Maandag 23/05/2022

Stoom uit Stef zijn oren

Mark Coenen is columnist bij De Morgen.

Elke zichzelf respecterende industrie reikt jaarlijks prijzen uit. De aardbeientelers kiezen een prinses, de druivenboeren zelfs een koningin. De openingsspeech van Ricky Gervais bij de Emmy's is legendarische vuilbekkerij in het kwadraat, in aanwezigheid van de crème de la crème - die zuur lachen als ze onderuit gehaald worden, maar inwendig juichen omdat ze belangrijk genoeg blijken om vermeld te worden.

Anno 2016 trekt de Vlaamse tv-industrie voor de uitreiking van haar prijzen naar Plopsaland en doet VTM niet meer mee (VTM bedankt voor televisiesterren, DM 5/4). Nieuwsanker Stef Wauters kreeg een nominatie als Beste presentator maar bedankte voor die eer. "Heel onze ploeg verdient zo'n nominatie", klonk het, "niet één persoon."

Hoe is het ooit zover kunnen komen?

Het gala van het Gouden Oog, de Gouden Bertjes, Humo's Poppoll: op eenvoudige afroep werden Sportpaleizen of casino's gevuld met glitterend, dikwijls betalend, applausvolk in avondkledij, dat zich achteraf op de place m'as-tu VIP graag liet fotograferen, een roemer lauwe cava en een trendy braadworst in de hand.

Om de kosten niet te hoog te laten oplopen, werd de laatste tijd op het Gala der tv-sterren de muziek zo hard gezet dat eenieder om halfeen met tinnitus de nacht in kon. Teken aan de wand, blijkt nu.

In 2016 kan men alleen dankzij de gulle sponsoring van de erven Samson en Gert Unlimited de schijn hooghouden, met als resultaat een volle zaal die zich collectief zit te schamen dat de ultieme tv-show van het jaar niet op tv wordt uitgezonden. Ik heb al begrafenissen meegemaakt waar meer gelachen wordt.

Een tv-prijzenshow zonder uitzending is te vergelijken met de sfeer van een voetbalmatch achter gesloten deuren. Weg magie, alleen het snuiven van het snot is hoorbaar. En een kwaad roepende trainer, omdat Vanden Borre zich weer aanstelt.

We gaan er prat op dat we goede televisie maken. Per capita de beste ter wereld, houden we onszelf voor. Maar de tv-show die het jaarlijkse hoogtepunt van tv-makend Vlaanderen zou moeten zijn, was al lang een koekoeksei.

Kostte een arm en een been, de mensen lagen er niet wakker van en de sponsors ook al niet. Die 300.000 euro die zo'n eenmalige show minstens kostte, werd in tijden van spaarzaamheid een Oosterweelbrug te ver.

De symbolische doodsteek van het format werd twee jaar geleden gegeven wanneer de sympathieke schobbejakken van De ideale wereld de trofee van Beste Informatieprogramma wegkaapten. Het tandengeknars van Stef Wauters overstemde toen al - terecht - de beats van de lokale dj.

Al jaren is er kritiek op de steeds wisselende categorieën en manieren van stemmen, waardoor de tv-sterren uiteindelijk een verplicht nummer werden waaraan iedereen zuchtend deelnam.

Vorig jaar won De ideale wereld - to add insult to injury - de juiste ster voor Beste Humor- en Comedyprogramma. Dankzij de stoom die toen uit Stef zijn oren kwam konden ze Doel een half jaar stilleggen.

Que faire? Een fusie van de tv-prijzen en de filmprijzen (zoals de BAFTA-awards in Engeland), een structurele samenwerking van één tv-zender met één geschreven orgaan (zoals de Televizier Ring in Nederland) in plaats van de surrealistische estafette van nu? Herman Van Molle terugroepen uit Zweden?

Alles kan beter, om eens een klassieker te citeren. Want veel slechter kan het niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234