Maandag 05/12/2022

AchtergrondHomofobie

‘Stoïcijns en zonder een greintje schuldbesef’: slachtoffer van bende die David Polfliet (42) vermoordde getuigt

Wake voor David Polfliet. Beeld Eric de Mildt
Wake voor David Polfliet.Beeld Eric de Mildt

‘Stoïcijns en zonder een greintje schuldbesef.’ Zo werden twee minderjarige straatovervallers omschreven in de jeugdrechtbank, amper twee weken voor ze in Beveren David Polfliet in een dodelijke val lokten. ‘Eén van de daders bedreigde mij nog voor de zitting op straat. Het stond in de sterren geschreven dat er ooit een dode ging vallen’, getuigt één van de slachtoffers.

Kristof Pieters

Vrijdag 13 maart 2020. Twee koppels besluiten in het centrum van Beveren nog een laatste keer op restaurantbezoek te gaan voor de lockdown in voege gaat. Het wordt een gezellige avond, die plots volledig omslaat. Op weg naar huis komen ze oog in oog te staan met twee van de drie verdachten van de moord op David Polfliet en toen nog maar 15 en 16 jaar.

Wapen

Wat er zich op straat afspeelde, staat bij de vier nog altijd in het geheugen gegrift. Eén van hen getuigt: “Het ging ontzettend snel. We hoorden plots kabaal achter ons. Iemand uit ons gezelschap zag hoe een van de twee plots in zijn zak greep en een pistool bovenhaalde. Hij had gelukkig de reflex om meteen een klap uit te delen, waardoor het wapen op de grond kletterde. We weten tot op vandaag niet of het een echt wapen was of een alarmpistool, maar op dat moment vrees je natuurlijk het ergste. Een normaal mens zou door de klap even groggy geweest zijn, maar die kerel krabbelde meteen recht en haalde een mes boven.”

Hoodie

Intussen waren er een aantal mensen op het rumoer afgekomen. Het waren de laatste gasten uit enkele cafés op de Grote Markt. Onder hen ook heel wat jongeren die getuigen dat de daders hen ook al hadden bedreigd, liefjes hadden lastig gevallen, en ga zo maar door. “De politie is meteen ter plaatse gekomen en heeft ook de camerabeelden bekeken. De daders droegen echter de kap van een hoodie over het hoofd en hadden een sjaal voor het gezicht. Met corona had het niks te maken, want op dat moment was er nog geen sprake van mondmaskerplicht. Ze waren duidelijk van plan om iemand te overvallen.”

De politie heeft op dat moment al enkele jongeren in het vizier, die al een hele tijd voor overlast zorgen in de omgeving van het centrum. Vooral uit supermarkt Albert Heijn komen er vaak klachten. Jonge onruststokers gooien er met groenten en fruit naar klanten, etenswaren worden in het rond gegooid en mensen lastiggevallen. Een aantal feiten wordt gebundeld en voor de jeugdrechter gebracht. Daar zijn de twee intussen al bekende gezichten.

Dit keer moeten ze zich verantwoorden voor de mislukte overval in Beveren, een geval van afpersing in Antwerpen en nog een handvol andere feiten. Eén van de slachtoffers komt voor de zitting een van de verdachten nog op straat tegen. “Ik zal diegene die me een slag heeft gegeven nog wel terugpakken”, klinkt het dreigend.

Geen schuldbesef

“Stoïcijns en zonder een greintje schuldbesef”. Zo worden de twee minderjarige knapen omschreven als ze voor de rechtbank verschijnen. Het is dankzij het recherchewerk van de politie Beveren dat ze aan enkele overvallen gelinkt konden worden. Ze worden herkend op basis van foto’s die speurders aan de slachtoffers tonen. Veel moeite om te ontkennen, doen ze evenwel niet. Ze lijken erop te vertrouwen dat ze er met opnieuw met voorwaarden vanaf gaan komen. Het vonnis valt pas op 25 maart.

De rechtszaak had blijkbaar weinig indruk gemaakt, want amper twee weken na de zitting lokken ze op vrijdag 5 maart David Polfliet (42) in de val via de datingapp Grindr. Wat er zich precies heeft afgespeeld in het park Hof ter Welle blijft voorlopig nog onduidelijk, maar bij de schermutseling kreeg David alleszins een fatale messteek, waardoor hij ter plaatse doodbloedde. De jongeren worden ervan verdacht eerder ook twee andere homoseksuelen op dezelfde manier te hebben benaderd. Ook daarbij was sprake van een wapen en werden de slachtoffers beroofd.

De plaats waar David Polfliet werd gevonden Beeld BELGA
De plaats waar David Polfliet werd gevondenBeeld BELGA

Geen homohaat

De slachtoffers van de overval een jaar geleden twijfelen er daarom sterk aan dat het motief homohaat zou zijn. “Het waren wellicht gewoon makkelijke doelwitten van wie men dacht dat ze achteraf niet naar de politie zouden stappen.” Dat het uiteindelijk tot moord zou leiden, verrast hen niet.

“We hebben het zelfs voorspeld. Na de zitting op de jeugdrechtbank koesterden we eerst nog een beetje hoop dat ze weer op het rechte pad zouden raken, maar hun normvervaging was blijkbaar al te ver gevorderd. We wisten dat dit een tikkende tijdbom was. Vroeg of laat zou het niet meer bij dreigementen blijven en zouden ze steken. Toen we het nieuws van de moord vernamen, dachten we eigenlijk meteen dat dezelfde jongens verantwoordelijk waren. Een vermoeden dat jammer genoeg al snel bevestigd werd.”

Blijvend trauma

De moord heeft bij de vorige slachtoffers heel wat losgemaakt. “We hadden het na een jaar een beetje kunnen plaatsen, maar nu is er plots het besef dat ook wij slachtoffer hadden kunnen zijn. Het trauma blijft sowieso. Als we iemand met een kap ’s avonds over straat zien lopen, gaan we er in een wijde boog omheen. Het is soms confronterend hoe zoiets je leven deels gaat bepalen.”

Op 25 maart velt de jeugdrechtbank een vonnis in hun zaak. “Maar dat is niet meer dan een juridische formaliteit. De twee zitten nu opgesloten en zullen zich moeten verantwoorden voor veel zwaardere feiten. Het is vooral jammer dat ouders, school, politie, rechtbank en bij uitbreiding de hele maatschappij niks konden ondernemen om dit drama te voorkomen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234