Donderdag 26/11/2020

Opinie

Stop de reclame voor diesel- en benzinewagens

Thomas Goorden.Beeld Eric de Mildt

Thomas Goorden is als vrijwilliger actief bij stRaten-generaal.

We kennen ze allemaal, de autoreclames waarin een blinkend voertuig door lege straten en prachtige landschappen glijdt, ons vrijheid en comfort belovend. Net zoals er weinig verschil is op te merken tussen de vele SUV’s die aangeprezen worden, zijn ook de reclames vrijwel allemaal hetzelfde. Een vrolijk deuntje bij een regen van leugens en ontbrekende informatie.

Op een dag met smogalarm, zoals enkele dagen geleden, een dag waarop je de doden zou kunnen gaan tellen in de ziekenhuizen, vraagt men kwetsbare mensen als bejaarden, zwangere vrouwen, baby’s, iedereen met problemen aan de luchtwegen om binnen te blijven. Deze slachtoffers moeten het dus zelf maar oplossen. Als er zoveel verkeersdoden op een dag zouden vallen, stond het op de voorpagina. Terwijl we eigenlijk alle dieselwagens langs de kant hadden moeten laten staan.

Duizenden doden per jaar

Diesel- en benzinewagens zorgen immers voor bijzonder veel luchtvervuiling in Vlaanderen. In steden zoals Antwerpen en Brussel zorgen ze voor drie vierde van de stikstofdioxide (NO2)-uitstoot. De Europese norm wordt daardoor sinds 2010 systematisch overschreden en zal het, als er niets fundamenteels verandert, tot na 2030 blijven doen. Alleen al daarmee zorgen dieselwagens voor duizenden doden per jaar. Maar daar rept reclame nergens over.

Ook de impact op het klimaat wordt nooit vermeld in autoreclames. Nochtans resulteren fossiele brandstoffen onvermijdelijk in CO2-uitstoot; wegverkeer alleen is verantwoordelijk voor bijna een kwart uit van die uitstoot. Het is een vorm van vervuiling die ons klimaat fundamenteel aantast en die we op geen enkele manier meer kunnen verantwoorden. Ondanks die goed gekende problematiek, blijft dit soort vervuilend verkeer stijgen, de vooruitgang op andere domeinen nagenoeg teniet doend.

Nog zo’n bedrieglijk aspect van autoreclames is de ultieme vrijheid. Terwijl de spotjes ons lege straten en jaloerse blikken beloven, is de realiteit ongeveer het omgekeerde: kilometers file en voortdurende boze blikken van andere chauffeurs, van kuchende voetgangers en fietsers.

Ondanks een eenzaam wereldrecord qua hoeveelheid weg per inwoner, hebben we ook twee steden in de absolute wereldtop van filesteden. Wie durft te suggereren dat de oplossing voor dat probleem nog meer wegen is, ontkent het licht van de zon. De filewet toont aan dat wie wegen bouwt, files oogst. De dagen dat je ongestoord overal kon rondtuffen, zijn definitief voorbij.

Zelfs de kostprijs van wagens is een leugen. Maatschappelijk kosten ze immers een veelvoud van andere vervoersmogelijkheden. In onderhoud van het wegennet, in gezondheidskosten, zelfs in fiscale voordelen bij aankoop of leasing. In ruimtelijk beslag, waarbij ons dichtbevolkte land volgezet wordt met wagens die 95 procent van de tijd stilstaan. Samen is dat goed voor 4.000 hectaren blik als je ze bumper aan bumper parkeert.

Zolang de auto als heilige koe kan en mag opgevoerd worden, zitten onze mobiliteit, klimaat én luchtkwaliteit in een doodlopend straatje. Om daar uit te geraken, zullen we eerst de primaire propagandakanalen moeten afsluiten. We hebben een absoluut reclameverbod nodig voor diesel- en benzinewagens. Nu, onmiddellijk. 

Bedrieglijke reclame voor schadelijke producten, waarbij de ergste neveneffecten doelbewust verzwegen worden, mogen wettelijk niet. Waarom zouden diesel- en benzinewagens een uitzondering zijn?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234