Zondag 23/02/2020

Stiekem sporten De vijf leukste work-outs

Wanneer heb jij jezelf voor het laatst naar de gym gesleept om er met tegenzin te gaan bodypumpen? Gaat je herinnering niet zo ver terug? Geen probleem, en je bent allesbehalve alleen. Wij geven alvast een voorzetje met deze vijf work-outs: veel meer spel dan sport, en je werkt (bijna) ongemerkt aan je conditie.

Je hebt vast al gehoord van roller derby, de full contact-sport op rolschaatsen die voornamelijk door vrouwen wordt beoefend en al een paar jaar aan een opmars bezig is. Maar wist je dat het 'gewone' rolschaatsen sinds kort ook weer in de lift zit? Vijf jaar geleden startte Angelique Kornet in Antwerpen met Artistic Wheels, een rolschaatsclub voor jong en oud, waar alle mogelijke stijlen aan bod komen.

Het ligt misschien aan Soy Luna, de van oorsprong Argentijnse Disney-serie waarin ene Luna al rolschaatsend over het scherm dartelt, dat kinderen weer verliefd zijn op rolschaatsen. Al verklaart dat niet waarom steeds meer volwassenen de wieltjes aanbinden. Samen met cultuurhuis De Roma organiseerde Artistic Wheels het afgelopen jaar al een paar Roller Skating Jam-feestjes, waar je al rolschaatsend kon swingen op disco- en soulmuziek, en die telkens een groot succes waren. "Vaak komen skaters zich na zo'n feestje inschrijven in de club, omdat ze de smaak te pakken hebben."

'Rolschaatsen is fun', kopt de website van Artistic Wheels, en dat is waar het volgens Angelique ook vooral om draait. "Wij focussen ons niet op kunstrolschaatsen, maar bieden net veel verschillende stijlen aan. Want plezier hebben is veel belangrijker dan elke oefening perfect uitvoeren."

Wie begint met rolschaatsles, volgt één uur basistechniek, gevolgd door een uur waarin alle verschillende varianten aan bod komen: van kunstschaatsen over hockey tot disco. Verder train je voor het jaarlijkse optreden, waar jong én oud het beste van zichzelf geeft. "Ik stelde de volwassenengroep net nog gerust dat ze echt niet in zo'n schaatspakje hoeven op te treden, het mag ook in gewone sportkledij. Maar ze willen allemaal net heel graag zo'n pakje aan!"

Wie denkt dat rolschaatsen enkel weggelegd is voor ranke, slanke jongedames, heeft deze vrolijke rolschaatsgroep nog niet bezig gezien: een Iraakse jongeman van 18, een energieke dame van in de zestig, en alles daartussenin. Hilde begon zo'n zes jaar geleden voor het eerst met rolschaatsles, zonder enige ervaring en met best wat zenuwen.

Maar laat dat je vooral niet tegenhouden, zegt ze, want hoewel het eerste jaar best hard kan zijn, vindt ze het ondertussen ontzettend leuk. "Het is meer 'sport' dan het lijkt, soms zelfs frustrerend veel meer, maar je kunt er je creatieve ei in kwijt."

artisticwheelsantwerp.com

De a van aquagym en vele andere

Denk jij bij het woord 'aquagym' meteen aan een zwembad, gevuld met flukse senioren die, voorzien van zo'n bloemige badmuts, de energieke badmeester proberen na te bootsen? De mensen bij het Gentse Aqua & Move doen alvast hun best om aquafitness een pittiger imago te geven en bieden een heleboel groepslessen aan die verfrissend zijn voor hoofd, huid én lichaam. En waarbij je helemaal niet het gevoel hebt dat je aan het sporten bent "omdat je dankzij het water natuurlijk nooit voelt dat je zweet", aldus Isabelle Van Vlasselaer van Aqua & Move.

"Het water laat je ook toe om de oefeningen heel gemakkelijk aan je eigen kunnen en lichaam aan te passen." Dat de sport zo'n duf imago heeft, komt volgens haar doordat aquafitness vooral een toevlucht was voor mensen met een blessure, voor "als de 'andere' sporten niet meer lukten". Maar dat maakt zo'n waterwork-out nu net zo aantrekkelijk, want toegankelijk voor iedereen, "en niet alleen veilig maar ook efficiënt en plezant!" De work-out omvat veel meer dan enkel de typische wateraerobic op de tonen van fletse eightiesbeats, en sommige varianten zijn zelfs best pittig. Zo vormt 'aquafitness' een mix van spierverstevigende en conditieverbeterende oefeningen, wordt bij 'aquacardio' vooral aandacht besteed aan de conditie en krijg je dankzij 'aquasculpt' een strakker, steviger lichaam. 'Aquafit en -jogging' doe je in het diepe water (gelukkig met behulp van drijvend materiaal), en is een combinatie van cardiovasculaire en verstevigings- en evenwichtsoefeningen. En wie graag fietst, kan dat ook onder water tijdens een les 'aquacycling'.

