Coronacrisis
Stijladvies via livestream of een ‘fashion drive-in’: zo pakken modeboetieks de lockdown creatief aan
Musea geven virtual tours, horecazaken promoten de verkoop van waardebonnen en kappers openen voor het eerst op maandag in plaats van in het weekend. En ook de modeboetieks zoeken creatieve oplossingen om de komende weekends hun klanten te bereiken, via een fashion drive-in bijvoorbeeld.
“Dus, belangrijk om te onthouden: kleine mensen, kleine handtassen. Grote mensen, grote handtassen.” Liesbeth Verlinden toont zaterdagmiddag live voor de camera op welke manieren je een kleurrijke zomerjurk kan stylen en geeft de kijkers meteen wat algemeen stijladvies mee.
Ze is in house-styliste voor La Bottega, de Hasseltse modeboetiek die net als alle andere de komende drie weekenden de deuren verplicht dichthoudt. Dit kan, zeker voor kleinere boetieks, een regelrechte ramp betekenen. Maart is voor modewinkels doorgaans een topmaand, met veel communie- en huwelijksfeesten in het vooruitzicht. Maar vooral een maand waarin het goede weer velen goedgezind en met goesting in iets nieuws de stad in drijft.
“Het is niet evident om positief te blijven, maar als je niets doet, krijg je ook niets”, zegt La Bottega-zaakvoerster Karine Valy. De komende weekenden kan je op hun social media een twee uur durende livestreaming volgen, waarop kijkers meteen ook vragen kunnen stellen, over een specifieke outfit of ander stylingadvies. Wie via de webshop aankoopt, kan die bovendien meteen oppikken in de fashion drive-in, een leuk bedachte naam voor wat in principe gewoon de parking achter de winkel is. “Daar is het dan een kwestie van het veilig te overhandigen”, lacht Verlinden. “Er is best wat verkocht online,” vertelt Valy na de eerste uitzending, “en ik rij straks nog met mijn zoon rond om enkele aankopen bij klanten thuis af te leveren. We dragen allemaal ons steentje bij.”
Via facetime
Ook Julie Marynen van het Antwerpse Step by Step schakelde haar tienerdochter in. Zij fotografeerden samen verschillende outfits om de Instagram-account extra te voeden. Maar ook en vooral: om positiviteit te blijven uitdragen. “Persoonlijk contact met de klanten, al is het dan digitaal, is nu meer dan ooit van belang. Misschien kunnen we in deze tijden van afzondering nog dichter bij de mensen komen.” Ze denkt eraan eindelijk werk te maken van personal shopping, iets waar klanten al jaren om vragen. “We zouden bij de mensen thuis kunnen gaan om hun garderobe te bekijken, of via facetime stijladvies geven. Dit is toch het ideale moment voor een lentepoets, iedereen zit thuis nu.” (lacht)
Maar de vraag is natuurlijk ook: wat als de verplichte sluiting weken of langer aanhoudt? Modeboetieks hebben sowieso maar enkele maanden om een bepaalde seizoenscollectie aan volle prijs te verkopen, vooraleer de koopjesperiode ingaat. “Als de lockdown langer duurt, tot mei of juni, is het een complete catastrofe”, zegt Marynen. Diverse stemmen gaan op om de solden bijvoorbeeld een maand te verlaten en die in plaats van begin juli, pas halfweg de zomer of nog later te laten ingaan.
Koopjesperiode
Ook Ilse Cornelissens van de Antwerpse concept store annex restaurant Graanmarkt 13 hoopt dat er de komende periode een zekere bewustwording groeit. “We zijn één team, het restaurant moet sluiten, dus gaat de winkel ook drie weken dicht. We moeten het dag per dag bekijken. Solidariteit en samenhorigheid is nu, en straks als de lockdown opgegeven wordt, het allerbelangrijkst. We staan er allemaal samen voor, consumenten, producenten, retailers. In plaats van straks in een paniekreactie vervroegde solden aan te bieden, zouden we net het tegenovergestelde moeten doen. De koopjesperiode afschaffen zal wellicht niet lukken – al doen wij daar zelf al jaren niet meer aan mee – maar er zou toch, desnoods nationaal, beslist moeten worden om die minstens een maand uit te stellen.”
Of ze hier zelf een actieve rol in wil opnemen en met andere zaakvoerders wil samenzitten? “Nu je het zegt, hier ga ik deze middag eens goed over nadenken. Goed idee!”