Dinsdag 30/05/2023

Stoelendans op de VRT-nieuwsdienst

VAN HOT NAAR HER. Vier jaar zat Phara de Aguirre in de zetel van Panorama om reportages in te leiden en af en toe haar eigen werkstukken aan te kondigen. Vanaf september ruilt ze Canvas voor Eén, waar ze het nieuwe gezicht van Koppen wordt. De verhuizing van De Aguirre is de zoveelste personeelswissel op de VRT-nieuwsdienst, waar vanaf september nog weinig bij het oude blijft. Een overzicht.

Phara de Aguirre

Van 'Panorama' naar 'Koppen'

Terzake, Phara, Panorama. Wie Phara de Aguirre zegt, zegt Canvas. Maar daar komt nu een einde aan: vanaf september gaat ze Koppen presenteren en reportages maken voor het Eén- programma.

"Ik ken mezelf en weet dat ik na ongeveer vier jaar nood heb aan nieuwe prikkels", zegt De Aguirre over haar overstap. "Ik ben geen lange blijver en wil nieuwe dingen kunnen bijleren. Ik heb het gevoel dat ik de vijf minuten durende reportages onder de knie heb, nu wil ik dat gevoel ook bij de reportages voor twaalf minuten hebben."

Helemaal onbekend terrein is Koppen niet voor De Aguirre: ze maakte er al enkele reportages voor, waaronder onlangs nog de getuigenis van VRT-journalist Riadh Bahri over zijn depressie. "Maar tot nu toe heb ik voor Koppen alleen reportages gemaakt over onderwerpen die mijn pad kruisten. Vanaf september zal ik ook andere, soms minder evidente reportages moeten maken."

Verschil is relatief

Dat ze Canvas verruilt voor Eén, het serieuze werk van Panorama voor het lichtere van Koppen, is een deel van de uitdaging. "Panorama is bijna een evidentie. Bij Koppen werk je voor een groter publiek. Dat is spannend: kan ik het ook voor zo veel mensen? Al is het verschil tussen Eén en Canvas ook relatief. Ik heb al Panorama-reportages gemaakt die nadien werden ingekort voor Koppen XL, zonder dat daarvoor een woord moest worden veranderd."

Wie Phara opvolgt bij Panorama is nog niet bekend. Het langstlopende VRT-programma krijgt in ieder geval wel nog een plaatsje op het vernieuwde Canvas.

Kathleen Cools: van 'Reyers laat' naar 'Terzake laat'

Anderhalf jaar geleden ruilde Kathleen Cools Terzake voor Reyers Laat. Met het opdoeken van dat programma maakt ze de omgekeerde beweging, al blijft ze wel 's avonds laat op post. Het vernieuwde Terzake laat, dat ze afwisselend met Annelies Beck zal presenteren, sluit de avond op Canvas af.

Lieven Verstraete

Van 'Terzake' naar 'Het journaal'

Op het vernieuwde Canvas en in Reyers Laat is er voor Lieven Verstraete geen plaats meer. Gelukkig komt er een plaatsje vrij bij Het journaal door het vertrek van deeltijds nieuwsanker Bart Schols. Verstraete gaat dus opnieuw ankeren, iets wat hij een tiental jaar geleden ook al deed. Daarnaast gaat hij ook De vrije markt presenteren, het sociaal-economische magazine dat Eén op zaterdagmiddag uitzendt.

Tim Verheyden

Van 'Koppen' naar 'Het journaal'

In zijn twee jaar bij Koppen groeide Tim Verheyden uit tot een van de pleitbezorgers van storytelling voor journalisten: hoe vertel je je nieuwsverhaal op een zo goed en toegankelijk mogelijke manier. Zijn reportage over suiker, waarbij hij zelf een maand suiker vermeed, geldt als een van de typevoorbeelden. Verheyden mag voortaan bij Het journaal het belang van storytelling gaan verkondigen, zodat de traditionele nieuwsreportages net dat tikkeltje extra krijgen.

Danira Boukhriss

Van 'Het journaal' naar 'Koppen XL'

Met het ondertussen ter ziele gegane Login deed Danira Boukhriss haar eerste schermervaring op. Sindsdien was ze reporter bij Het journaal, een job die ze vanaf september gaat combineren met Koppen XL. Iedere maandag kondigt Boukhriss een actuele buitenlandse reportage aan.

Annelies Van Herck

Voltijds bij 'Het journaal'

Eén keer per week een inleidend praatje opnemen voor Koppen XL: een voltijdse job is het niet. Annelies Van Herck deed het de voorbije jaren, maar koos ervoor om nu plaats te ruimen voor Boukhriss. Van Herck wordt weer voltijds anker van Het journaal.

Bart Schols

Van 'De wereld vandaag' naar 'De afspraak'

De pitbull van de nieuwsdienst. Bart Schols maakte de voorbije jaren naam als volhardend anker op Radio 1 en krijgt nu

de zware taak om Canvas mee een nieuw elan te geven. Het nieuwe nieuwsmagazine De afspraak opent de avond van Canvas en zal in sterkte mate bepalen of de vernieuwing van Canvas lukt of niet.

Xavier Taveirne

Van 'De ochtend' naar 'De wereld vandaag'

Het vroege opstaan wat beu koos Xavier Taveirne na drie jaar De ochtend voor een normaler werkritme. In plaats van op te staan met het nieuws, mag hij vanaf september de actualiteit van de dag overschouwen in De wereld vandaag en proberen Bart Schols te doen vergeten.

Dennis van den Buijs

Van 'Bonus' naar 'De ochtend'

De ochtend is het belangrijkste blok op de radio en als nieuwszender kun je er mee de agenda van de dag bepalen, iets waar De ochtend de voorbije jaren moeilijk in slaagde. Met de 28-jarige Dennis van den Buijs schuift Radio 1 nog een jonge kracht naar voor voor het ochtendblok. Van den Buijs presenteerde het programma al tijdens vakanties en moet er samen met blijver Ruth Roets voor zorgen dat De ochtend relevant blijft.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234