Herlinde springt sinds september iedere dinsdag het zwembad in, en is helemaal gewonnen voor deze natte work-out. "Ik vond het er op het eerste gezicht best lastig uitzien, maar alle deelnemers leken zich goed te amuseren." Als Klara-luisteraar bekent ze dat het even wennen was aan de luide discomuziek, "maar ik stoor me er al lang niet meer aan, ze vormt zelfs een ondersteuning om mijn tempo wat op te drijven!" Hoewel ze al 25 jaar aan yoga doet, zou ze haar wekelijkse portie watersport niet meer kunnen missen. "Ik voel me als herboren na zo'n les."

Nog altijd niet overtuigd? Ook niet als Isabelle belooft dat "het water meteen voor een echt vakantiegevoel zorgt"? 'You're only one workout away from a good mood!', belooft de Facebook-pagina van Aqua & Move. Daarvoor trekken wij graag ons badpak aan!

Aqua & Move biedt lessen aan in onder andere Gent, Merelbeke en Vilvoorde. Aquaandmove.be

In het spoor

van de Jedi

Goed nieuws voor Star Wars-fanatici: wie ontdekken wil hoe het voelt om als een echte Jedi Knight met een lichtzwaard aan de slag te gaan, kan dit zonder enige Hollywoodconnectie in Brussel, waar de Belgische afdeling van de internationale Light Saber Combat Academy zit.

Sinds die in 2006 ontstond in Milaan, volgden al snel afdelingen in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Rusland en in 2015 ook in ons land. Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een roleplayinggame, en er is geen connectie met Disney of LucasArts, die achter de films zitten. De work-out is ontstaan vanuit het idee 'Wat als lichtzwaarden echt zouden bestaan?' en omvat technieken die gebaseerd zijn op de gedachte dat je staat te 'vechten' met een écht light saber, dat je kan verwonden of zelfs doden. Maar maak je geen zorgen: het lichtzwaard dat je gebruikt, is gemaakt uit polycarbonaat. Al licht het wél op, net als in de film, en heeft het dat typische, zoevende geluid.

"Je hoeft geen ervaring te hebben met gevechtsport", stelt Jérôme Middernacht, de Brusselse ludosport-'rector' (die zowel lesgever is als het administratieve luik van de organisatie op zich neemt), ons gerust. "De naam 'ludosport' suggereert de twee belangrijkste aspecten van de work-out: 'ludo' (afgeleid van het Latijnse ludus, dat spel betekent, red.) staat voor het plezier en het feit dat het een heel laagdrempelige discipline is, terwijl 'sport' wijst op het gevechtsaspect en de techniek die erbij komt kijken."

Het groepsgevoel is erg belangrijk, net zoals discipline en respect voor elkaar, en de gevechtsport focust zich vooral op snelheid, vloeiende bewegingen en een technische beheersing. Zelf ontdekte hij de groepslessen zo'n jaar geleden. "Ik had al veel ervaring met aikido en andere vechtsporten en ik was op zoek naar een nieuwe sport, liefst één die op zelfbeheersing focust en waar je met wapens oefent."

Jérôme probeerde het uit, en was blij verrast door het evenwicht tussen spelelement en de techniek die erbij komt kijken. "Ik hou van die balans, en van het feit dat er een heel vriendschappelijke, respectvolle sfeer heerst. Niemand wordt aangesproken met een titel, er is geen hiërarchie. Een groep die samen traint heet een 'clan', en je merkt dat er onderling altijd een goede band en verstandhouding ontstaat."

Er zijn zeven stijlen, de ene al wat acrobatischer dan de andere, al hoef je geen topsporter te zijn om de bewegingen aan te kunnen. "Er zijn stijlen die minder belastend zijn voor het lichaam - zo draait de eerste stijl vooral rond stabiliteit - maar zelfs in de 'zwaardere' stijlen kunnen oefeningen altijd worden aangepast, mocht je bijvoorbeeld zwakke knieën of een andere beperking hebben." Ben jij klaar voor het zwaard? May the force be with you.

ludosport.net en facebook.com/LudoSportBelgium

Voga: yoga met een vleugje vogue

Op zoek naar je innerlijke Madonna? Of gewoon naar een erg leuke work-out waarbij je meer pret dan spierpijn voelt, en die niet te zweverig is maar toch yoga-achtig? Welkom in de wondere wereld van Voga, een energieke mix van yoga en vogueing. Omdat 'strike a pose' eigenlijk op allebei van toepassing is.

"Deze work-out is dynamisch, geeft je veel energie en je voelt je achteraf gegarandeerd amazing", belooft de Britse bedenkster Juliet Murrell, een voormalige artdirector die van deze yogavariant al een hype maakte aan de overkant van het kanaal. Stretchen en poseren op een jarentachtigbeat, zo omschrijft ze haar eigen creatie die ze bedacht toen ze op zoek was naar een manier om cardio in een yoga work-out te verweven.

