Woensdag 25/11/2020

AchtergrondCoronacrisis

Stijgende cijfers, maar nieuwe maatregelen lijken niet voor morgen

Premier Alexander De Croo.Beeld Tim Dirven

Het gaat niet goed met de coronacijfers in ons land. Kersvers minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) roept op om voorzichtig te zijn. Maar voor nieuwe maatregelen is het nog te vroeg.

“We zullen onze nauwe contacten zo beperkt mogelijk moeten houden.” Dat is de boodschap van de nieuwe minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). Hij maakt zich grote zorgen over de stijgende coronacijfers. Op de Franstalige zender RTL-TVi raadde hij eerst aan om persoonlijke contacten te beperken tot drie andere personen buiten het gezin, later op VTM wilde hij zich niet vastpinnen op een specifiek aantal en hield hij het op “zo weinig mogelijk”.

Gemiddeld waren er in de laatste week van september 1.913 nieuwe bevestigde getallen. Dat zijn er 20 procent meer dan de week ervoor. Vorige week woensdag telde Sciensano zelfs 3.004 nieuwe besmettingen, een nieuw dagrecord. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 11 procent, het aantal sterfgevallen ligt momenteel al op gemiddeld 8 per dag. Vooral de situatie in Brussel is alarmerend. Het UZ Brussel liet al weten dat het covidpatiënten laat overbrengen naar andere regio’s.

Slagkrachtig

Het lijkt de bedoeling van deze nieuwe regering om heel slagkrachtig voor de dag te komen. Het beleid mag dan wel grotendeels voortgezet worden zoals de vorige minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) het uitgestippeld heeft, binnen de regering is er grote consensus dat de nieuwe minister alle ruimte moet krijgen om bij te sturen als dat nodig blijkt.

Maar voor concrete maatregelen is het te vroeg. De nieuwe federale regering kreeg pas zaterdag groen licht en de kabinetten zijn volop aan hun ‘reshuffle’ bezig. Of en wanneer er nieuwe maatregelen komen, kon Vandenbroucke niet zeggen. Dat moet volgens hem nog bestudeerd worden. Ook de coronabarometer, die voor het grote publiek duidelijk moet maken wanneer we welke maatregelen moeten volgen, komt er niet eerstdaags. Ook daarvoor is nog studiewerk nodig.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).Beeld f

Over de coronacommissaris is er ook nog geen duidelijkheid. In het regeerakkoord staat dat de regering een dergelijke commissaris wil aanstellen voor een periode van twaalf maanden. Hij of zij moet in de eerste plaats ‘de afstemming van het gezondheidsbeleid van de federale overheid en dat van de deelstaten verzekeren’. De verwarring over bevoegdheden heeft vooral de rusthuizen tijdens de eerste golf parten gespeeld. De commissaris zal ondersteund worden door ‘een equipe’ en zal ook hulp krijgen van ‘een multidisciplinair wetenschappelijk comité’.

Weinig animo

Maar wie coronacommissaris wordt, is koffiedik kijken. Bij de experts van het eerste uur is er alvast weinig animo. “Of er al iemand van ons gepolst is? Ik kan u enkel zeggen dat de bal volledig in het kamp van de politiek ligt”, zegt viroloog Marc Van Ranst. 

In regeringskringen is te horen dat de coronacommissaris geen politicus zal zijn, maar eerder iemand “à la Piet Vanthemsche”. Vanthemsche managede als topambtenaar zowat zijn hele carrière gezondheidscrisissen met grote economische impact, zoals de dioxinecrisis in 1999. In 2006 werd hij de eerste griepcommissaris van ons land. Hij werd later opgevolgd door Van Ranst. Op dit ogenblik is Vanthemsche covoorzitter van de Economic Risk Management Group.

Zelf zegt hij nog niet gepolst te zijn voor de job. Vanthemsche: “Het lijkt me een hell of a job. Misschien kan ik wel, vanuit mijn ervaring, de commissaris zo goed mogelijk ondersteunen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234