Stinkluiers zijn nog ergens goed voor
A propos
Recyclebedrijf Knowaste uit het Nederlandse Arnhem begint in september met de inzameling van gebruikte babyluiers en doekjes. Arnhem is daarmee de eerste gemeente in Europa waar ouders gebruikte kunststof luiers gescheiden kunnen inleveren. Kunststof luiers zijn niet biologisch afbreekbaar. Gebruikte luiers vormen daardoor een enorme afvalberg. Knowaste heeft een techniek ontwikkeld waarmee uit de gebruikte luiers hoogwaardig papierpulp en plastic teruggewonnen kan worden. Van de luierberg blijven na verwerking geen resten meer over, zo garandeert het bedrijf. Het is de bedoeling dat ouders de vuile luiers verzamelen in gratis papieren zakken. In de zakken kunnen zo'n dertig tot veertig luiers en doekjes. De zakken zijn luchtdicht afsluitbaar om vieze luchtjes tegen te gaan. Knowaste kan op jaarbasis honderd miljoen kilo luiermateriaal verwerken. Dat is ruim de helft van alle vieze luiers in Nederland. Verwacht wordt dat de luierinzameling in een behoefte voorziet. Ouders met luierkinderen hebben te veel afval voor de gewone vuilnisbak. In gemeenten waar inwoners per vuilniszak moeten betalen, kost het weggooien van luiers kapitalen. Veel gemeenten klagen over het illegaal weggooien van vieze luiers. De inzameling van Knowaste is gratis.
Vaginamonologen bij noorderburen
Ze zijn al vijf jaar een succes in de grote steden op aarde: de 'vaginamonologen' van allerlei vrouwen, die door de Amerikaanse schrijfster Eve Ensler werden opgetekend. Uitvoeringen van die monologen zijn vanaf eind augustus ook in Nederlandse theaters te horen. Ze worden uitgesproken door onder andere Corry Brokken. In totaal doen dertig bekende vrouwen mee. Iedere avond is het een verrassing welke drie er op de planken zullen staan om te verwoorden wat andere vrouwen over hun vagina te zeggen hadden. Ensler sprak met oude, jonge, gehuwde, vrijgezelle, heteroseksuele, lesbische, katholieke, protestantse, joodse, islamitische, blanke en zwarte vrouwen. Ze zag het als een missie, want "de intieme plekken van een vrouw zijn net de Bermuda-driehoek, je hoort er later nooit meer wat van". Toch viel het uiteindelijk wel mee vrouwen aan de praat te krijgen: "In het begin waren de vrouwen wat afhoudend, een beetje verlegen, maar vanaf het moment dat ze met praten begonnen, waren ze niet meer te stoppen."
Zuid-Afrikaan mogelijk tweede ruimtetoerist
De Zuid-Afrikaanse informaticus Mark Shuttleworth kan in april of oktober 2002 de tweede ruimtetoerist worden. Hij treedt daarmee in de voetsporen van de Amerikaan Dennis Tito, die na veel controverse in april met een Russische Sojoez naar het ISS vloog. Volgend jaar worden twee 'taxivluchten' naar het ISS verzorgd, waarbij één of twee stoeltjes aan niet-beroepsruimtevaarders worden verkocht. In een Sojoez is plaats voor drie mensen.