Donderdag 15/04/2021

Stop de houten kop

Hoort wat klopt daar, kind'ren

@AL Inleiding:De cadeautjes zijn uitgepakt, de kerstkalkoen is verteerd, maar de feesten zijn nog niet voorbij. Na het doorgaans wat bezadigde, in familiekring gevierde kerstfeest, kan het er van oud naar nieuw behoorlijk wilder aan toegaan. En op nieuwjaarsdag moeten we alweer fluitend de baan op om vrienden en magen onze beste wensen over te brengen. Hoe pakken we dat verstandig aan?

Agnes Goyvaerts

Een borreltje hier, een aperitiefje daar, een receptie op het werk, op bezoek bij oma... 't zijn zware dagen voor ons gestel. Voor sommige mensen liggen die verleidingen het hele jaar op de loer. Omdat ze werken in een omgeving waar lekkers altijd voorhanden is, of omdat ze vanwege hun baan wel verplicht zijn veel te eten en te drinken. Je moet een ijzeren gestel hebben om dat week na week te doen. Is dat zo? Of hebben die beroepseters en -drinkers een geheim wapen?

Aan enkelen van hen stelden we de vraag, om uit de ervaring van deze 'deskundigen' iets op te steken tot het nut van 't algemeen. We vroegen hen (1) of ze zichzelf vaste gedragsregels opleggen in de loop van het jaar om niet voortdurend met hoofdpijn of een indigestie rond te lopen; (2) welke maatregelen ze nemen als het toch een keertje uit de hand loopt en (3) welke raad ze hebben voor feestvierders. Die vragen werden beantwoord door meesterkok Guy Van Cauteren, wijnkenner en -auteur Frank Van der Auwera, managing director van Delhaize Michel Lecomte, culinair fotograaf Tony Le Duc en culinair schrijver Willem Asaert.

Guy Van Cauteren, voorzitter van de Meesterkoks van België en bekend als een van de tv-koks van Vitaya 1- Mijn dag begint meestal met een rustig ontbijt omstreeks 7.30 uur met thee of koffie, brood en magere kaas. Ik lunch vroeg, rond 11.30 uur, met drie magere yoghurts en een stuk fruit. In de namiddag drink ik thee met eventueel een boterhammetje met een of andere verderfelijkheid. Ik ga een keer per week 1 uur fietsen of zit een halfuur op de hometrainer (zo neem ik het mij tenminste voor...) Voor 18 uur is er geen plaats voor wijn of andere leute. Om 18 uur neem ik een warme maaltijd met veel groenten en weinig vlees of vis, met wijn en een beetje water. Ik probeer het prettige en sociale glas met vrienden zoveel mogelijk te beperken, zonder de droogstoppel te spelen. Een of twee dagen per week vast ik. Ik eet nooit of zeer zelden zoetigheden of drink sterk alcoholische dranken. Ik probeer zoveel mogelijk voor 1.30 uur in bed te liggen. Voor mij zijn alle dagen 'zwaar', het eindejaar maakt niet zo'n groot verschil.

2- Als het toch eens de spuigaten is uitgelopen, dan vast ik de volgende dag en drink ik veel thee.

3- Ik zou aanraden om te kiezen voor een evenwichtig en feestelijk menu, niet te uitgebreid. Lekkere champagne, uitmuntende witte wijn en evenveel rood. Water met fijne bubbels... om meer wijn te kunnen drinken. Vooraf 1 dag vasten en 's anderendaags nogmaals vasten, met misschien toch een glaasje champagne! Ook in de homeopathie wordt het kwaad bestreden met het kwaad (grapje!).

Frank Van der Auwera, wijnproever en -auteur

1- Wijnauteurs zijn rare snuiters. Ze schrijven "drink minder, maar beter", maar in de praktijk betekent dat vaak "drink beter, maar meer". Mijn credo is "drink beter, maar evenveel". Dat betekent concreet: ik ontkurk dagelijks wijn bij de maaltijd en drink dan een glas of twee. De koppeling tussen wijn en spijs vertraagt automatisch de absorptiesnelheid van de alcohol in het bloed. De meeste zuipexcessen gebeuren als er al eens 'voor de ambiance' een fles soldaat wordt gemaakt. Dat eindigt meestal nooit bij één exemplaar.

