Dinsdag 31/01/2023

NieuwsCoronavirus

Steven Van Gucht: ‘Onwaarschijnlijk dat Delta-variant hard zal gaan in ons land’

Viroloog Steven Van Gucht. Beeld Vincent Duterne/Photo news
Viroloog Steven Van Gucht.Beeld Vincent Duterne/Photo news

In het noordwesten van Engeland zijn de autoriteiten een offensief gestart tegen de in India ontdekte Delta-variant van het coronavirus. Door massaal te testen en te vaccineren, wordt geprobeerd om de verdere verspreiding van de variant tegen te gaan. In de regio lopen de besmettingen ondanks de vaccinaties verder op, en de Britse regering beraadt zich of de verdere versoepelingen op 21 juni wel kunnen doorgaan. Volgens viroloog Steven Van Gucht is het onwaarschijnlijk dat het in ons land zo hard zal gaan met de Delta-variant.

TT

De regering zet, zoals eerder al het geval was in de coronahotspot Bolton, onder andere militairen in om burgers in het bijzonder zwaar getroffen gebied rond Manchester en in het graafschap Lancashire systematisch te testen op het virus, zo meldt de BBC. In Manchester en andere gemeenten wordt aan alle inwoners ouder dan 18 jaar gevraagd om een afspraak te maken voor vaccinatie, terwijl dat in de rest van het land voorlopig alleen kan vanaf 25 jaar. Verschillende burgemeesters hebben de regering al opgeroepen om hen meer vaccins te bezorgen.

Lees ook: Is de Indiase variant echt zo ontregelend als Britse politici beweren?

Ook wordt onder meer de testcapaciteit, brononderzoek en isolatie opgevoerd, zei minister van Volksgezondheid Matt Hancock in The Guardian. In de grootste risicogebieden keert de regelgeving voor niet noodzakelijk reisverkeer terug. In brandhaard Bolton, ten noordwesten van Manchester, werd vorige maand het dragen van een mondmasker op middelbare scholen alweer verplicht en het reisverkeer beperkt. Daardoor daalde daar het aantal nieuwe besmettingen.

Versoepelingen on hold?

De toenemende verspreiding van de zeer besmettelijke Delta-variant (de nieuwe term voor de Indiase variant) zorgt ervoor dat het aantal coronagevallen in Groot-Brittannië opnieuw fors stijgt, en dan vooral bij jongeren die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. Volgens de epidemioloog Neil Ferguson van het Imperial College Londen, die de regering adviseert, is de Delta-variant 60 procent besmettelijker dan de Britse variant, zo zei hij vanmiddag.

Nadat de zevendaagse incidentie lange tijd amper boven de 20 zat, is die incidentie momenteel opnieuw gestegen naar 46 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners. Per dag komt dat neer op bijna 5.500 besmettingen per dag, of 80 per miljoen inwoners. In België zitten we aan ongeveer 105 besmettingen per dag per miljoen inwoners.

In het Verenigd Koninkrijk kreeg 60 procent van de bevolking al minstens een eerste coronaprik, meer dan 41 procent is volledig gevaccineerd. Bij ons is dat respectievelijk 45 procent en 22,5 procent.

De felle opmars van de Delta-variant, die nu meer dan drie kwart van alle besmettingen uitmaakt, doet de regering nadenken of de volgende fase in de versoepelingen op 21 juni wel kan doorgaan. Dan zijn er geen sociale beperkingen meer, gaan nachtclubs weer open en mogen er weer evenementen plaatsvinden. Maar minister van Wonen Robert Jenrick zei vanmorgen aan de Britse media dat hij inwoners zou aanraden toch niet te veel plannen te maken voor de weken na 21 juni. De besmettingen “zitten duidelijk in de lift”, aldus Jenrick, en de overheid onderzoekt de meest recente data nog om een gefundeerde beslissing over de versoepelingen te kunnen nemen.