Ze ontdekte yoga op haar vijftiende op zoek naar fysieke training nadat ze verzwakt was door het chronischevermoeidheidssyndroom. Tijdens haar studie interieurarchitectuur bleef ze trouw lessen volgen, om uiteindelijk naar Indië te trekken en er haar diploma als yogi te behalen. "Daar werd ik vaak terechtgewezen omwille van mijn outfit. Ze waren er heel strikt als het op uniform aankwam, en ook op het vlak van yoga, trouwens. Ik ben van daaruit geëvolueerd naar een meer persoonlijke vorm van yoga, die beter bij me past." Het resultaat is naar eigen zeggen "een combinatie van de ademgesynchroniseerde bewegingen van yoga met de expressieve moves uit dans en de extravagantie van een fashionista."

Murrell organiseert vooral pop-upklassen en retreats, zowel in Groot-Brittannië als op Ibiza en Mallorca, in Parijs en zelfs in Indië. Tijdens zo'n les vormen cleane jarentachtighits en -beats de achtergrond voor vlotte yoga-achtige bewegingen met namen als 'Show jewels', 'Dragon goddess' en 'Queenie'.

Het slechte nieuws is dat er nog geen Voga-lessen in België worden gegeven. Het goede nieuws is dat dit niet meer lang zal duren. "We zijn in contact met een event in België om er een Voga-workshop te organiseren. Maar omdat de deal nog niet 100 procent rond is, mag ik nog niet zeggen welk event dat is", verklapt Juliet. Maar ze zijn dus op komst, de pop-uplessen in België. En ook de onlineklassen komen op de website, zodat je vanuit je eigen woonkamer aan het Vogaën kunt slaan. In afwachting kun je op het YouTube-kanaal van House of Voga al korte filmpjes bekijken waarin Juliet poses demonstreert en je miniwork-outs kunt volgen.

Ook niet onbelangrijk: stel dat je in de toekomst zo'n Voga-les wilt bijwonen, wat moet je dan in hemelsnaam aantrekken? Denk je richting 'yoga comfort' of toch eerder 'New Yorkse dragqueen anno 1980'? "Zolang het maar iets is waarin jij je geweldig voelt", raadt Juliet aan. En: "Durf anders te zijn! Het draait heus niet om het volgen van de laatste trends, maar probeer eens iets anders dan zo'n generische zwart-grijze legging en shirt combo.'"

houseofvoga.com

Like a lady

Een danswork-out die je meteen in vakantiesfeer brengt én waarbij je hoge hakken en een elegante rok mag dragen, wie zegt daar nee tegen? Goed nieuws voor wie geen zin heeft om met castagnetten te staan klapperen of wie geen dansmaatje heeft: je kunt gerust je hele leven flamencoles volgen zonder ooit een castagnet te moeten vasthouden, en in tegenstelling tot salsa of tango, dans je flamenco in je eentje. Tenzij je op een Spaanse feria verzeild raakt en een plaatselijke Juan(ita) je vraagt om de sevillanas te dansen, maar dat is een heel ander verhaal.

Iets meer dan dertig jaar geleden startte Ana Ramon de Antwerpse flamencoschool Peña al Andalus, die jaar na jaar nieuwe liefhebbers aantrekt. Flamenco vormt een complete work-out van het lichaam. Ten eerste zorgt een uur intensief dansen voor een cardiovasculaire training, terwijl je daarnaast ook je been- en bilspieren een stevige boost geeft door de nadruk die gelegd wordt op het voetenwerk, met (soms ingewikkelde) pasjes waarbij afwisselend de bal, de hiel of de hele voet wordt gebruikt. En je werkt ook nog eens aan je houding, want je danst met een mooie rechte rug, terwijl je elegante, luchtige armbewegingen maakt. Een meer ladylike sport zul je niet gauw vinden.

Eens je een zekere basistechniek beheerst, kun je verschillende stijlen aanleren: een vrolijke 'alegría', een strakke, krachtige 'farruca' of een elegante 'guajira'. "De ene stijl ligt me al beter dan de andere, zo hou ik meer van het stevigere, snelle voetenwerk dan van trage, romantische dansen", vertelt Claire, die ondertussen al zeven jaar flamenco volgt. "Maar je hebt nooit het gevoel dat je écht aan het sporten bent, net omdat je vaak heel elegant en vrouwelijk beweegt. Nochtans vormt zo'n uur flamencodans vaak een stevige work-out, en is het soms geen sinecure om een ingewikkelde pasjescombinatie razendsnel tot een goed einde te brengen, terwijl je moet laten uitschijnen dat het je geen enkele moeite kost."

Het verschil in niveau ligt in de snelheid van de pasjes, en in de combinatie van ingewikkeld, snel voetenwerk met elegante en langzame armbewegingen. Dansen doe je met aangepaste schoenen, een soort van pump met nagels vooraan de zool en in de hak, om te zorgen voor geluid.

Wie les volgt bij Ana, mag zijn of haar kunnen ieder jaar tonen tijdens het schooloptreden in het Zuiderpershuis, "dat zorgt er wel voor dat je geen les probeert te missen, want je wilt natuurlijk niet afgaan op het podium", lacht Claire. Al is het zelfs zonder dat optreden de moeite waard om geen les over te slaan, want waar anders kan je na een uur stevig sporten even bekomen aan de toog met een homemade rebujito, de Spaanse versie van de mojito? In Spanje wordt inspanning altijd beloond met ontspanning.

alandalus.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234