Jaarlijks proef ik 2.500 à 3000 wijnen. Tijdens mijn degustaties spuw ik consequent, of het nu om een fles van 100 frank gaat of een Petrus van 10.000 frank. Ook al zie ik in het laatste geval dan afgrijzen op het gezicht van menig medeproever, die het als een verspilling of blasfemie ervaren. Maar je moet consequent zijn, wil je niet gaandeweg transformeren in een vlezige barrique.

Verder heb ik een credo dat me behoedt voor veel eindejaarsrotzooi: het leven is te kort om nog slechte wijn te drinken. Op een bepaald moment heb ik daarom besloten nooit meer - zelfs niet uit beleefdheid, wegens sociale druk of welk politiek correct argument dan ook - één glas wijn tegen mijn zin uit te drinken. Dat heeft niks met prijskaartjes of etiketten te maken, maar puur met het glasplezier, dat voor mij essentieel is. Als dat er niet is, zal ik het de gastheer- of vrouw met de nodige tact zeggen en meteen overschakelen op bier, thee of water.

2- Gelukkig kan ik me nog amper de keer herinneren dat ik over de schreef ben gegaan, maar wie straks katertemmer wil spelen, moet beseffen dat een kater eigenlijk een jammerlijke kruising is van dehydratie en intoxicatie. Je moet 's anderendaags dus vooral veel vocht opslorpen: glazen mineraalwater, maar vooral gesuikerde thee of vruchtensap, om je gedaalde suikerspiegel weer op peil te brengen. Verder helpt een warm bad en veel rusten. Plus vloeken dat je weer 12 uur verprutst hebt.

3- Om 2002 feestelijk geluimd maar ook gezond in te zetten, zou ik adviseren om niet te veel wijntypes- en soorten in één avond te gebruiken. Stort u evenmin als een uitgedroogde kameel op het aperitief (zeker geen aangezoete likeurtjes of champagnes). Ook de staart van de maaltijd blijft een gevarenzone: elke tweede ( en derde) pousse-café die je na een copieuze maaltijd drinkt, is een persoonsmijn voor hoofd en hart. En vooral: kijk 48 uur voor de feesten niet naar Breaking News op CNN.

Tony Le Duc, culinair fotograaf

1- In het gastronomisch wereldje ben ik waarschijnlijk de magerste van allemaal. Het blijkt m'n gestel te zijn. Ik heb geen aanleg tot corpulentie, maar een magere heeft toch ook zijn indigestiegrenzen, hoogstwaarschijnlijk zelfs sneller dan iemand van het type Herwig Van Hove. Nochtans heb ik niet gauw last van indigesties. Het gaat er allemaal gemakkelijk in, en ik weet meestal tijdig te stoppen. Ik heb me de regel eigen gemaakt om niet in te gaan op de verleiding van alle chefs die mij, tijdens mijn fotowerk, rond het middaguur met champagne of ander lekkers willen verwennen. Een vaste regel is: niet (alcoholisch) drinken voor 6 uur 's avonds.

2- Als ik na 6 uur 's avonds er toch heel diep heb ingekeken en de dag nadien met een zwaar hoofd weer in een restaurant sta, dan hou ik het dapper vol om niet te drinken... tot na 6 uur 's avonds. Bij overdaad, gedurende verscheidene dagen na elkaar - dat gebeurt wel eens op reis, vooral in Frankrijk, waar ze in verschillende streken nog altijd met kilo's boter smijten - dieet ik één week: alleen yoghurt en fruit.

3- Je eet (en drinkt) wie je bent. En daar moet je je vooral aan houden!