“Derde golf is bezig”

Er is vooral nog veel onduidelijkheid over de vraag of de stijgende besmettingen ook tot meer hospitalisaties en uiteindelijk ook overlijdens zullen leiden. Uit een analyse van The Financial Times blijkt alvast dat het aantal ziekenhuisopnames in het noordwesten van Engeland stevig in de lift zit, vergelijkbaar met de tweede golf van het najaar van 2020. “De derde golf in ziekenhuisopnames is duidelijk bezig”, zegt journalist John Burn-Murdoch in zijn analyse.

Ook epidemioloog Ferguson zei vanmiddag dat het “zeer goed mogelijk is dat we een derde golf zien die op zijn minst vergelijkbaar is met de tweede wat het aantal ziekenhuisopnames betreft”. “Het aantal overlijdens zal allicht wel lager zijn, aangezien de vaccins een hoog beschermend effect hebben. Toch kan het verontrustend zijn, er is veel onzekerheid.”

De cijfers blijven weliswaar stabiel in de oudere leeftijdsgroepen die volledig gevaccineerd zijn, maar stijgen vooral bij de jongeren die nog geen eerste of tweede dosis hebben gekregen. Van de 126 opgenomen ziekenhuispatiënten die vorige week besmet waren met de Delta-variant, waren er slechts drie volledig gevaccineerd. 28 anderen hadden een enkele dosis gekregen, en de rest, de grote meerderheid dus, had nog geen enkele prik gekregen. “Vaccinaties werken zeer goed, ook tegen de Delta-variant. Ze blijven onze uitweg”, concludeert The Financial Times.

‘Uiterst precies gebalanceerde beslissing’

Verder vaccineren lijkt dus de enige uitweg, en de vraag is of de regering de versoepelingen zal uitstellen om zo nog honderdduizenden inwoners extra een prik te kunnen geven en te vermijden dat de groei van het aantal gevallen en ziekenhuisopnames nog zal versnellen.

Op 14 juni zal de regering een beslissing nemen. “We hebben net deze periode van vijf weken tussen de stappen in de versoepelingen genomen, en dat blijkt nu van onschatbare waarde te zijn. Het gaat om een uiterst precies gebalanceerde beslissing”, aldus minister Robert Jenrick (Binnenlandse Zaken) vanmorgen. Hij wordt hier in bijgetreden door regeringsleider Boris Johnson. “Maandag zullen we kijken waar we staan. Ik denk dat iedereen heel duidelijk kan zien dat het aantal gevallen toeneemt en in sommige gevallen het aantal ziekenhuisopnames”, zei Johnson woensdagavond. De regering wil eerst beoordelen in hoeverre de vaccinaties bescherming hebben opgebouwd bij de bevolking. Dan kan worden gekeken naar de volgende fase bij de afbouw van de lockdown.

Volgens viroloog Steven Van Gucht is het onwaarschijnlijk dat het in ons land zo hard zal gaan met de Delta-variant. “De meeste mensen met risicofactoren zijn gevaccineerd en velen van hen met een tweede dosis. Dat gaat alleen maar toenemen de komende weken. Het zou wel kunnen dat er een stijging komt van het aantal besmettingen en dat we op een gegeven moment een bodem bereiken in het aantal ziekenhuisopnames. Misschien is er toch wel weer een stijging om dan hopelijk nadien te dalen naarmate de vaccinatiecampagne echt kan afgerond worden”, aldus Van Gucht nog in VTM NIEUWS.

Delta-variant verspreidt zich wereldwijd verder

De in India ontdekte Delta-variant van het coronavirus komt nu in meer dan 70 landen en gebieden voor. In nog eens vijftien landen wordt er gecontroleerd of de variant er aanwezig is. Daarmee verspreidt de variant zich wereldwijd verder, bevestigt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève. De Delta- of Indiase variant is veel besmettelijker dan de andere varianten.

Wereldwijd daalt het aantal bevestigde coronabesmettingen wel voor de zesde week op rij, maakte WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus maandag bekend.

In totaal zijn sinds het begin van de pandemie wereldwijd meer dan 3,7 miljoen mensen gestorven. Meer dan 173 miljoen mensen zijn besmet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234