Woensdag 20/10/2021

Stevia mag suiker niet vervangen

Groot applaus vorige week toen Europa groen licht gaf voor het gebruik van de natuurlijke zoetstof stevia. Maar

de euforie ging snel liggen. De toegelaten hoeveelheid in producten is zo laag dat er vaak nog andere zoetstoffen bij moeten.

Zoeter en gezonder dan suiker, zo luidt de omschrijving voor stevia. De positieve werking van het Zuid-Amerikaanse zoetplantje is al jaren bewezen. Het natuurlijke product bevat geen calorieën of koolhydraten en is veel zoeter dan gewone suiker. Bovendien kun je het gebruiken om te koken en te bakken. In hoge dosissen heeft het goedje zelfs een positieve invloed op de gezondheid en haalt het de bloeddruk en cholesterol naar beneden.

Meer dan 15 jaar heeft Europa het plantje angstvallig geweerd. Tot vorige week, toen de Commissie het gebruik van stevia goedkeurde. Het product mag Europa binnen en zal vanaf 2 december in de winkels liggen. Een doorbraak is het zeker, maar niet de overwinning waar heel wat specialisten op hadden gehoopt.

"De beperkingen zijn enorm", zegt Vicky Vleminckx, wetenschappelijke medewerker van het voedselbedrijf Quomak. "Zo zijn we erin geslaagd om ketchup te maken op basis van stevia, maar doordat de toegelaten hoeveelheid zo laag is, moeten we er noodgedwongen nog synthetische zoetstoffen aan toevoegen. Dan kun je uiteraard niet meer beweren dat het om een natuurlijk product gaat."

"Het is een schande", zegt Peter Vermeiren, CEO van Vermeiren Princeps, producent van ambachtelijke speculaas en suikervrije koekjes, en tevens voorzitter van de steviacommissie in Flanders Food. Vermeiren was helemaal klaar voor stevia en had zelfs al recepten klaar. "Maar we mogen ze niet op de markt brengen. Om de een of andere reden mag stevia niet gebruikt worden in koekjes en fijne bakkerswaren."

Machtige suikerlobby

Vijftien sectoren zijn in de finale wetgeving uit de boot gevallen en mogen nog steeds geen stevia gebruiken. "Waarom niet? De lobbymachine draait op volle toeren", zegt Vermeiren. "De suikermarkt is verdeeld onder enkele grote spelers en die hebben Europa onder druk kunnen zetten. Mijn teleurstelling is enorm groot. Ik kan nu alleen maar hopen dat Europa dit op termijn zal herzien."

Ook professor Jan Geuns geeft toe dat de Europese toelating maar een halve overwinning is. Het hoofd van het labo voor Functionele Biologie aan de KU Leuven voert al jaren een verbeten strijd tegen de suikerlobby en ijverde voor de toegang van stevia tot onze markt. "Ik ben maar een half gelukkig mens", zegt hij. "Ik zal sowieso mijn strijd verderzetten."

Het probleem volgens Geuns is dat stevia enkel mag gebruikt worden als additief in voedingsproducten, niet als natuurlijk product. "Bij additieven zijn er altijd beperkingen en wordt er een dagelijkse toegestane hoeveelheid (ADI) opgelegd", zegt hij. "Bij stevia ligt die ADI uitzonderlijk laag."

Als stevia een natuurlijk product is, waarom bestempelt Europa het dan als additief? Geuns: "Ik stel er me grote vragen bij. De Europese Commissie, dat is eigenlijk het toonbeeld van dictatuur. Ik ben alvast van plan mijn strijd verder te zetten. Binnenkort dien ik een dossier in waarin ik vraag om de ADI met 2,5 te verhogen. Stevia kan alleen maar voordelen opleveren voor Europa, maar het is duidelijk dat daar het gezond verstand ontbreekt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234