Maandag 27/06/2022
null

InterviewSteven Van Herreweghe

Steven Van Herreweghe: ‘Mijn brief is een signaal als vader, inwoner van Aalst en fiere Vlaming’

Beeld Stefaan Temmerman

Een dag nadat een inwoner van Aalst een racistische brief naar z’n buren had gestuurd, schreef Aalstenaar Steven Van Herreweghe een liefdevolle brief aan alle Aalstenaars. ‘Zo’n haat hoort niet bij onze normen en waarden.’

Jan Devriese

Waarom voelde u zich zo aangesproken?

“Dat heeft met een aantal zaken te maken: met het feit dat ik Aalstenaar ben, vader ben en dat ik probeer een verdraagzame mens te zijn. Al die verschillende persoonlijkheden werden zwaar op de proef gesteld toen ik de brief las. Goed, het gaat over één iemand die een brief schrijft, maar we leven in een tijd waarin één onnozelaar met één brief het hele land kan bereiken en dan leek het mij niet meer dan logisch dat een andere onnozelaar ook maar eens een brief schreef. (lacht)

Is die brief in u opgeweld, of zat u al langer met dat gevoel?

“Ik merk wel dat er al lang veel ongenoegen leeft, dat mensen boos zijn, dat er hier en daar weleens frustratie is, en dat begrijp ik heel goed. We leven in een soort van nieuw samengesteld gezin en de ouders krijgen het voorlopig niet goed georganiseerd.

“Eigenlijk gaat het over onze normen en waarden. We dragen die hoog in het vaandel, en terecht, maar de vraag is: wat zijn ze dan eigenlijk, die normen en waarden? Weten we het zelf wel? Laat staan dat nieuwkomers ze kunnen ‘lezen’. Wat ik wel voor 100 procent weet, is dat zo’n haat niet bij onze normen en waarden hoort. Die normen en waarden durven nogal eens fluctueren, maar als we naar de naoorlogse geschiedenis kijken – vrij symbolische dag, vandaag, trouwens (gisteren was D-day, red.) – verandert de wereld zeer hard en die normen en waarden proberen zich als een reddingsboei vast te klampen aan de speedboot die de wereld vandaag is. Wel, laten we dan maar eens aan tafel gaan zitten en die normen en waarden goed scherpstellen.”

Is dat iets waarmee u zich actief bezighoudt?

“Ik maak deel uit van ‘over.morgen’, dat is een soort van burgerbeweging in Aalst. We willen van de stad een toffe plek maken en inspireren. Af en toe doen we een event, proberen leegstaande gebouwen weer open te stellen, om te laten zien wat voor een potentieel er is. En er ís veel mogelijk. Kijk, in Aalst waart al enkele decennia een demon door de straten die zegt: hier is niks mogelijk, doe maar gewoon, dat is al gek genoeg. We zijn historisch een fabrieksstad, een hele rijke stad, maar na de sluiting van de fabrieken in de jaren 50, 60, is er een grote werkloosheid gevolgd waar de stad nooit echt helemaal over is geraakt. Het vertrouwen van de Aalstenaar is weggedeemsterd en wij willen laten zien: voilà, wees fier, want als het in Mechelen kan, en in Kortrijk en Hasselt, waarom zou het dan hier ook niet kunnen?”

Welke reacties hebt u al gekregen?

“Ik ben vandaag nog niet veel mensen tegengekomen, behalve aan de schoolpoort vanmorgen, en die reacties waren eigenlijk allemaal prachtig. Zelfs de poetshulp, een Marokkaanse dame die nu zo’n vier jaar in Aalst woont, was ontroerd. En dan zijn er natuurlijk nog de mooie reacties op de sociale media.”

Geen zin om u politiek te engageren?

“Nee, dank u vriendelijk. (lacht) Ik voel me goed bij wat ik doe. Ik ga niet op de barricades staan. Mijn brief is gewoon een signaal als vader, inwoner van Aalst en fiere Vlaming: mensen die het goed met ons voorhebben, die moeten hier welkom zijn. Punt.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234