Zaterdag 03/12/2022

Stookolie is slechts spreekwoordelijke druppel

De boeren hielden gisteren hun beloftes. Ze beperkten hun acties tot een dag, en daar zijn sukkelende automobilisten niet rouwig om. De manifestaties gingen ook pas na 10 uur van start, en voor de spitsuren waren de meeste tractorrijders alweer naar huis. Echte blokkades waren er enkel in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. In Antwerpen en Limburg lag het accent op gesprekken met lokale besturen.

Gent / Brussel

Eigen berichtgeving

Chung Tsey Chow / Cedric Lagast

Gespreksstof hebben de landbouwers genoeg. In tegenstelling tot de truckers was het de boeren gisteren ook helemaal niet te doen om de hoge stookolieprijs. Met deze actie wil de Boerenbond de overheid onder druk zetten om de beloftes van het verleden nu effectief uit te voeren. De tijd van praten is voorbij.

"We wachten nu al sinds mei '99 op onze dioxinevergoeding. Per bedrijf bedraagt die ongeveer zo'n 500.000 frank. Maar tot nu toe hebben we nog niets ontvangen. De overheid betaalde alleen de kleine bedrijven uit, maar de zwaarst getroffen landbouwers mogen wachten. We pikken dat niet meer. Laat iemand anders eens achttien maanden wachten op zijn geld. Die zou dat ook niet nemen. Onze vergoedingen voor het mest zijn al drie jaar lang niet uitbetaald. Normaal krijgt ieder bedrijf zo'n 10.000 frank per hectare. In '96 kregen we ons geld, maar voor '97, '98 en '99 kregen we nog niets. Waarom moet dat allemaal zo lang duren", vragen de boeren zich af.

De frustratie zit bij de landbouwers hoog. Volgens hen gaat het niet alleen om de dioxine- en mestvergoeding, maar is heel het beleid voor de landbouwers verkeerd. "Tegenwoordig moeten we alles op papier zetten. Al wat we doen, moeten we bijhouden, puur voor controle. Die administratie verzwaart ons werk. We hebben al bijna een secretaresse nodig voor al dat papierwerk, maar we kunnen die ons niet permitteren. Door het uitblijven van de vergoedingen zijn onze inkomsten met de helft gedaald. Vele beesten moeten we verkopen onder de kostprijs. Nu wil de overheid nog overal landbouwgronden inpalmen om er natuur- en bosgebied van te maken. Wij, landbouwers, zijn de enigen die zich ooit om het groen hebben bekommerd en nu pakken ze ons dat af. Het wordt allemaal teveel. Voor ons is de huidige situatie niet meer leefbaar. Maar we kunnen ons bedrijf niet stopzetten. Al ons kapitaal zit erin. Als we stoppen, zijn we alles kwijt. Al bijna een jaar proberen we te praten met de overheid. Maar de gesprekken losten niets op. Voor ons is nu de maat vol." Om 13 uur trokken drie delegaties naar de (verlaten) woningen van de Gentse ministers Verhofstadt, Van den Bossche en Dua. Daar staken ze een eisenpakket in de brievenbus. Met die symbolische actie willen ze de regering in Brussel onder druk zetten. De boeren willen geen persoonlijke beloftes van de ministers alleen, maar een engagement van de voltallige regering. Daarna blokkeerden de actievoerders urenlang verschillende kruispunten op de kleine ring en de Dampoort. Dat veroorzaakte opstoppingen in de aanpalende straten. Sommige chauffeurs waren het wachten beu en probeerden zich uit de file te manoeuvreren. Dat leidde op zijn beurt tot een enorme verkeerschaos. De betoging van de boeren zelf verliep eveneens zeer rustig.

Omstreeks 16 uur werden de meeste manifestaties over het hele land afgeblazen. De rijkswacht moest enkele keren met actievoerders onderhandelen om het verkeer vlot te trekken. Enkel in Gent was er om 17.45 uur een opstootje tussen manifesterende boeren en geïrriteerde chauffeurs. Volgens de ordediensten werkten de organisatoren goed mee om de blokkades op te ruimen en de boeren naar huis te zenden. De Boerenbond heeft naar eigen zeggen nooit gevreesd dat de acties, zoals bij de truckers, uitbreiding zouden nemen. "De truckers hadden geen koeien op stal staan die gemolken moesten worden."

Vandaag is het de beurt aan het Algemeen Boerensyndicaat om op straat te komen. De organisatie kondigde onder meer acties aan in Gent, Diksmuide, Oudenaarde en op het Brusselse Martelarenplein. Als de regering na twee dagen actie voeren nog steeds geen concrete stappen onderneemt, dreigen de boeren met nog hardere acties.

'Nu wil de overheid ook nog landbouwgrond gaan inpalmen voor natuur- en bosgebied'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234