Zaterdag 04/02/2023

Stoelendans in Vlaams parlement na zege N-VA

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De traditionele stoelendans na de verkiezingen blijft in het Vlaams parlement voor de meeste partijen beperkt. In totaal zijn er zondag tien Vlaamse parlementsleden rechtstreeks verkozen, vijf N-VA'ers, vier sp.a'ers en een Vlaams Belanger.

Bij de N-VA-fractie zijn er, door de grote winst voor de partij, een aantal verschuivingen op til. De puzzel is behoorlijk ingewikkeld en de partij is er nog niet helemaal uit, maar een en ander tekent zich wel al af.

Zeker is dat Bart De Wever en Helga Stevens naar de Senaat gaan. Volgens de partijwoordvoerster is het evenwel nog niet zeker dat ze het Vlaams parlement verlaten, want N-VA moet namelijk ook drie gemeenschapssenatoren aanduiden, dat zijn er twee meer dan voorheen. Stevens was in de vorige legislatuur al gemeenschapssenator.

Als De Wever en Stevens gemeenschapssenator zouden worden, dan zijn Patrick De Groote en Liesbeth Homans, die nu in het Vlaams parlement zetelt, de opvolgers voor de rechtstreekse senaatszetels. Volgens de partijwoordvoerster is het alvast zeker dat Homans het Vlaams parlement niet verlaat. Mogelijk kan ze nog als gemeenschapssenator aangeduid worden. Als De Wever en Stevens het Vlaams parlement wel verlaten, dan komen Frank Boogaerts en Marius Meremans is beeld als Vlaamse opvolgers.

Sophie De Wit gaat al zeker naar de Kamer. Goedele Vermeiren zal De Wits zetel in het Vlaams parlement overnemen. Vlaams fractievoorzitter Kris Van Dyck is als Antwerps lijstduwer rechtstreeks verkozen in de Kamer. Officieel ligt het nog niet vast, maar wellicht blijft Van Dyck in het Vlaams parlement. De eerste opvolger op de Antwerpse lijst is Bart Wollants.

Peumans blijft in Vlaams halfrond
Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans is in Limburg verkozen voor de Kamer, maar hij blijft zoals aangekondigd in het Vlaamse halfrond. Peter Luykx of Veerle Wouters volgen hem op.

sp.a
Binnen de Vlaamse sp.a-fractie zijn er vier rechtstreeks verkozenen. Peter Vanvelthoven heeft duidelijk gemaakt dat hij overstapt naar de Kamer. Ludo Sannen is zijn opvolger in het Vlaams parlement. Frank Vandenbroucke ruilt het Vlaamse halfrond voor de Senaat. Else De Wachter kan zich daardoor opwarmen om opnieuw naar het Vlaams parlement te trekken.

Onduidelijkheid rond Gennez
Rond de plannen van sp.a-voorzitster Caroline Gennez is er nog onduidelijkheid. Als ze in het Vlaams parlement blijft, gaat Güler Turan in haar plaats naar de Kamer. Die wordt in het Vlaamse halfrond dan op haar beurt vervangen door Inga Verhaert. Ook als Gennez de overstap naar het federale niveau maakt, komt Inga Verhaert in beeld als Vlaamse opvolgster.

Janssens blijft wellicht
Antwerps burgemeester Patrick Janssens is verkozen voor de Kamer. Normaal gezien zal hij in het Vlaams parlement blijven en in dat geval neemt David Geerts zijn Kamerzetel over.

Vlaams Belang
Voor Vlaams Belang geraakte Filip Dewinter verkozen in de Senaat. Hij zal echter zetelen als gemeenschapssenator en behoudt dus zijn zitje in het Vlaamse halfrond.

In de fracties van Open Vld, CD&V, LDD en Groen! verandert er voorlopig niets. (belga/eb)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234