Vrijdag 21/02/2020

Stille nacht, gevaarlijke nacht

Een verdienstelijke poging om een coole Nederlandse thriller te maken, maar het uitgangspunt wordt onvoldoende gebruikt

Thriller l Stille nacht HH

Nico Krols

Nee, Stille nacht heeft geen uitstaans met lieflijke kersttaferelen. Voor de rest heeft regisseur Ineke Houtman, eerder verantwoordelijk voor het aardige Polleke (2003), weinig verrassingen in petto.

In het begin zie je Laura (Caro Lenssen) bij de psychotherapeut (rol van Victor Löw, die er zoals gewoonlijk een beetje over gaat) haar verhaal doen over de verschrikkingen die zij en haar vriendinnen hebben doorstaan in de buurt van hun campus. Wanneer in het aanpalende bos voor de vierde keer een meisje brutaal wordt verkracht, richt Emma (Liesbeth Kamerling), een van die vriendinnen, een comité op om de lakse directie op haar plichten te wijzen en om elkaar te beschermen.

Zo spreekt de meidengroep af dat ze elkaar in het donker altijd zullen begeleiden over het fietspad dat door het bos loopt. Op een dag is Marieke (Victoria Koblenko) te laat en fietst ze alleen naar huis. Zij ontsnapt niet aan de verkrachter.

De meisjes nemen zelf het heft in handen, stellen een daderprofiel op en gaan achter enkele verdachten aan. Marieke herinnert zich stukje bij beetje relevante details, zoals het klikgeluid van een broeksriem.

Origineel? Niet echt. Stille nacht begint nochtans veelbelovend. Cameravoering en montage zijn conventioneel, maar verzorgd en geconcentreerd op het verhaal. De vertolkingen zijn uitstekend, maar helaas biedt het scenario niet meer dan een doordeweekse aflevering van een tv-detective. Telkens de meisjes iemand verdenken is dat gebaseerd op wel erg naïeve veronderstellingen. Zal het tienerpubliek, voor wie de film ongetwijfeld bedoeld is, wel zo goedgelovig zijn?

Uitgerekend de scène die de rest van het verhaal in gang duwt, is niet geloofwaardig. Marieke stopt voor een tak die over het pad ligt. Voor iemand die bang is, talmt zij wel erg lang om verder te fietsen. En de directie neemt ook nogal karikaturale beslissingen.

De ontknoping is teleurstellend, niet zozeer omdat ze voorspelbaar is - "waar volkswoede al niet toe kan leiden", mompelt de bibliothecaris - ze is vooral niet origineel. Bovendien liggen enkele educatieve thema's er wel erg dik op. Mag je het recht in eigen handen nemen? Hoe ver mag je in iemands privacy doordringen? Hoe makkelijk ga je alle mannen over dezelfde kam scheren? Hoe Marieke met haar verkrachting tracht om te gaan krijgt dan weer nauwelijks aandacht.

Stille nacht is een verdienstelijke poging om een coole Nederlandse thriller met dappere, geëmancipeerde meisjes te maken. Maar het interessante uitgangspunt wordt onvoldoende gebruikt. De film is enkel te zien in Metropolis in Antwerpen, speciaal voor de Nederlanders wellicht.

REGIE Ineke Houtman VERTOLKING Caro Lenssen, Christel Oomen, Victoria Koblenko, Liesbeth Kamerling, Josefien Hendriks LAND Nederland speeldUUR 90 minuten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234