Michel Lecomte, commercieel manager wijnen en producten bij Delhaize

1- Als je regelmatig aan de beste tafels aanschuift, heb je een grote zelfdiscipline nodig. Het is absoluut noodzakelijk om je eigen grenzen te kennen en die niet te overschrijden.

2- In geval van overdaad is er de volgende dag maar één remedie: gestoomde groenten en rijst eten. Liters thee met citroen helpen het organisme om zijn evenwicht te hervinden.

3- Drie vuistregels om heeldhuids door de feestperiode te geraken:

- vermijd zware sausen

-overdrijf niet met taarten en andere nagerechten

- drink tussen twee glazen alcohol een grote slok mineraalwater.

Willem Asaert, overtuigd foodie en eetschrijver

1- Om een heel jaar - wat zeg ik, een heel leven - ongestraft veel tijd aan eten en drinken te besteden, moet je natuurlijk wel bepaalde regels volgen. Intensief bezig zijn met gastronomie wil daarom ook niet zeggen dat het dagelijks bestaan één wilde slemppartij is. Op restaurant zijn lange degustatiemenu's niet aan mij besteed. Meestal hou ik het op twee gerechten, een voor,- en hoofdgerecht of twee voorgerechten. Daaraan heb ik voldoende om een oordeel te vormen over de kwaliteit van de keukenchef. En dat stelt me in staat om zonder problemen drie keer te eten. Lunch, diner in de vooravond en nog één later op de avond is een haalbare kaart als je verstandig kiest. Ontbijten doe ik niet, op het drinken van een glas paarden,- of geitenmelk na, waardoor ik zonder knorrig te worden met gemak de lunch haal. Vooral in steden als Londen, Parijs en New York, waar het verblijf gewoonlijk duur en daarom kort is, probeer ik zo op een dag twaalf tot vijftien restaurants te bezoeken, waarbij drie tot vier keer gegeten wordt. Dat zijn de zwaarste dagen van het jaar maar ook de boeiendste op culinair vlak.

2- Echt zwelgen overkomt me zelden en als het dan toch gebeurt, sluit ik graag af met een frisse salade en een vinaigrette met een mooie zoet-zuurbalans. Kwestie van de spijsvertering wat te activeren. Feestjes met bevriende chefs kunnen al eens ontaarden in buitensporig wijnverbruik, maar daar geldt gewoonlijk het devies dat het leven te kort is om slechte wijn te drinken en ook na het nuttigen van drie tot vier flessen wijn heb ik zelden hoofdpijn. Niet mengen, is voor mij zeker de boodschap. Ik kijk altijd op van figuren die wijn, bier en sterke drank lustig en ongestraft door elkaar drinken. Veel hangt ook af van je fysieke en mentale fitheid. In een gestresste periode schijnt men gevoeliger te zijn voor de gevolgen van alcoholgebruik. Voor mij speelt het gezelschap ook een rol. Een geest die heel de nacht scherp staat en een lichaam dat actief blijft zal 's anderendaags minder last hebben van de overdaad.

3- Om eindejaar goed in te zetten, zou ik met een stevige aperitief beginnen, wat onmiddellijk de juiste toon zet, genre mojito of caïpirinha, cocktails die fris, fruitig en toch niet te zoet zijn. Ze klaarmaken voor de ogen van je gasten geeft wat extra cachet. Zorg voor voldoende ingrediënten, zodat het niet bij één cocktail blijft. Ook bij het organiseren van een feest geldt immers: goed begonnen is half gewonnen. Zorg voor de rest voor licht verteerbare gerechten, geen botertoestanden en hou de room voor de Ierse koffie. Zorg voor voldoende water zonder te overdrijven. De verlichte geesten die voor elk glas wijn ook een glas water drinken zijn zeker niet verkeerd maar ik nodig ze geen tweede keer uit.

Frank Van der Auwera: 'Ik heb een credo dat me behoedt voor veel eindejaarsrotzooi: het leven is te kort om slechte wijn te drinken'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234