Woensdag 20/01/2021

Stoere tannat

Het is een fenomeen van de laatste decennia. Je kunt geen druif vinden in Frankrijk of ergens in de nieuwe wereld probeert men te bewijzen dat het beter kan. Soms met succes. De sauvignon uit de Loire levert knappe resultaten op in Nieuw-Zeeland. De cabernet van de Médoc kreeg een remake in Napa Valley. De syrah van de Rhône werd omgedoopt tot shiraz in Australië. De malbec van Cahors is nu de nationale druif van Argentinië.

En dan is er ook nog de minder bekende tannat, die in Frankrijk vooral voorkomt in twee kleine appellaties: Madiran en Saint-Mont. Beide liggen in de Franse Sud-Ouest, niet ver van de Pyreneeën. De Franse koloniaal Harriague plantte tannat aan in Uruguay, nabij de stad Salto. De naam 'tannat' zou kunnen verwijzen naar tannine, of gewoon 'tan': donkere kleur. Denk aan het woord 'getaand' in onze eigen taal.

Anno 2015 waren er in Frankrijk 3.000 hectare van aangeplant en 1.800 in Uruguay. Voor gezondheidsfreaks is het goed om weten dat de druif erg rijk is aan procyanidine (PAC), wat een gunstig effect zou hebben op de bloedvaten. Tannat-regio's tellen dubbel zoveel 90-plussers als normaal. De tanninerijkdom van de druif vraagt om eiwitrijke voeding. In de Sud-Ouest is eend het lokale succesgerecht. In de Madiran moet de tannat niet alleen afrekenen met een hoog tanninegehalte, maar ook met een hoge zuurgraad. In Uruguay vormen beide nauwelijks een probleem, omdat de zon er rijkelijk schijnt en de grond er minder zuur is. De wijnen zijn het ontdekken waard.

Voltreffer

Sappige neus van geperst rood en zwart fruit met nadruk op cassis en gekonfijte braam, zonder houtopsmuk. In de mond gul en rond, met een fraaie terugkeer van herfstfruit en perfect rijpe tannine. Voltreffer waar je gewoon zo kunt van genieten. (14% alc.)

Garzon Tannat 'Varietales', Uruguay 2014,

Ad Bibendum, 13,20 euro HHHH

Vurige Latino

Erg donker getint en een ouverture met veel peper, kers-op-alcohol en braam. De aanzet ligt helemaal in het verlengde van de neus, met pittige kruiden, lichtjes korrelige textuur en een vurige finale met krokante tannine. Misschien wel beter bij grillade van rund dan bij eend. (14,5% alc.)

Stagnari Tannat Viejo 'Terroir Salto', Uruguay 2014, Matthys Wines, 19 euro HHHH

Ratatouille en eendenborst

Mooi geconcentreerd van tint en neus. Een jaartje rust of decanteren kunnen hem nog expressiever maken, maar hij is sowieso genietbaar bij een ratatouille, stoofpot of inderdaad, eendenborst. (13,5% alc.)

Château de Viella 'Tradition', Madiran 2012, Delhaize, 5,99 euro HH

Jasje tegen de warmte

Zomer in aantocht? Super, maar hoe hou je die flessen koel zonder rond te zeulen met ijs en ijsemmers? De nieuwe Pulltex Cooler Bag, die je vooraf in de diepvries legt, snoert je fles tot aan de hals dicht in een ijskoud jasje. Voor champagne, witte wijn en bierflessen van 75 centiliter.

girbal.be

In de frigobox

Brouwerij Saint-Feuillien heeft een fijn terrasbier gebrouwen met onze kust in het achterhoofd: een IPA met een Belgische twist. Oranjekleurig en expressief en hoppig van aroma. De zachte aanzet wordt gecounterd met citrus en hars. Bitterfris van afdronk en slechts 5,5 % ABV.

st-feuillien.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234