Dinsdag 20/10/2020

Stoelendans in Kamer en Senaat na regionale verkiezingen

Zoals gebruikelijk gaan de verkiezingen ook nu weer gepaard met een stoelendans in de parlementen. Kamer en Senaat mogen eind deze maand een 20-tal opvolgers verwelkomen van verkozenen die verhuizen van het federaal parlement naar het Vlaamse parlement. Het gaat vooral om partijkopstukken.

Vlaams Belang: 1 wissel
Bij het Vlaams Belang raakten vijf federale parlementsleden verkozen in het Vlaams parlement. Het gaat om partijvoorzitter Bruno Valkeniers, Kamerfractieleider Gerolf Annemans, de Kamerleden Guy D'Haeseleer en Linda Vissers en senatrice Anke Van dermeersch. Van de vijf maakt enkel Linda Vissers de overstap, de anderen nemen hun mandaat niet op. Vissers wordt in de Kamer opgevolgd door Chris Janssens.

Liberalen: 2 of drie wissels
Bij de Vlaamse liberalen raakten ex-voorzitter Bart Somers, Kamerfractieleider Bart Tommelein en senator Jean-Jacques De Gucht verkozen. Tommelein wordt in de Kamer opgevolgd door Roland Defreyne, De Gucht in de Senaat door Ann Somers. Of Bart Somers al dan niet in de Vlaamse assemblee gaat zetelen, is nog niet duidelijk.
Maakt hij toch de overstap, dan neemt Frank Wilrycx zijn plaats in.

Sp.a: 2 verhuizen
Voor sp.a verhuizen Kamerfractieleider Peter Vanvelthoven en gewezen minister Freya Van den Bossche naar het Vlaams parlement. De nieuwkomers in de fractie worden dan respectievelijk Cathy Plasman, die van Groen! komt en nu de sp.a-fractie in de Gentse gemeenteraad leidt, en Magda Raemaekers, die tijdens de vorige legislatuur al eens vanop de reservenbank mocht invallen.

CD&V & N-VA: Elk één, wachten op Leterme
Door de evenwichtig samengestelde CD&V/N-VA-kartellijst van 2007 wijzigt het aantal zetels van beide partijen niet door het verdwijnen van Jo Vandeurzen (CD&V) en N-VA-voorzitter Bart De Wever uit de Kamer. Vandeurzen wordt opgevolgd door N-VA'er Peter Luyckx, die eerder al Vervotte verving toen die minister was, en de plaats van De Wever wordt ingenomen door CD&V'ster en burgemeester van Zoersel Katrien Schryvers. Schryvers diende haar Kamerzitje in te leveren toen Vervotte begin dit jaar besliste om niet in de regering-Van Rompuy te stappen.

Of senator en gewezen premier Yves Leterme zijn zitje in het Vlaams parlement gaat innemen, is nog niet duidelijk. Doet hij dat wel, dan keert de voorzitster van Vrouw & Maatschappij Els Van Hoof terug naar de Hoge Vergadering.

LDD-Kamerlid Ulla Werbrouck tot slot wordt opgevolgd door Paul Vanhie.

Ingewikkelder aan Franstalige kant
Langs Franstalige kant ziet het plaatje er nog iets ingewikkelder uit.

Bij de PS ruilt voorzitter Elio Di Rupo het halfrond van de Kamer in voor het Waals parlement. Schepen in Thuin, Philippe Blanchart, volgt hem op. Isabelle Privé, provincieraadslid in Henegouwen, neemt dan weer de plaats in van Kamerlid Sophie Pécriaux. Ook zijn verkast naar Namen. André Flahaut is ook verkozen in het Waals parlement, maar blijft de Kamer trouw. PS-senatrice Olga Zrihen neemt wel haar zitje in Namen op. Daardoor komt Franco Seminara, die de vorige legislatuur al enkele weken zetelde in de Hoge Vergadering, terug naar de Senaat.

Bij de Franstalige liberalen verandert ook één en ander. Zo neemt de burgemeester van Burdinne, Luc Gustin, de plaats in van Kamerlid en partijwoordvoerder Pierre-Yves Jeholet. Ook Jean-Luc Crucke verlaat de Kamer, waardoor Françoise Colinia doorstoomt naar het Paleis der Natie. Jeholet en Crucke zaten eerder ook al in het Waals parlement.

Het FDF krijgt straks een derde Kamerlid, in de persoon van schepen van Sint-Genesius-Rode Eric Libert, die eerder al zetelde in de Kamer. Libert vervangt Florence Reuter. Verschillende Franstalige parlementsleden raakte ook verkozen in het Brussels parlement. Dat is onder meer het geval voor FDF-voorzitter Olivier Maingain en MR-Kamerlid Corinne De Permentier. De twee blijven echter in de Kamer zetelen.

Federaal staatssecretaris Bernard Clerfayt (FDF) neemt wellicht wel zijn zetel op in Brussel. Daardoor is Libert meteen zeker van zijn Kamerzetel. Of François-Xavier de Donnea zijn Brusselse zetel opneemt, is nog niet duidelijk.

Verder rijst de vraag of Senaatsvoorzitter Armand De Decker de Hoge Vergadering verlaat of niet. Dat gebeurt zeker indien de MR in Brussel in de regering stapt. Dan wordt De Decker Brussels minister-president. In dat geval komt de niet-benoemde burgemeester van Wezembeek-Oppem François van Hoobrouck de Senaat binnen.

Tot slot verlaat ook MR-senator Jacques Brotchi de Hoge Vergadering. Brotchi is gecoöpteerd, zodat de partij iemand anders kan opvissen.

Bij het cdH trekt ook Véronique Salvi naar het Waals parlement. Zij wordt in de Kamer vervangen door Hélène Couplet-Clément. Een ander Kamerlid, Maxime Prévot, doet hetzelfde. Zijn opvolger is Virginie Davreux.

CdH-senator Francis Delpérée verandert niet van assemblee. Anne Delvaux, verkozen in het Europees parlement, doet dat wel. Zij krijgt als vervangster Vanessa Matz, die nu al gecoöpteerd is. Matz zelf wordt wellicht opgevolgd door Jean-Paul Procureur, die net naast een zitje in het Waals parlement greep. (belga/edp)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234