Zaterdag 08/08/2020

STIJN VAN DE VOORDE

Stijn Van de Voorde is te horen op Studio Brussel en elke woensdag te lezen in Cult.

Op een zekere dag dacht iemand in het Antwerpse: "Wacht eens, we hebben sinds 1993 geen deftig bloementapijt meer op onze Grote Markt gezien. Laten we daar eens werk van maken." Zo geschiedde. Dankzij een beetje historisch duw- en trekwerk bleek het Antwerpse stadhuis plots 450 jaar oud. In het kader van de kersverse marketingcampagne Atypisch Antwerpen besloot een bevoegde instantie de verjaardag van het gebouw op een typische manier te vieren: met een bloementapijt. Morgen zien we het resultaat. Als een stad iets voor zijn volk organiseert, komt daar gegarandeerd gemor van. Mensen zien 'hun belastinggeld' traditiegetrouw liever naar iets anders gaan: de heraanleg van een voetpad of de plaatsing van een fluo speeltuig in een buurtparkje. Je kunt niet iedereen tevreden stellen. Wie bang is voor zure regen mag nooit meer buiten komen.

En toch, mensen houden van bloemen en dat is niet verwonderlijk. Hun vurige kleuren hebben een functie. Ze trekken hoofdzakelijk insecten (om de bestuiving te bevorderen), maar ook vrouwen (om de romantiek aan te wakkeren) aan. Hun pracht en praal is zowel een zegen als een vloek. Insecten snuffelen aan de meeldraden, maar mensen plukken alles wat hen aantrekt. In een bloementapijt zie je geen helmgras of bamboe. De ontwerpers verkiezen eerder felle, fancy kleuren. Begonia's zijn de grootste slachtoffers van bloementapijten en corso's. Wat het Joodse volk heeft meegemaakt tijdens de Tweede Wereldoorlog, ervaren begonia's tweejaarlijks in onze hoofdstad: totale vernietiging. Vorige zomer sneuvelden bijna 1 miljoen begonia's op de Brusselse Grote Markt. Ik besef dat dit een zeer slechte en onrespectvolle vergelijking is. Een bloementapijt straalt volgens de ontwerpers immers altijd een vredelievende boodschap uit. Dat kun je van de nazi's niet zeggen. Vorig jaar stond het Brusselse tapijt in het teken van 50 jaar Turkse immigratie in België. De motieven waren gebaseerd op de beroemde Turkse kelims. Een dergelijke verjaardag zouden Hitler en zijn gevolg nooit vieren.

Niemand maakt zich zorgen over hoe het tapijt er morgen in Antwerpen zal uitzien. Anne-Mie Van Kerckhoven is een gerespecteerde kunstenares. Ze speelde bovendien ooit in een noiseband met Mauro Pawlowski, wat in Antwerpen een garantie is voor eeuwig respect. Het centrale motief wordt een cirkel (met veel rood en wit), die de eenheid van de stad en de mensen moet oproepen. Een #helfie, maar dan met bloemen. Meer mag ik nog niet verklappen.

Mensen houden niet meer van lange, saaie boswandelingen. Op natuurlijke wijze staan bloemen te wijd verspreid in het landschap. Waarom zou je minutenlang stappen zonder een deftige ruiker waar te nemen? Een bloementapijt brengt alles samen. Toeschouwers zien veel in korte tijd, terwijl ze voortdurend binnen een straal van 100 meter rond een verzorgde taverne blijven. Op safari heb je veel geluk nodig om een tijger in het wild te treffen. Wel, in de zoo zie je er gegarandeerd eentje. Het is dan wel een lui exemplaar met een vuile vacht, maar de garantie dat je er zéker eentje ziet, spreekt ons aan. Het is niet anders met bloementapijten. Ga maar eens wandelen in het bos of op de heide. De kans dat je onderweg visueel contact maakt met een begonia is nihil. Bespaar je de moeite.

Begonia's zijn niet eens de meest funky bloemen op aarde. Toch zijn hun volle vorm en breed kleurenpalet interessante eigenschappen voor de aanleg een bloementapijt. De orchis italica (waarvan de bloem op een mannetje lijkt) of de antirrhinum (waarvan de bloem op een doodshoofd lijkt) zijn natuurlijk veel cooler, maar niet in grote hoeveelheden beschikbaar. Laten we het vooral ook niet te ver zoeken. De mooiste liedjes werden geschreven over de eenvoudigste bloemen: rozen ('Where the Wild Roses Grow', Nick Cave & Kylie Minogue), madeliefjes ('Push the Little Daisies', Ween) en zonnebloemen ('Sunflower', Paul Weller). Willy Sommers stelde ooit zelfs een bruidsboeket samen op basis van zeven anjers en zeven rozen. Zoiets kost tegenwoordig in een bloemenwinkel ongeveer 15 euro. Het kan niet elke dag feest zijn. Maar morgen dus wel, in Antwerpen. Prachtig weer, duizend pintjes, een jarig stadhuis én een bloementapijt; de belangrijkste ingrediënten voor een zomers festijn zijn aanwezig. Zet in het midden van het tapijt nog een mechanische stier en het feest is compleet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234