mag verslepen, en dat in andere gemeenten zelfs belletjetrek verboden wordt. Maar eigenlijk moet het lachen ons allang vergaan zijn.

De uitbreiding van de GAS-boetes is ondemocratisch en asociaal en werkt discriminatie en willekeur in de hand. Ze viseert en criminaliseert met name het gedrag van jonge mensen in de openbare ruimte. Dat gedrag wijkt soms af, het stoort sommigen en het kan in een aantal gevallen effectief leiden tot overlast. Toch kan de administratieve sanctie nooit bedoeld geweest zijn om een verbod op adolescentie in te voeren via een alternatief rechtscircuit dat zich onttrekt aan de gangbare democratische controle.

Steekvlampolitiek
Dit dramatische voorbeeld van steekvlampolitiek dreigt een blijvende smet op het palmares van de regering-Di Rupo te werpen. Het zou deze meerderheid van socialisten, liberalen en christendemocraten sieren om dit democratische gedrocht alsnog te kelderen. Zowat alle betrokken middenvelds- en jongerenorganisaties vragen erom. Hun bede is erg gerechtvaardigd.

Daarom, geachte vertegenwoordiging van het volk, verzoeken wij u dringend: voer dit wetsontwerp af, het is nog niet te laat.

Bart Eeckhout
Chef M

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234