Zondag 22/05/2022

Stevens betaalde kiescampagne met gift van 10.000 euro

Leo Stevens heeft zaterdag vanuit zijn cel ontslag genomen als Mechels schepen van Financiën. Tijdens een huiszoeking bij het bekende aannemersbedrijf Willemen kwam eerder op de ochtend aan het licht dat hij zo'n 10.000 euro had gekregen voor zijn verkiezingscampagne.

DOOR JEROEN VERELST

BRUSSEL l Stevens werd vrijdag aangehouden, maar bleef bij hoog en laag volhouden dat hij geen smeergeld had ontvangen. Noch van 'keizer van de wegwijzer' Glenn Janssens, noch van andere bedrijven. Na de huiszoeking van zaterdagochtend sloot het net zich echter rond Stevens en werd zijn positie onhoudbaar.

De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) riep zaterdag de pers bijeen voor een korte mededeling. Stevens, zijn 'partijgenoot' bij de open stadslijst CDO, had via zijn advocaat laten weten dat hij ontslag nam als schepen. Kristl Strubbe, voormalig woordvoerster van Somers, volgt hem op. Stevens keert ook niet meer terug naar de gemeenteraad, waar hij sinds 1976 onafgebroken zitting had. Hij hangt uitgeteld in de touwen.

Dat is het gevolg van een nieuwe huiszoeking zaterdagochtend. De speurders in Dendermonde waren op nieuwe bezwarende documenten gestuit in het fraudedossier over signalisatiebedrijf Janssens. Bij de huiszoekingen in het Mechelse stadhuis en bij Stevens thuis hadden ze woensdag ook een reeks facturen in beslag genomen. Die leidden naar BCS Investment, een dochter van het bekende Mechelse aannemersbedrijf Willemen. Dat realiseerde verschillende grote bouwwerken in de Dijlestad en werkt ook mee aan prestigieuze projecten zoals het Antwerpse Museum aan de Stroom (MAS).

Na de huiszoeking bij BCS kreeg Stevens het heel wat moeilijker om vol te houden dat hij nooit iets heeft ontvangen, "geen geld en ook niets in natura". De speurders hadden niet veel tijd nodig om de verdachte facturen terug te vinden. "De nieuwe elementen wijzen erop dat Stevens meer geld in ontvangst heeft genomen dan aanvankelijk gedacht", reageert woordvoerder Theo Byl van het parket van Dendermonde. Eerder had een werknemer van Group Janssens al verklaard dat Stevens ruim 2.000 euro had ontvangen van het signalisatiebedrijf om zijn verkiezingsdrukwerk mee te betalen.

Het parket wil geen cijfers noemen. Maar goedgeplaatste bronnen hebben het over een gift van ongeveer 10.000 euro, die Stevens gebruikt zou hebben om zijn campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2006 te financieren. Het parket zoekt verder uit welke tegenprestatie Stevens leverde voor die gulle gift. Als hij er überhaupt al één leverde, want de speurders houden er ook rekening mee dat het geld gewoon diende om de schepen 'gunstig te stemmen', voor het geval zijn sponsors later een beroep op hem moesten doen bij de gunning van een of andere overheidsopdracht.

Ook de zaakvoerder van BCS Investment werd zaterdagochtend meegenomen voor verhoor, maar werd later opnieuw vrijgelaten.

Zaterdag dook ook opnieuw een oude corruptiebeschuldiging op aan het adres van Stevens. De Mechelse personeelsschepen Jowan Lamon (Groen!) praatte een paar jaar geleden de chef van de groendienst aan de galg. Die zou gesjoemeld hebben met geld uit de stadskas. In het onderzoek naar die onregelmatigheden leidde een spoor richting Stevens. Hij werd ervan verdacht dat hij zijn tuin had laten heraanleggen door stadsarbeiders. "De bewijzen zijn ons toen ontglipt", aldus Lamon in Gazet van Antwerpen. De personeelsschepen is er ook van overtuigd "dat er nog dossiers zullen volgen".

Voorlopig richt het Dendermondse parket zijn pijlen alleen op Stevens. Het is nog niet duidelijk of de ex-schepen alleen zijn eigen verkiezingsdrukwerk betaalde met verdachte giften, of ook een deel van dat geld naar zijn partij (toen nog CD&V) liet vloeien.

De vroegere partijgenoten van Stevens die mee overstapten naar de CDO van burgemeester Somers, cultuurschepen Frank Nobels op kop, ontkennen in alle toonaarden dat ze op de hoogte waren van de verdachte giften. Het stadsbestuur gaat ervanuit dat Stevens solo slim speelde. Ook het parket van Dendermonde benadrukt dat er tot dusver geen aanwijzingen zijn dat de corruptie verder reikte dan de persoon van Stevens.

Stevens verschijnt morgen voor de raadkamer. Die moet beslissen over zijn verdere aanhouding.

Bij Stevens in beslag genomen facturen leiden naar het bekende Mechelse aannemersbedrijf Willemen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234